• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Perspective pe piața cărnii: Consumul de carne de oaie va rămâne constant, va crește cel de carne de pasăre și va scădea cel de vită

    Angelica Lefter -

    Care sunt tendințele pe piața cărnii. Se estimează că pe termen scurt și mediu, consumul de carne de oaie și de capră va rămâne constant, în timp ce consumul de carne de vită va scădea. Așteptări de creștere constantă sunt pentru carnea de pasăre.

    Europarlamentarul român, Daniel Buda, consideră că Politica Agricolă Comună (PAC) este un garant pentru viabilitatea fermelor, dar și pentru consolidarea poziției fermierilor, în contextul actual în care piața cărnii și producția de carne din Uniunea Europeană suferă schimbări majore. Daniel Buda a menționat, pe pagina sa de Facebook, faptul că a interpelat responsabilii europeni pe tema sustenabilității fermelor din UE, din perspectiva producției de carne.

    ”Cu puțin timp în urmă, am adresat o întrebare Comisiei Europene pe marginea sustenabilității fermelor europene, din perspectiva producției cărnii. Riscul de răspândire a pestei porcine africane, modificările preferințelor consumatorilor, dar și preocupările pentru mediu sunt câteva dintre elementele care conduc la limitarea producției cărnii, în special de porc, în Uniunea Europeană. Cercetătorii europeni se așteaptă ca în următorii 10 ani consumul de carne să scadă cu 1,1 kg, iar consumul mediu pe cap de locuitor să ajungă la 67,6 kg. O nouă perspectivă arată că după scăderea efectivelor de animale din UE, se preconizează că producția de carne de vită va continua să scadă, consumul de carne de oaie și capră ar putea rămâne stabil, în timp ce cererea de carne de pasăre din UE ar urma să crească constant, întrucât este văzută de consumatori ca un produs sănătos și sustenabil”, a menționat politicianul european în mesajul său.

    Foto: Facebook/Daniel Buda

    Daniel Buda a cerut oficialilor europeni explicații în ceea ce privește instrumentele prin care să poată fi garantată viabilitatea fermelor.

    ”Astfel, am adresat Comisiei Europene o întrebare, prin intermediul căreia i-am solicitat să îmi comunice care sunt instrumentele pe care le are la îndemână pentru a garanta viabilitatea fermelor în contextul Green Deal și a modificărilor apărute pe piața consumului de carne. În răspunsul primit din partea Comisarului european pentru Agricultură, domnul Janusz Wojciechowski, acesta mi-a comunicat faptul că viabilitatea fermelor se va baza în continuare pe: politica agricolă comună, care sprijină fermierii care aplică metode de producție durabile și le consolidează poziția în cadrul lanțului alimentar; interesul din ce în ce mai mare al consumatorilor pentru produse alimentare durabile”, a spus europarlamentarul.

    Cu un răspuns conccret la întrebările europarlamentarului Daniel Buda a venit chiar Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski. Acesta a menționat că strategia se axează pe crearea unui mediu alimentar favorabil, care să faciliteze alegerea de către consumatori a unei alimentații sănătoase și durabile.

    ”Strategia „De la fermă la consumator” vizează crearea cadrului necesar pentru tranziția sistemului alimentar al UE către durabilitate. Fără a stabili obiective de reducere a consumului de carne, strategia se axează pe crearea unui mediu alimentar favorabil, care să faciliteze alegerea de către consumatori a unei alimentații sănătoase și durabile. Propunerile legislative relevante vor fi însoțite de evaluări aprofundate ale impactului și de ample consultări”, a transmis Janusz Wojciechowski.

    Potrivit textului postat de Daniel Buda comisarul european pentru Agricultură a oferit explicații în ceea ce privește monitorizarea piețelor cărnii, dar a menționat și factorii care mențin viabilitatea fermelor.

    ”Independent de evaluările oficiale ale impactului, Comisia monitorizează în mod constant piețele cărnii (inclusiv consumul) prin diferite instrumente, cum ar fi interpretarea datelor statistice disponibile și furnizarea de analize privind tendințele care afectează piețele (inclusiv schimbările în materie de durabilitate și alimentație), menținând un dialog constant cu experții părților interesate și cu statele membre în diferite foruri (observatorul pieței cărnii, grupurile de dialog civil, comitetele și conferințele prospective).

    În noul context, viabilitatea fermelor se va baza în continuare pe:

    — politica agricolă comună, care sprijină fermierii care aplică metode de producție durabile și le consolidează poziția în cadrul lanțului alimentar;
    — interesul din ce în ce mai mare al consumatorilor pentru produse alimentare durabile”, a mai răspuns Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, la întrebările oficialului român, Daniel Buda.


    Te-ar mai putea interesa

    Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Comisia Europeană îi invită pe fermieri să reclame practicile comerciale neloiale Primele verdeţuri de sezon – prețuri în piețe. Cât costă urzicile, spanacul sau ceapa verde

    Ultimele știri

    Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării Florin Barbu, MADR: Protestele fermierilor din toată Europa – un duș rece Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!”