Bambusul comestibil, cultura de nișă ce promite să devină profitabilă și în România
agrointeligenta.ro -Până mai de curând, nimeni nu s-ar fi încumetat să investească în hectare întregi cultivate cu lavandă, goji sau cătină. Astăzi, aceste plante sunt recunoscute pentru faptul că aduc bani frumoși, chiar și pe suprafețe reduse. Bambusul comestibil este apreciat de mulți ca fiind una dintre culturile agricole de nișă cu potențial de a deveni o afacere profitabilă în următorii ani. Chiar și în România.
Preferat de fermierii bio
Bambusul comestibil este deja familiar mai multor fermieri ecologici din România, dar care au producții prea mici pentru a se remarca pe piață. Unul dintre aceștia a postat recent pe Facebook că este deja convins că este nevoie ca agricultorii români să își diversifice culturile pentru a ieși în profit, din cauză că o ofertă prea generoasă pe un sector trage și prețul în jos.
Cum se cultivă bambusul comestibil
Din cele peste 1500 de soiuri de bambus, mai puțin de 200 sunt recunoscute ca fiind comestibile, iar dintre acestea, Gigant Moso este disponibil și în România prin câțiva comercianți online. Semințele din soiul Gigant Moso sunt prețioase – 30 de semințe costă 120 de lei, și se găsesc cu greu, dar merită să le cumpărați dacă aveți ocazia.
Bambusul comestibil este rezistent la îngheț, dar este sensibil la vânt din cauza înălțimii sale ce poate ajunge chiar la 30 de metri. În România, la fel ca și în Franța sau Germania, cultivatorii săi spun că se așteaptă să se înalțe doar până la 14 metri, dacă este cultivat pe rânduri distanțate la 1,70-2,50 metri și la o distanță între plăntuțe de cel puțin un metru. Răsadurile se pun primăvara devreme, apoi se se poate face însămânțare în câmp la începutul verii.
Mugurii de bambus se recoltează primăvara
La mare căutare sunt mugurii de bambus, mai ales că există tot mai multe rețete asiatice cu aceste delicii și pe care și gospodinele românce le încearcă acasă. “În pădurea de bambus, în fiecare primăvară, cresc lăstare, care sunt comestibile când ajung la o înălțime de 10, până la 25- 30 de cm. Lăstarele de bambus cu o înălțime de peste 50 de cm nu se mănâncă în nici un caz”, potrivit unui renumit bucătar chinez – Luo Dongquan. Un alt secret al mugurilor de bambus este că trebuie opăriți, ei conținând o substanță toxică, al cărui efect nociv este complet ”neutralizat” de apa firbinte.
Lemnul de bambus, folosit la construcția solariilor
Cel mai cunoscut produs al acestei plante rămâne, însă, este lemnul. Nu mai puțin de 10 tone de lemn de bambus se pot obține de pe un singur hectar, specialiștii considerându- l o resursă importantă și mai ales ecologică pentru industria mobilei. Foarte rezistent și flexibil, el se poate folosi chiar și direct în fermă, la ridicarea solarelor sau pentru suportul altor plante. Cel mai sigur domeniu în care se poate face valorificarea lemnului de bambus rămâne însă cel al decorațiunilor interioare.