• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermier călcat de hoți: ”Oriunde mă uitam, lipsea ceva. Mi-au furat componente de la utilajele agricole de 50.000 de euro! ”

  Angelica Lefter -

  Grupări infracționale bine organizate dau lovitura în parcurile de utilaje agricole și ferme și fac pagube de zeci de mii de euro, fără să fie prinse. Victimă a unui astfel de furt a căzut și Mihai Mocanu, un tânăr fermier din Brăila, comuna Vădeni, și administrator al ”Braicoop Cooperativa Agricolă”, care lucrează 500 de hectare de teren agricol.

  Componente de utilaje de 50.000 de euro furate din parcul fermei

  Agricultorul a relatat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că deși furturile au avut loc acum o lună și câteva zile, ancheta stă pe loc. Nimeni nu a fost chemat la sediul poliției pentru vreo declarație, deși paguba depășește 50.000 de euro.

  ”Am un parc de utilaje agricole și instalații de irigat, foarte complex. Erau în curte undeva la 30 de instalații de irigat și 6 tractoare. Pe data de 26-27 iunie, au fost două zile de weekend în care am lipsit de acasă. Când m-am întors și am ajuns la fermă am constatat pagubele. Adică oriunde mă uitam lipsea ceva: la un tractor lipsea o antenă GPS, la celălalt toată partea electrică, la altul componentele metalice, la tambur aspersoarele, reductoarele. A fost măcel, să zic așa!”, ne-a spus fermierul Mihai Mocanu.

  Fermierul Mihai Mocanu: Acesta este al treilea furt din acest an, polițiștii nu mi-au zis că ar avea vreo pistă

  Deși în dimineața zilei de 28 iunie a constatat furtul și a chemat poliția, nici până în ziua de astăzi agricultorul nu știe cine a făcut fapta. Tot ce și-a putut da seama, a fost, după cum erau demontate componentele, că au participat mai mulți oameni la furt, care știau foarte bine domeniul.

  ”Am anunțat poliția din comuna Vădeni, au venit cu câini acolo, dar până la ora asta nu am primit niciun răspuns. I-am întrebat pe polițiști, dar mi-au dat păreri personale, de care am și eu. Mi-au spus că e o anchetă, dar nu mi-au spus dacă e vreo pistă. Acesta fiind al treilea furt anul acesta, doar că acesta a fost de dimensiuni foarte mari. Au fost furturi mai mici la aspersoarele de irigat și am făcut plângere și atunci la poliție. Eu bănuiesc că este o grupare. Am colegi la care au mai atacat. Trebuie să fie cineva inteligent: să demontezi un tractor de 300.000 de euro, nu e la îndemâna oricui. Să iei o componentă de 20.000-30.000 fără să o deteriorezi…și unde o dai după aceea? Că nu pot să pună online, a fost ca un pont!”, a spus fermierul care a fost călcat de hoți.

  ”Nimeni din fermă nu a fost anchetat până acum”

  Mihai Mocanu mai crede că în zonă există o rețea de hoți care acționează și că autoritățile ar trebui să se implice mai mult în prinderea acestora, mai ales că a auzit de furturile de inputuri din județul Bacău, unde cei care le-au înfăptuit au fost lăsați să plece acasă de către polițiști după numai 24 de ore.

  ”Deja trebuie intervenit mai sus. Deja s-au mărit sumele pagubelor de genul acesta. Sunt componente foarte scumpe, eu le-am achiziționat cu 50.000 de euro noi, trebuie să iau altele. Hoții poate deja le-au vândut cu 20.000 de euro. Poliția nu trebuie să mai lase lucrurile așa, și nici noi, fermierii, că le lăsăm așa și se alege praful! Vreau să văd implicare din partea oamenilor legii, să văd măcar că s-a semnalat ceva, să știu că nu se mai întâmplă. Tăcerea aceasta înseamnă că mai merge o dată, de 2 ori. Pot să cred că și din interior a dat cineva un pont, nu a chemat pe nimeni din fermă pentru anchetă!”, a mai spus ofensat fermierul brăilean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


  Te-ar mai putea interesa

  Controale în toate fermele de animale! Crescătorii sunt obligații să ceară reautorizarea la DSVSA A ajuns primul transport cu oi donate pentru oierul căruia i-au murit animalele de la un tratament China a inventat o pastă cu care suprafețele de deșert devin terenuri arabile Oierii sar în ajutorul familiei care și-a pierdut oile în urma unui tratament făcut în fermă Vin banii pentru fermieri! Guvernul a aprobat sumele pentru subvențiile ANT vegetal și zootehnie

  Ultimele știri

  Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark G4media: PNL va cere azi demisia lui Barbu sau repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie