• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Efectul Terracalco în exploatația fermierului Gelu Barna, afectată de secetă și grindină: Producții peste așteptări la rapiță și foarte bune la grâu! Culturile de primăvară se prezintă excelent!

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    Anul agricol 2021 pare ieşit din comun, cu producţii excelente la cerealele păioase şi rapiță, dar în care şi culturile de primăvară promit mult. Într-adevăr, avem pe alocuri, o scădere a indicilor calitativi la păioase din pricina ploilor, dar totuşi randamentele obţinute la hectar compensează.

    După cum v-am obişnuit, ne place să ne lăudăm fermierii care folosesc Terracalco, cu rezultate foarte bune. Am fost zilele trecute în Timiş, în ferma unui tânăr şi de succes fermier, Gelu Barna, ce lucrează 800 ha. Trebuie menţionat că anul acesta în zona de vest, culturile de primăvară nu arătau prea bine, din cauza lipsei precipitaţiilor. Totuşi, am găsit aici culturi excelente şi un fermier deschis, dornic să împărtăşească tehnologiile folosite şi rezultatele obţinute.

    Terenurile fermierului nostru nu sunt cele mai bune din Timiş, nici pe departe. Sunt medii, luto-nisipoase, acide, cu probleme la pregătire fără randamente excepţionale la unitatea de suprafaţă. Sunt cumva, dacă putem spune aşa, nespecifice zonei de vest (zonă cu terenuri bune), solurile fiind mai slabe.

    Totuşi, producţii peste aşteptări la rapiță, producţii foarte mari la grâu, chiar la grâu de primăvară. Porumbul arată excelent pentru zona de vest (după o secetă cumplită) iar soia nu mai are nevoie de caracterizări – se poate observa în poze.

    Dar ce a făcut atât de special fermierul? ”Aici am avut rapiță. Producţie peste aşteptări. Chiar dacă am avut grindină de 2 ori, plus alte neplăceri. Noi am aplicat pe toate suprafeţele ce le cultivăm Terracalco, în doză de 350 kg/ha, înainte de însămânţare. Avem în general, un teren greu de lucrat, iar în condiţiile unui an secetos, lucrurile se complică. Am observat că după ce am recoltat rapița, terenul s-a pregătit foarte bine şi uşor în comparaţie, de exemplu, cu anul trecut, iar aici zicem că e meritul Terracalco. Am identificat nişte zone cu băltiri mai accentuate, unde va veni semănată rapița, unde scarificăm la 70 cm şi intrăm cu o doză ceva mai mare de Terracalco, undeva între 500-800 kg/ha.”

    Speranțe mari la cultura de porumb

    Cultura de porumb arată excelent pentru condiţiile acestui an, în zona de vest, afectată masiv de secetă. După cum se poate observa şi în poze, porumbul, afectat şi de grindină de 2 ori, arată excelent. “Aici la sola asta de porumb, am aplicat Terracalco înainte de semănat, adică am intrat cu Terracalco peste arătură la final de martie, apoi freză, apoi am semănat. Ce am observat aici, e că după o ploaie torenţială, nu se mai face crustă aşa ca înainte. A fost o problemă aici, în zonă, unii fermieri utilizând pentru a scăpa de crustă, sapa rotativă, dar noi nu. Cauza o fi, ori Terracalco, ori freza. Ei au pregătit cu combinatorul, noi cu freza şi am dat în plus Terracalco. Porumbul arată foarte bine pentru lipsa de precipitaţii de pe zonă, sperăm la un 7 tone/ha, chiar dacă a fost lovit de 2 ori de grindină”, mai arată acesta.

    Fermierul ne mai spune că a aplicat pe toate cele 800 ha pe care le cultivă, o doză de 350 kg de Terracalco, planificându-şi un astfel de program, cu o astfel de doză în fiecare an. “E o doză ok, un cost mic la unitatea de suprafaţă, cu beneficii pe care le vedem atât din punct de vedere fizic, îmbunătăţind structura solului, cât şi chimic şi biologic. Deja am introdus Terracalco în tehnologia noastră, credem în produs, ne demonstrează că este un produs bun şi vom aplica în fiecare an, înainte de semănat”, ne spune fermierul.

    Plusurile care se văd din utilizarea produsului ni le arată fermierul. “Din discuţii cu colegi de-ai mei fermieri, avem cam aceleaşi soluri, poate ei au puţin mai bune decât mine, dar la producţia la grâu am fost peste ei. Întrebarea era, ce am făcut eu în plus? În plus, nu era decât Terracalco, dar în minus erau nişte kilograme de azot substanţă activă”, ne spune Gelu Barna, mândru pe bună dreptate de culturile sale.

    De asemenea, ne-a arătat cultura de soia. Arată foarte bine, în condiţiile unui an secetos. Se vedea şi acolo influenţa Terracalco, în sensul că aveam un sol afânat, bun, cu umiditate bună la 7-10 cm.

    După cum aminteam, este foarte important să ţinem cont la aplicare, în lipsa analizelor de sol (aciditate hidrolitică şi pH) de următoarele aspecte:

    Cât TERRACALCO® aplicăm?

    În funcţie de efectele dorite şi doze, se poate administra asfel:

    1. O doză de 200-500 kg/ha, pe solurile uşoare –medii cu efect clar şi direct în:

    -deblocarea şi folosirea totală a îngrăşămintelor aplicate;

    -afânarea şi structurarea pozitivă a solului;

    -creşterea pH ului în zona aplicată;

    -consum specific în Ca

    2. O doză între 500-1000 kg/ha se aplică pe solurile grele cu scop clar în afânarea solului, creşterea pH-ului şi deblocarea elementelor nutritive (sau scăderea pH ului spre neutru pe solurile cu sărăturate, exces de Na).

    3. O doză > de 1000 kg/ha se aplică în urma analizelor de sol, pe suprafeţele cu probleme mari, sol foarte greu, argilă > 40 %, dorinţa de rezultate rapide.

    Pentru a avea rezultate perfecte, măsurabile şi un sol afânat, cu un pH în apă neutru, ideal oricărei culturi, specialiştii noştrii din teren vor crea un program de aplicare a TERRACALCO® pe unul sau mai mulţi ani, cu efectuarea de analize de sol şi monitorizarea acestora.

    Cum şi când aplicăm TERRACALCO®?

    -Aplicăm cu orice maşină de împrăştiat îngrăşăminte chimice granulate;

    -Obligatoriu după aplicare încorporăm pentru rezultate imediate;

    -La pregătirea terenului, apoi încorporăm (de la 60 zile înainte şi până la 5-7 zile înainte de semănat), la răpită, grâu său orz;

    -Putem aplica atât înainte de o lucrare de bază a solului cât şi de o lucrare superficială (combinator, disc);

    -Nu conţine apă, sau cantităţi nesemnificative, este granulat şi se aplică cu uşurinţă ca un îngrăşământ.

    Pentru ce aplicăm TERRACALCO®?

    Terracalco se aplică cu succes pentru rezolvarea problemelor ce ţin de structura solului (el afânând solul), deblochează fosforul, potasiul şi creşte numărul bacteriilor nitrificatoare, îmbunătăţeşte fauna din sol (microorganisme, râme etc), tamponează efectele secundare nocive ale azotului (acidificare, compactare) şi rezolvă problemele de aprovizionare în calciu, ale tuturor plantelor de cultură.

    În concluzie, Terracalco® şi-a dovedit eficacitatea în îmbunătăţirea radicală a solului, aducând reale beneficii solului, iar în baza unui program de aplicare fie doză unică, fie făcut pe 2-3-4 ani, creşte în timp record calitatea şi cantitatea producţiilor.

    TERRACALCO®95 se dizolvă foarte bine (o tonă de Terracalco 95 conţine aproximativ 25.000.000 granule!), bineînțeles în funcţie de umiditate şi încorporare, între 75-100% imediat, apoi dacă rămâne, restul cantităţii pe parcurs (astfel că va acţiona imediat, deblocând elementele nutritive, dar şi în timp, reuşind să aprovizioneze cultura cu calciu, îmbunătăţind pe termen lung solul). Foarte important, din prima lună de la administrare se văd deja efectele (demonstrabile cu analize de sol).

    Avantajele folosirii sale sunt:

    Mulţumim fermierilor care au folosit, care folosesc şi vor folosi Terracalco şi îi asigurăm de tot suportul necesar cu scopul îmbunătăţirii maxime a solului, cu rezultat în realizarea de recolte cât mai îmbelşugate cu cheltuieli acceptabile.

    Pentru detalii suplimentare precum, discuţii şi întrebări contactaţi echipa Carmeuse Agricultură!

    Dr. Ing. Bogdan COSTEA
    Team Leader Agricultura Romania & Republica Moldova
    M:+40.757 929 157

    Email: agricultura@carmeuse.ro

    http://www.carmeuse-agricultura.ro

    www.terracalco.ro

    https://www.facebook.com/CarmeuseHolding


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat