• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR a făcut topul județelor cu cele mai mari subvenții la legume. Banii nu s-au plătit încă fermierilor!

    Angelica Lefter -

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a realizat o situație a județelor în care legumicultorii au obținut cele mai mari subvenții pentru măsurile de sprijin în vigoare pentru acest an în sectorul legumicol. În calculele MADR au intrat măsuri de sprijin pentru care fermierii doar au depus cereri, însă nu au primit încă nicio sumă, plățile fiind estimate pentru finalul anului în cazul ajutoarelor de minimis și jumătatea anului viitor în cazul sprijinului cuplat la legume pe anul 2021.

    Potrivit unui comunicat remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO, în ceea ce privește ”Programul de susținere a producției de legume în spații protejate”, aprobat prin HG nr. 651/2021, din suma alocată de 30,76 mil. euro, peste 9 milioane de euro vor fi încasați de cei 4.514 cultivatori din județul Olt. Plata ar urma să fie făcută la finele anului.

    Astfel, 29,3 % din suma alocată programului va fi accesată de județul Olt, urmat de județele Galați – 20,5 %, Dolj – 9,7 %, Giurgiu – 6,6 %, Buzău – 4,3 %.

    Cele cinci județe însumează 10.824 cultivatori, reprezentând 75,8 % din totalul producătorilor, iar 70,3 % din suma alocată programului va fi destinată acestor județe.

    Mai departe se continuă cu programul de susținere a producției de usturoi, aprobat prin HG 108/2019, cu modificările și completările ulterioare. Din 1.016 cultivatori înscriși în programul de susținere a producției de usturoi, 549 de cultivatori (53,8 %) sunt din județele Buzău, Olt, Teleorman, Botoșani și Giurgiu. Suprafața totală cultivată este de 680,4 ha, însumând aproximativ 59% din total.

    Din suma de 3,08 de milioane de euro, alocată programului, 1,82 milioane de euro va reveni celor cinci județe menționate mai sus, reprezentând cca 59% din total. Plata pentru cultivatorii de usturoi nu s-a făcut încă în acesta an.

    Foto: MADR

    MADR prezintă și situația județelor funtașe la sprijinul cuplat în sectorul legumicol. Din 135 de beneficiari la nivel național, 100 sunt din județele Galați, Olt, Ialomița, Teleorman și Dolj, reprezentând 74% din totalul acestora. Suprafața plătită a fost de 308,87 ha, însumând 44,5% din totalul suprafeței eligibile pentru această măsură. Suma plătită legumicultorilor din cele 5 județe a fost de 0,60 mil. euro reprezentând 44,32% din plafonul alocat măsurii.

    Fermierii care au sprijin cuplat au încasat doar banii pentru culturile de anul trecut, termenul de plată pentru cele de anul acesta fiind, la APIA, de 30 iunie 2022.

    Foto: MADR

    Pentru măsura „Castraveți cultivați în câmp pentru industrializare” – schemă de sprijin cuplat prin APIA, au aplicat doar 4 cultivatori din județele Ialomița și Dolj.

    Suma totală plătită pentru această măsură a fost de 0,05 milioane de euro, pentru o suprafață de 15,6 ha. Schema nu a fost încă plătită fermieri, sumele urmând a fi autorizate la plată abia la finele anului.

    Fermierii care au sprijin cuplat din fonduri europene au încasat doar banii pentru culturile de anul trecut, termenul de plată pentru cele de anul acesta fiind, la APIA, de 30 iunie 2022.

    Foto: MADR

    Din numărul total de 6.487 beneficiari, 5.255 sunt din județele Olt, Galați, Dolj, Buzău și Arad, reprezentând 81%. Suma plătită legumicultorilor a fost de 6,40 mil. euro, reprezentând 75 % din plafonul alocat măsurii.

    Fermierii care au sprijin cuplat pentru legumele cultivate în spații protejate au încasat doar banii pentru culturile de anul trecut, termenul de plată pentru cele de anul acesta fiind, la APIA, de 30 iunie 2022.

    MADR se laudă că a făcut ”frecvent” întâlniri între fermieri și retaileri

    În comunicatul MADR se mai arată că că au fost organizate frecvent întâlniri între asociațiile de legumicultori și retaileri privind condițiile de desfacere.

    De asemenea, este precizat că de piața neagră, de fraude și etichetare incorectă se ocupă alte instituții ale statului român cu atribuții specifice, cu care suntem dispuși să colaborăm pentru eradicarea acestui fenomen. Totodată, reprezentanții  Ministerului Agriculturii apreciază demersurile media și încurajează o campanie susținută în acest sens.

    Mai mult, MADR asigură publicul larg că preocuparea constantă a instituției este de a promova consumul de produse românești, fiind deschiși la propunerile venite din partea actorilor implicați în acest proces pentru a sprijini sectorul legumicol, astfel încât fermierii să poată desface pe piață producția obținută în condiții cât mai avantajoase.

    MADR a făcut publice cuantumurile pe care legumicultorii le primesc în funcție de schema pe care o accesează, fie că vorbim despre subvenții APIA pentru cultura de legume, ajutorul de minimis pentru cultura de legume sau fonduri europene pentru aceeași cultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare