• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mic producător de prune – scos dintr-o piață de samsarii care vând fructe din import la preț dublu!

    Angelica Lefter -

    Mic producător de fructe românești – scos dintr-o piață alimentară unde samsarii fac legea și vând cu preț dublu față de fermierii care vor să își valorifice producția direct la tarabă. Andreea Benke, un producător local de fructe din Bihor, a simțit pe propria ei piele ce înseamnă să fii mic fermier și să încerci să îți faci vânzare într-o piață, la concurență cu intermediarii.

    Pentru producătorii români locurile din piață fie nu există, fie sunt rezervate pe ultimul rând din spate, acolo unde fluxul de clienți este minim. Este experiența Andreei Benke și a soțului său, care dețin o livadă mixtă cu peste 100 de pomi fructiferi lângă Oradea. În acest an, cei doi s-au bucurat când au văzut că prunele lor timpurii sunt gata de vânzare încă de la finele lunii iulie, însă experiența pieței le-a lăsat un gust amar.

    Andreea Benke a povestit, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, experiența sa de proaspăt producător, explicând că a început să pună pomi în livadă cu entuziasm, care s-a transformat în dezamăgire când a ajuns cu fructele la piață.

    ”Eu cu soțul am moștenit un teren de la bunicii noștri, mai exact bunica lui și fiind tineri nu am avut curajul decât să începem să facem o livadă. Nu am avut experiență pentru că noi stăm la Oradea, la apartament, dar când am fost însărcinată am început să punem niște pomi. Am făcute niște gropi și am început să punem pruni, caiși, vișini….De fapt, avem peste 100 de pomi amestec într-o localitate de lângă Oradea. Anul acesta am reușit să scoatem certificat de producător , dar m-am șocat total când am ajuns la tarabele din piețe”, a declarat tânăra producătoare.

    Intermediarii au cumpărat pe rând toate prunele produse în livadă și le-au vândut apoi la preț dublu în aceeași piață

    Livada a pornit ca un hobby pe care familia Benke s-a gândit să îl transforme într-o mică afacere, la care a muncit cu îndârjire. După ce au fost certificați ca producători de fructe, au vrut să încerce piața din Oradea și nu mică le-a fost mirarea când au văzut că nu au loc de intermediari.

    ”Am constatat că, de fapt, nu am acces. Nu sunt mese libere, iar dacă sunt libere sunt în spate, iar intermediarii sunt în fața mea, cu produse cumpărate la preț de angro. Am vrut să ajung la piață cu prune Red, soi din Ungaria. Am ajuns în piață la Oradea, am fost la Administrația Piețelor, mi-au spus că momentan nu au masă, dar dacă vin și găsesc masă pot să-mi pun acolo lăzile. Surprinderea mare a fost că în fața mea toate mesele erau ocupate și eu la coadă să-mi pun masa ca producător. M-am prezentat cu 100 de kilograme în ziua aceea la piață. La omul de rând cred că am vândut în jur de 20 de kilograme, restul, încet-încet au venit intermediari. Au venit pe rând, dați-mi vă rog 2 lăzi, dați-mi vă rog 3 lăzi. Nici nu am băgat bine lăzile în mașină și am văzut că au pus deja cu 8 lei la tarabă, în contextul în care eu aveam kilogramul la 4 lei. I-am spus soțului că noi nu avem posibilitatea să ținem ritmul cu ei”, a menționat Andreea Benke.

    Samsarii i-au acuzat că nu vând prune românești

    Deși nu ajunge prea des la piață deoarece are producție sezonieră de fructe, nimeni nu i-a acordat o șansă. Mulți dintre cei prezenți în piață, în general intermediari, spuneau că marfa nu are cum să fie românească.

    ”Eu am marfă sezonieră: primăvara am cireșe, acum am prune de masă, mai târziu o să am prune pentru compot, gutui. Nu am cum să ajung la piață în fiecare zi, pe sezon, dar nici pe sezon nu găsești o masă. Ei au văzut că eu reprezint o concurență. Au venit intermediarii să-mi spună că nu este adevărat, că nu sunt prune din România, le-am arătat livada, i-am invitat acolo să le arăt. Ei dacă vin la poartă să îmi ia marfa dau pe ea 1-2 lei pe kilogram și vând cu 8 lei, unde este munca noastră? Nu m-am supărat neapărat că au pus prețul mai mare, ci pentru faptul că eu ca producător nu am masă la piață”, a mai menționat producătoarea.

    Andreea Benke: ”Dacă nu reușesc să vând fructele din livadă nici anul viitor, o să am lemne de foc!”

    Descurajată inițial, Andreea Benke spune că va acorda micii sale afaceri încă o șansă în anul care vine. Dacă lucrurile merg tot în direcția greșită, livada va deveni lemn pentru foc. Nici încercările sale de a intra cu prune sănătoase în magazinele din oraș nu a fost o reușită.

    ”Vă spun sincer, mai îmi dau o șansă livezii anul viitor. Dacă nu reușesc să vând fructele, o să fac magiun de prune, le fac uscate, compoturi sau încerc să vând online, pe internet. Dacă nu reușesc să vând fructele nici anul viitor, o să am lemne de foc. Am fost la un magazin din apropiere, am întrebat: acceptați prune cu hârtie de producător? Mi-au spus categoric: nu acceptăm producători din România. Am fost la aprozar în Oradea, mi-au spus că au contract cu altcineva și nu cred că la noi în țară se coc prunele la vremea asta. Noi nu folosim tratamente intensive la pomi, că am și eu copil și vreau să mănânce cât mai sănătos. Nu punem accent pe chimicale, sunt mamă și vreau ca și copilul meu să meargă în livadă, să ia un fruct, să îl șteargă și să mănânce din el”, mai spune producătoarea de fructe din Oradea.

    Producătorii, verificați la sânge, pe când intermediarii fac prețurile în piață cu marfă cumpărată mai ieftin de la țărani

    Andreea Benke a rămas cu un gust amar după prima sa experiență ca producător de fructe care merge să își vândă marfa în piață, însă are și mai multe nelămuriri. Dacă pentru a obține certificat de producător a fost verificată la fața locului, în livadă, pe intermediarii care vând la piață, ore îi verifică cineva?

    ”Când mi-am făcut certificat de producător, am fost verificată. L-am obținut fără probleme, dar au venit în livadă și au văzut. Dar ceilalți intermediari de la piață au fost verificați, unde își cresc pepenii, în baie la apartament?”, se întreabă retoric Andreea Benke, care spune că pe unii dintre cei aflați la piață îi și cunoaște și poate spune sigur că nu dețin teren pe care să cultive fructe sau legume, ci doar cumpără la prețuri de nimic marfa de la producător, pe care apoi o vând la prețuri mult mai mari în piețe.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români