• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenții APIA 2021. Controlul în fermă – anunțat sau inopinat?

  agrointeligenta.ro -

  Controlul în APIA în fermă trebuie să fie anunțat în prealabil sau fermierul se poate trezi cu inspectorii agenției la poartă sau pe terenul pe care îl lucrează. Este o întrebare pe care am primit-o la redacție din partea fermierilor care, având în vedere că sunt prinși în această perioadă cu lucrările de pregătire a solului pentru semănatul de toamnă, vor să știe dacă trebuie să stea atenți și la telefon să fie sunați de APIA că vine în control pe teren.

  Controlul APIA în fermele care au cerut subvenții se poate face atât prin anunțarea verificărilor, cât și fără să fie anunțat fermierul, chiar și în absența sa. Depinde de situație, se arată în buletinul de iulie al centrului APIA Gorj.

  Anul acesta, pentru ca plata avansului APIA să înceapă din 18 octombrie, inspectorii agenției de plăți trebuie să încheie campania de controale în ferme până pe 15 octombrie 2021.

  Agenția de plăți le reamintește fermierilor că prin cererea unică depusă și semnată, și-au luat angajamentul și să fie de acord cu procedurile de control. ”La completarea solicitării de sprijin, fermierul a semnat un angajament prin care și-a exprimat acordul cu efectuarea controalelor în ceea ce privește Cererea unică de plată”, arată APIA Gorj.

  În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin devine neeligibil. Adică subvențiile nu mai le sunt plătite, potrivit sursei citate.

  Controalele APIA în teren se pot face în lipsa fermierului

  Efectuarea controlului pe teren în vederea identificării/stabilirii suprafeței parcelelor declarate și a verificării culturilor declarate sau activității minime efectuate, se poate face și în lipsa fermierului controlat, inspectorul având suficiente elemente pentru identificarea și determinarea suprafețelor declarate de fermieri în cererea de plată, sub semnătura acestuia.

  Inspectorii care efectuează controlul pe teren au dreptul să:
  – să solicite fermierului prezent la fața locului, identificarea pe teren a limitelor parcelelor declarate;
  – să solicite documentele legate de scopul controlului și efectuarea de fotocopii ale documentelor, în funcție de caz;
  – să solicite fermierului accesul în exploatație pentru a verifica: numărul de animale, depozitele de materiale (magaziile), existența platformei de gunoi de grajd, existența instalațiilor utilizate pentru irigat și a celor de administrare a pesticidelor, etc.

  Controalele APIA pentru care fermierul trebuie OBLIGATORIU anunțat

  Există și controale care trebuie obligatoriu anunțate. Astfel, anunțarea controalelor la fața locului se va face obligatoriu, în cazul controalelor pe teren care au ca scop de control verificarea cerințelor și standardelor relevante pentru ecocondiționalitate și a angajamentelor privind măsurile de dezvoltare rurală (M10, M11, M8 și M15), sau în cazul controalelor executate în urma selecțiilor manuale, la solicitare (sesizări/autosesizări, contestații etc.).

  În cazul în care fermierul/beneficiarul, deși notificat, nu poate fi prezent, acesta este obligat să împuternicească o altă persoană în baza unei declarații pe propria răspundere și a unei copii după buletinul sau cartea de identitate a beneficiarului exploatației, documente care vor fi anexate dosarului de control.

  Odată cu anunțul controlului, fermierul va fi înștiințat că trebuie să prezinte documente necesare în funcție de scopul controlului, (ex. planul de fertilizare, caietul de agromediu/agricultura ecologică, documente de utlizare a apei pentru irigații, certificat de atestare profesională eliberat de unitățile fitosanitare care atestă activitatea de utilizare a produselor de uz fitosanitar pentru substanțele din lista I si II de toxicitate, evidența produselor folosite pentru tratamentul plantelor, raportul de control întocmit de OC, bonuri de consum, contracte si facturi pentru prestari servicii etc).

  În contextul actual al pandemiei COVID-19, fermierii/beneficiarii pot transmite la solicitarea inspectorilor APIA, documentele mai sus mentionate în format electronic.

  Controlul realizat în prezența fermierului este la fel de important ca cel realizat în absența acestuia, însă dacă situația o impune, trebuie să fie luate toate măsurile necesare pentru a se asigura că fermierul este prezent atunci când se realizează controlul.

  În cadrul controlului APIA, vă reamintim că fermierii selectați la control au obligația:
  – să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei;
  – să prezinte inspectorilor informaţii şi documente legate de scopul controlului;
  – să delimiteze parcelele, la faţa locului, dacă pe parcelele învecinate a fost înfiinţată aceeaşi cultură.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ajutor de Covid pentru ovine. De ce nu primesc oierii ajutor de stat ca fermierii cu bovine Anunțul făcut astăzi de directorul APIA, Adrian Pintea, despre plata subvențiilor! Decizie MADR: Plată majorată pentru toți fermierii!

  Ultimele știri

  Alertă ANM în vigoare! Vreme foarte rece și rafale puternice de vânt de peste 80-100 km/h! Ziua europeană a produselor ecologice. Decizia pentru fermieri luată de trei instituții europene! Carmen Avram – interpelare către comisarul Wojciechowski: Când veți face studii pentru a vedea cum sunt afectați fermierii?