• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul!

    agrointeligenta.ro -

    Trebuie promovate produsele românești, trebuie promovată carnea de vită din România, să nu mai susținem importuri din America de Sud. Este unul dintre mesajele transmise de către Ioan Gociman, Directorul executiv al Asociației Aberdeen Angus din România. Gociman a fost prezent la evenimentul Romanian Beef Master organizat recent în județul Sibiu, prilej cu care ne-a acordat un interviu despre perspectivele sectorului de creștere a vacii de carne în contextul noii Politici Agricole Comune.

    ”Trebuie promovate produsele românești, trebuie promovată carnea de vită din România, să nu mai susținem importuri din America de Sud. Asociația Aberdeen Angus România are un număr de 1.324 de fermieri în toate județele țării. Suntem singura asociație acreditată pentru conducerea Registrului Genealogic la rasa Aberdeen Angus. Până la finele anului vom atinge un efectiv de 100.000 de capete din rasa Aberdeen Angus și un procent mai mic de metis cu rasa Aberdeen Angus. Cu bucurie vă spunem că de un an de zile, Asociația Aberdeen Angus România este asociația numărul 1 ca efectiv din Uniunea Europeană. Felicitări tuturor fermierilor, tuturor decidenților și foarte important echipei Asociației Aberdeen Angus România, atât echipa executivă cât și domnilor din Consiliul Director. Este o creștere semnificativă care se explică prin suprafețele mari de pășuni pe care le avem în România. Avem suprafețe foarte mari de pășuni pe care ar trebui să le valorificăm. Rumegătoarele, că vorbim de ovine, că vorbim de caprine, că vorbim de taurine, au acel tract gastr-intestinal cu totul special care poate să valorifice masa verde, în special celuloza, hemiceluloza și lignina și e păcat să nu valorificăm pășunile României”, a declarat Ioan Gociman într-un interviu acordat Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    În cadrul Asociației Aberdeen Angus, efectivul mediu al fermelor membre este de 70 de capete, potrivit lui Gociman, care a subliniat că ”tendința este ascendentă pentru că sunt mulți tineri care se întorc în țară și vor să investească în astfel de business”.

    ”Se mizează foarte mult, un pic exagerat din punctul nostru de vedere partea de ecoscheme ”

    Directorul executiv al Aberdeen Angus România a arătat că perioada următoare este una plină de provocări, iar organizația este implicată pentru a susține interesele membrilor săi în cadrul noii Politici Agricole Comune. ”S-a încheiat președinția Portugaliei (președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene – n.r.), începe președinția Sloveniei. La începutul președinției Sloveniei după vacanța parlamentară, urmează să se finalizeze noul regulament pe noua Politică Agricolă Comună. Fiecare țară în parte e obligată să finalizeze un Plan Național Strategic până la finele anului acesta. Anumite procente care au fost fixate de către trialog, în trialog vorbim de Comisia Europeană, Consiliul cât și Parlamentul European. S-au stabilit niște procente, vorbim de 20-25% ecoscheme, pe înțelesul tuturor fermierilor, că e important să înțeleagă, mai ales membrii din cadrul Asociației Aberdeen Angus România. Vorbim de ecoscheme în care trebuie să îmbinăm armonios sistemul de creștere al taurinelor din rasa Aberdeen Angus cu partea de Pactul Verde, cu partea de ecologic, de bio. Se mizează foarte mult, un pic exagerat din punctul nostru de vedere partea de ecoscheme pentru că e o schimbare bruscă de la 5 procente să crești la 25 de procente, din totalul bugetului pe Pilonul I”, apreciază Gociman.

    Banii din noua PAC: 15% din Pilonul I vor merge către sprijinul cuplat

    Acesta arată că o altă veste bună este decizia privind convergența agreată la un nivel de 85%. ”Pe înțelesul tuturor, toate țările membre din Uniunea Europenă din 2023 până în 2027 vor ajunge la un 85% subvenții relativ apropiate. Vești bune avem că România a primit aproximativ 13 miliarde de euro pe Pilonul I. Pilonul I reprezintă plăți directe, inclusiv sprijinul cuplat. Din acest pilon undeva la 15% va merge către sprijinul cuplat, că e vegetal, că este zootehnic, iar pe Pilonul II partea de fonduri europene, Pilonul I prin Apia, Pilonul II prin AFIR”, a explicat Gociman.

    ”Să fie subvenționată partea de reproducție și partea de producție, partea de îngrășare„

    Oficialul Asociației Aberdeen Angus România a arătat că pentru perioada următoare de finanțare, organizația mizează pentru ca și zona de îngrășare, cu componenta de metisare, să fie sprijinită. „E important să înțeleagă și fermierii noștri că Asociația Aberdeen Angus România, lăsând la o parte activitatea de COP (Controlul Oficial al Performanțelor – n.r.), cât și activitatea de Registru (Registru Genealogic – n.r.), facem lobby puternic atât la decidenții de la București, cât și la decidenții de la Bruxelles, să ne atingem obiectivele pe noua Politică Agricolă Comună: să fie subvenționată partea de reproducție și partea de producție, partea de îngrășare. Ne dorim pe partea de reproducție să fie susținută rasa curată, genetica și performanța, iar pe partea de producție, de îngrășare, să fie susținută atât rasa curată cât și metisul”, a arătat Gociman.

    ”Din păcate în vechea, putem spune actuala – că sunt doi ani de tranzit, Politică Agricolă Comună, a fost o mare problemă din punctul nostru de vedere, că s-a susținut doar partea de reproducție, nu s-a susținut și partea de îngrășare. Tineretul a stat până la vârsta de 8 luni în țară, la 10 luni au fost animalele, nu toate, dar o parte din ele urcate pe vapoare și exportate în Orientul Mijlociu”, explică oficialul Aberdeen Angus România.

    Aberdeen Angus –  Regina taurinelor specializate pentru producția de carne

    Ioan Gociman a arătat că în continuare rasa Aberdeen Angus este una profitabilă pentru fermierii români. ”Cum este și numită la nivel mondial, este Regina taurinelor specializate pentru producția de carne, este o rasă cu totul specială care a fost omologată acum trei secole. Această rasă, la nivel de ADN, are un caracter special care dezvoltă acea marmorare, acea frăgezime la nivelul țesutului muscular, acea grăsime. Este o rasă specială pentru că poate crește atât iarna cât și vara pe pășune, sub cerul liber, în sistem extensiv. Valorifică foarte bine toate tipurile de pășune și nu necesită un efort atât de mare – fără a supăra colegii din sectorul de creștere a taurinelor de lapte – ca la vaca de lapte, unde ai nevoie de anumite tratamente și mulsul dimineața, mulsul seara, pododermatite, dermatite, mamite, mastite și alte probleme (…) Trăiește, cum ziceam, foarte bine în sistem extensiv pe pășune, că în România avem suprafețe mari de pășuni care nu sunt valorificate și de aceea merită să investești într-un astfel de business. Avem în cadrul Asociației mulți fermieri care lucrează, au alte joburi și când au timp, pe weekend sau când au timp, atunci se ocupă și de animale”, a exemplificat Gociman avantajele creșterii vacilor Angus în România.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!