• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenție minimă de 117 euro/ha! Polonia a publicat deja cel al doilea draft la Planului Național Strategic

    agrointeligenta.ro -

    Polonia a publicat al doilea draft al Planului Național Strategic, în timp ce în România nu s-a scris, în mod oficial, niciun rând din documentul de care depinde sprijinirea fermierilor în următorii ani. Calculele recente ale polonezilor arată că fermierii din această țară vor beneficia de o subvenție ”de bază” de 117 euro pe hectar începând cu 2023.

    Plata unică pe suprafață va continua să reprezinte în Polonia, la fel cum este și în România, subvenția de bază pentru terenuri și pășuni. Beneficiarii acestei plăți directe, conform ultimului draft PNS din Polonia, trebuie să fie un fermier activ care deține o exploatație agricolă înregistrată pe teritoriul Republicii Polonia și care desfășoară activități agricole.

    Condiții minime: un hectar sau animale care iau 200 de euro subvenție

    Cerințele minime pentru accesul la subvenții este o suprafață de minim 1 hectar sau animale pentru care să se încaseze plăți directe de minim 200 de euro. Parcela minimă luată în calcul la polonezi este de minim 0,1 ha. Conform portalului Farmer.pl, aceste condiții sunt valabile și în prezent în Polonia.

    SAPS crește în Polonia de la 106 euro/ha la 117 euro/ha

    Ce se schimbă, însă, sunt cuantumurile subvențiilor. Plata unică pe suprafață plătită în 2021 (adică pentru 2020) este de 483,79 zloți / ha, echivalentul a 106 euro/ha.

    Din 2023, fermierii polonezi vor încasa 117 euro la hectar ca plată unică pe suprafață. Cuantumul calculat la cursul de schimb de anul trecut ar echivala cu 532 zloți polonezi.

    ”Din 2023, rata unitară SAPS – ca acum – va fi coeficientul bugetului anual pentru intervenție și produse (numărul de ha eligibile) rezultat din cererile fermierilor într-un anumit an calendaristic. Sumele de plată care depășesc 100.000 de euro nu vor fi plătite”, citează jurnaliștii polonezi referirea la SAPS din cel de-al doilea draft al PNS.

    Plată redistributivă numai pentru fermele până în 50 ha

    O altă decizie importantă tranșată în Polonia prin cel de-al doilea draft al PNS este plata redistributivă care se va achita pentru primele 30 de hectare, însă doar exploatațiile cu până în 50 de hectare vor mai beneficia de această plată suplimentară.

    O altă diferență importantă este că la polonezi, plata redistributivă are și în prezent un prag minim de 3 hectare, care va fi păstrat.

    Pentru acest tip de plată, țările UE pot aloca până la 30% plafonul său național privind susținerea venitului.

    Subvenția ”Tineri Fermieri” pentru toată suprafața fermei

    O altă modificare importantă la plățile directe pe care le vor încasa fermierii polonezi vizează subvențiile din schema Tineri fermieri. Suma suplimentară va fi disponibilă fără plafon – în prezent schema se achita până la suprafața de 50 de hectare (în România pragul este până la 60 de hectare).

    Ce bani primește Polonia

    Ca urmare a acordului privind cadrul financiar multianual (CFM) la care au ajuns liderii UE în cadrul reuniunii Consiliului European din iulie 2020, fondul alocat finanțării PAC în Polonia în 2021-2027 se ridică la:

    · Pentru plăți directe – 21.647 milioane de euro;

    · Sprijinirea dezvoltării rurale – 9.532 milioane de euro în cadrul CFM și aproape 945 milioane euro din fonduri suplimentare din instrumentul UE de nouă generație („fondul de reconstrucție”) pentru perioada 2021-2022;

    · Sprijinirea sectorului apicol – 35 milioane de euro

    În total, este de aproape 32 159 milioane de euro” , explică Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Sprijinul pentru plata unică pe suprafață (SAPS) se ridică la 8.021,17 milioane de euro (adică aproximativ 1.604.234.000 de euro pe an) în perioada 2023-2027, cu o plată de până la 14.246.168 ha.

    Consultările polonezilor pe al doilea draft al PNS, până pe 15 septembrie 2021

    Polonia a lansat deja cea de-a doua variantă a Planului Național Strategic, primul draft fiind făcut public încă din ianuarie 2021. Consultările publice pe noua variantă de lucru, cea lansată pe 30 iulie, sunt programate să se desfășoare până pe 15 septembrie, pentru ca la finele anului, documentul final să fie finalizat pentru a fi transmis Comisiei Europene.


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!