Ce spune comisarul european Dacian Cioloș despre viitorul cotelor de lapte
agrointeligenta.ro -Situația fermelor de lapte a fost ridicată în cadrul întâlnirii pe care comisarul european Dacian Cioloș a avut-o luni la Camera Deputaților. Attila Kelemen, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, a fost parlamentarul care l-a întrebat pe oficialul de la Bruxelles dacă poate oferi noutăți legate de cotele de lapte.
Răspunsul se poate să îl fi dezamăgit pe deputatul UDMR. De profesie medic veterinar, Kelemen are și o fermă de vaci de lapte, după cum singur a declarat în cadrul întâlnirii. Parlamentarul a aflat chiar de la comisarul european pentru Agricultură că CE a închis, cel puțin pentru următoarea perioadă, capitolul cotelor de lapte.
”Decizia privind eliminarea cotei de lapte a fost luată în 2005 și confirmată în 2008. Deci este clar că nu va mai exista cotă la lapte din 2015 încolo”, a declarat, tranșant, Dacian Cioloș. El a punctat însă marele avantaj ale acestei decizii: fiecare stat membru va putea să producă atât cât va putea să vândă, fără nici o limitare.
Se impune o re-grupare a producătorilor
”Din această perspectivă, este un lucru bun că nu mai există cote de lapte. Pe de altă parte, acest lucru presupune ca România sau fabricile de lapte de aici – și care vor să aibă lapte românesc, să facă eforturi pentru o anumită organizare, atât din punct de vedere al re-grupării producătorilor, cât și la nivel de investiții, pentru a avea lapte conform, dar și pentru a rentabiliza colectarea laptelui din anumite zone unde sunt mai mulți mici producători”, a explicat Cioloș.
Comisarul european pentru Agricultură a punctat că noile programe oferă posibilitatea de a se acorda subvenții cuplate pentru sectorul lapte, ceea ce nu a existat până la sfârșitul lui 2013. ”Așa cum se dă o subvenție pe cap de oaie, și nu se putea da pe cap de vacă decât pe referințe istorice – dându-se aceeași sumă în fiecare an și existând discuții că unii și-au vândut vacile și primeau în continuare subvenția. Pentru vacile de lapte se va putea acorda acum o subvenție pe cap de vacă în zonele defavorizate – nu pe producție, ci pe animal. Și se mai pot acorda și alte facilități de investiții pentru a ajuta producătorii respectivi”, a mai declarat Dacian Cioloș. El a exemplificat măsura acordării sprijinului de stat sub formă de minimis pentru achiziția de tancuri de răcire, subliniind că se vor putea finanța astfel de inițiative și prin programe europene.