• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Roșiile fermierului Puiu Ilisei, refuzate de un mare supermarket: ”Când vine marfă din afară, nu mai au loc legumele românești”

    Angelica Lefter -

    Un cunoscut fermier călărășean, cu activitate complexă atât pe producția de carne de pui cât și pe legume, denunță practicile unor supermarketuri de a refuza marfa românească și de a accepta importurile din străinătate, de o calitate îndoielnică.

    Fermierul Puiu Ilisei a scris pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care spune cum i-a fost refuzată marfa de un supermarket cu care avea contract, după ce a muncit o zi întreagă pentru a culege și selecta cele mai bune tomate din propriile solarii.

    ”Aseară, după ce am muncit toată ziua să facem comanda, marfa a fost refuzată de supermarketul care o comandase. Bătaie de joc la adresa producătorului local. Pe noi cine ne apără? Interesează pe cineva soarta producătorului mic?”, a scris Puiu Ilisei pe contul său de socializare.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a aflat de la fermierul Puiu Ilisei cum s-au petrecut lucrurile, care sunt pierderile într-o asemenea situație și ce măsuri va lua agricultorul, care denunță practicile supermarketurilor ce acceptă marfă din afară în detrimentul celei românești.

    ”Am solarii la Dichiseni, județul Călărași și producem roșii, castraveți, dar avem și producție în câmp, vânătă, varză, conopidă, ardei gras și altele care se pun în câmp. Pe solarii mergem doar pe castraveți și roșii. Nu știu motivul pentru care m-a refuzat supermarketul, noi livrăm la ei de ceva timp marfă, dar nu e prima dată când ne refuză, și motivul sincer pe care eu îl consider că este, nu e calitatea produselor, roșiile arată foarte bine. Ei ne-au refuzat și castraveții altă dată. Nu că ar fi o supraproducție în România cum s-a vorbit, că ar fi atâta marfă, nu! Când vine marfa din afară ieftină, produsele românești nu mai au loc”, spune supărat fermierul Puiu Ilisei.

    Acestea sunt roșiile românești refuzate de supermarket

    O tonă de roșii refuzate de supermarket

    O tonă de tomate proaspăt culese au fost refuzate de magazin, însă tirurile din străinătate așteptau să intre cu marfa în depozit. Pierderea financiară, ca pierderea, dar frustrarea este mult mai mare știind că marfa românească nu mai are loc la raft, a arătat Puiu Ilisei.

    ”Am avut în jur de o tonă de roșii, frumoase, aranjate, puse la lădiță, dar motivul pentru care m-a refuzat supermarketul, sincer, nu îl știu! Că e mai galbenă! Sigur, că roșia de solar nu este o roșie uniformă decât dacă o stropești cu niște colorant, ceva! E o roșie care are la codiță o pată galbenă, ca oricare roșie normală, e o roșie care când se coace mai și crapă, dar noi n-am avut roșii crăpate. E o roșie care, la un moment dat când stă pe pământ mai face și o cicatrice pe partea de jos care a stat pe sol. Noi știam că supermarketul e pretențios și știam că cele pe care le aveam cu probleme le-am dat deoparte. Dar șoferul care a dus marfa ne-a și spus: erau două tiruri în spate care se grăbeau. Am pățit-o și la castraveți. Mi-au fost refuzați pe motive de neconformitate! Am adus marfa la depozit și am căutat alte soluții, am dat-o pe unde am putut, n-am aruncat-o”, a mai declarat fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Roșiile românești refuzate de un mare supermarket

    Contractul-cadru nu le garantează nimic producătorilor români

    Puiu Ilisei spune că pierderea de 4.000 de lei nu pare imensă, însă este vorba de munca fermierilor. Totodată declară că acele contracte cadru cu magazinele nu îi protejează în astfel de situații.

    ”Sigur că avem un contract, dar contractul nu îmi garantează mie nimic, nici când să-mi ia, nici cum să-mi ia, nu! E un contract cadru, cum se face cu toți producătorii, în care doar supermarketul are dreptate în acel contract. Că nu ți-a luat marfa, nu se întâmplă nimic! Că ai tu producție mai multă și vrei să le-o dai, nu e neapărat să ți-o ia! Pierderea acum e undeva la 3.500-4000 de lei, dar e munca mea, de ce să arunc banii aceștia? Nu sunt singurul care a pățit-o lucrurile acestea nu mi se întâmplă doar mie, dar unii au avut curajul să filmeze prin magazine cum produse turcești sunt vândute ca produse autohtone!”, a menționat agricultorul călărășean.

    Fermierul Puiu Ilisei vrea să își facă o fabrică de procesare a legumelor

    Pentru că și-a dat seama că marfa românească este aruncată pe nedrept și pierderile sunt imense la nivel de fermă, Puiu Ilisei a explicat că încearcă să deschidă o fabrică de procesare, ca aceste legume să ajungă până la urmă în casele românilor de pe rafturile magazinelor, sub o altă formă. Și aici, însă, a întâmpinat probleme.

    ”Este marfă unde muncești, cheltuiești și pierzi banii. Eu am un proiect în derulare acum, să fac o secție de procesat legume și exact pe produsele care se returnează și nu le poți vinde, să le fac murături, zacuscă. Avem și o ciupercărie și mergea foarte bine cu produsele pe care le aveam, dar din cauza scumpirilor, nu se înghesuie nimeni să execute lucrarea. Sunt la a treia licitație și eu nu pot să execut lucrarea în regie proprie pentru că autoritățile nu vor, că este conflict de interese, trebuie să licitez, sunt bani europeni. Am ajuns la faza de construcție, am cheltuit o grămadă de bani cu proiectul tehnic, dar eu momentan sunt blocat”, a punctat fermierul.

    ”Politicul ar putea să facă multe pentru noi”

    Puiu Ilisei spune că încearcă o reorientare, după ce contractul cu magazinul respectiv va expira. De asemenea, este de părere că dacă politicul s-ar sesiza și s-ar implica în reducerea importurilor ieftine, dar de calitate îndoielnică, poate că și marfa românească și-ar găsi loc pe rafturile magazinelor din țară.

    ”Voi mai direcționa marfă către acel supermarket cât am contract, dar încerc să găsesc și altă soluție. Politicul ar putea să facă multe pentru noi, o dată cu limitarea importurilor, nu interzicerea, că toată lumea spune că suntem în Uniunea Europeană. Și ungurii sunt în Uniunea Europeană și când te duci cu carnea de pui în vama ungurească stai 5 zile să-ți facă ei testul de salmonella, și o mai vinzi, nu o mai vinzi, și nici nu te mai duci! Cei care ar trebui să ia decizii sunt importatorii, ei sunt, că doar nu aduc eu marfă din Polonia sau din Turcia!”, a concluzionat fermierul Puiu Ilisei.


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul RAR pentru toți fermierii care au nevoie de ITP Bursa cerealelor. Prețuri la zi pentru porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță în portul Constanța Plată APIA pentru 17.600 de fermieri – aprobată!

    Ultimele știri

    Mămăligă cu brânză și smântână. Cât costă o porție de MBS la restaurantul Parlamentului Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Smithfield România devine Comtim România!