• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Usturoiul negru în România: nu are miros și e mai sănătos

  agrointeligenta.ro -

  Usturoiul negru a fost, timp de secole, unul dintre secretele longevității asiaticilor, iar procedeul obținerii sale a fost păstrat cu sfințenie de către coreeni până de curând. Cultivarea usturoiului negru este similară cu cea a unui soi tradițional, dar după recoltare, cățeii sunt macerați în condiții speciale.

  În România, un singur fermier s-a dedicat descoperirii și reproducerii rețetei prin care un anumit soi de usturoi devine negru, pierzându-și gustul înțepător, mirosul neplăcut, dar păstrându-și aroma și sporindu-și proprietățile vindecătoare.

  Usturoiul negru în România

  În 2011, Gabi Sandu ”s-a nimenit” prin Coreea de Sud, cum îi place să spună, locul unde a gustat prima dată usturoiul negru. L-a cucerit pe loc. ”Nu are acel miros supărător, dar are o aromă profundă. Când m-am documentat ulterior și am citit cât este de bun pentru sănătate, că este folosit în centre medicale, m-am decis să devin și eu producător de usturoi negru. Dacă voi reuși această perfomrnață nu voi fi singurul din România, ci singurul producător de usturoi negru din Europa!”, a declarat agricultorul pentru Agrointeligența.

  Cum se obține usturoiul negru

  La ferma sa din Piatra Neamț, Gabi Sandu a reușit, după doi ani, să aclimatizeze soiul asiatic de usturoi, dar acest lucru nu este suficient. ”Usturoiul negru se obține printr-un procedeu special, o macerare realizată timp de 45 de zile, interval în care căpățânile se păstrează într-o încăpere foarte bine izolată. Se impune o temperatură constantă și o umiditate ce nu are voie să variere cu mai mult de 5%”, dezvăluie Sandu o parte din secretul obținerii celui mai scump usturoi.

  Deocamdată, fermierul nemțean are o rată de succes de 60-70% când vine vorba despre producția de usturoi negru. Speră că în curând – cel târziu anul viitor, să poată pune pe piață mult căutatul ingredient asiatic în cantități en-gros. Nu va vinde sămânță din soiul special, ci doar produsul gata de consum, la un preț de 6 lei căpățâna. ”Înainte de a începe vânzarea, vom efectua testarea lotului, pentru a putea pune clienților la dispoziție și buletinul de analiză al usturoiului negru”, a mai declarat Gabi Sandu pentru Agrointeligența.

  Usturoiul negru este bogat în antioxidanți

  În Coreea, usturoiul negru este folosit de sute de ani, fiind apreciat în primul rând pentru efectele sale energizante. el este recunoscut ca un condiment bogat în antioxidanți, un aliment anti-cancer și cu efecte benefice în lupta cu colesterolul. În plus faţă de usturoiul tradiţional, cel negru, la maturare, îşi activează S-alicina, care este prezentă în concentraţie mai mare şi asistă la absorbţia alicinei.

  Usturoiul negru a devenit cunoscut mai ales după 2004, când un coreean – Scott Kim a pus bazele companiei Black Garlin Inc. în Coreea de Sud. A fost momentul în care usturoiul negru a ajuns, cu adevărat, pe piață și a început să fie exportat în toate colțurile lumii. În Marea Britanie, acest aliment a ajuns cunoscut după ce a fost prezentat în cadrul unui program culinar la BBC, însă în acest moment, în Europa nu există un producător de usturoi negru.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2020. Proiectele se depun din 15 iulie, sprijinul maxim – 50.000 euro/fermă! Un nou virus periculos a apărut în China! Se poate răspândi la oameni și are potențial pandemic! Fiul unui primar, arestat! A mutilat și sechestrat un copil la o stână de oi!

  Ultimele știri

  Subvenții APIA 2020, eșantionul de control. Adrian Pintea: ”Niciun fermier nu este exclus de la verificări!” Ing. Vasile Iacob, TCE 3 Brazi: La noi în fermă domină produsele Bayer la toate culturile principale! Decizie pentru a-i ajuta pe fermierii care sunt în conflict cu primarii!

  Căutare în articole