• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ștefan Muscă, AFF: Este un fenomen al scumpirilor la nivel național! Guvernul trebuie să facă ceva!

    Angelica Lefter -

    Fenomen al scumpirilor la nivel național. Produse de bază fără de care fermierii români nu pot face agricultură au prețuri majorate și cu 200% față de aceeași perioadă anul trecut, în timp ce o mare parte dintre agricultori au mari probleme în a-și valorifica recoltele. Ștefan Muscă, prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, consideră că Guvernul trebuie să investigheze scumpirile exagerate și să existe o strategie privind sprijinirea agricultorilor care, în campania de toamnă trebuie să investească și mai mulți bani decât anul trecut, în condițiile în care abia ce își revin financiar după pagubele făcute de secetă.

    Ștefan Muscă este la rândul său un fermier afectat de scumpirile la inputuri. Producător agricol în județul Giurgiu, Muscă lucrează 530 de hectare, dintre care peste 300 cultivate cu grâu. Fermierul reclamă scumpiri exagerate la îngrășăminte unde, spune el, prețurile efectiv „au explodat”.

    Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor și Coordonator al Departamentului Zootehnie – Ferma de familie, Muscă a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că nu înțelege sursa dimensiunii acestor scumpiri.

    ”Situația deja a devenit catastrofală, vă dați seama! De la 1.800 de lei pe tonă la 3.500 de lei pe tonă este strigător la cer! Azotatul de la 900 de lei pe tonă la 1.800 de lei pe tonă. Motorina s-a scumpit și ea. Suntem într-o situație foarte gravă, n-o să mai putem face agricultură, în timpul cel mai scurt va trebui să abandonăm! Am luat legătura cu furnizorii, cu cei cu care aveam contracte până acum și oamenii ne-au spus: uitați care sunt prețurile! Ne-au explicat că s-au scumpit la nivel european, dar stai puțin, de ce? Vrem să știm de ce, că nu s-au scumpit atât de mult gazele, energia…ca să poți tu de la 1.800 să te duci la 3.500. S-a depășit cu 200%, nu e normal!”, spune revoltat Ștefan Muscă.

    Agricultorul Ștefan Muscă: ”Este un fenomen al scumpirilor la nivel național!”

    Fermierul a explicat că trebuie să cultive alte 300 de hectare de grâu, iar din cauza prețurilor mari la inputuri va avea cheltuieli pe care, inițial, nu le luase în calcul.

    ”Eu trebuie să cultiv vreo 300 de hectare de grâu și am sunat furnizorul să dau comanda. Și el mi-a spus că are obligația să mă anunțe de scumpiri, înainte de a face comanda. Este un fenomen al scumpirilor la nivel național! Acest Guvern, la ora actuală nu își face datoria cum trebuie, vrea să distrugă producătorul român! Am vorbit și cu alți fermieri și am ajuns la concluzia că ne îndreptăm către dezastru. Dacă noi am apucat să fim prinși cu leasinguri, cu toate astea…”, a declarat agricultorul giurgiuvean.

    Fermierul Ștefan Muscă a vândut grâul cu 0,73 lei/kilogram 

    Ștefan Muscă a menționat că abia dacă poate recupera investiția în inputurile de anul trecut, în condițiile în care a vândut cu 0,73 de lei kilogramul de grâu.

    ”Anul trecut am investit pentru cele 530 de hectare în jur de 10 miliarde de lei vechi. Cine își mai permite? În primul rând că nu avem piață de desfacere cum trebuie. În al doilea rând e o situație foarte gravă pentru că eu am vândut cu 0,73 de lei kilogramul de grâu. La o eventuală secetă, eu nu am nicio garanție că mai scot banii, pot rămâne cu familia pe drumuri! Avem o groază de ferme care sunt executate silit încă de anul trecut. Pe furnizorii de inputuri nu-i interesează! În caz că va fi iar secetă, noi vom fi executați silit, nimeni nu ne sare în ajutor! Am nevoie ca statul să facă politici agricole ca eu să fiu protejat!”, a mai spus agricultorul.

    Agricultorul a concluzionat că ar fi foarte utilă o bancă românească de la care toți fermierii din România să poată merge să își ia capital de lucru.

    Pe de altă parte, el spune că trebuie eliminați intermediarii astfel încât agricultorii să se aprovizioneze direct de la firmele producătoare de inputuri, după cum a arătat și într-un mesaj postat pe contul său de socializare.

    ”Către toate asociațiile care reprezintă fermierii din România, vă rog să lăsați ambițiile deoparte și în regim de urgență să convocăm o ședință cu Guvernul României pentru a discuta situația catastrofală care se abate asupra fermelor din România din cauza scumpirilor îngrășămintelor foarte mult și cel mai grav seceta care de la an la an ne distruge culturile. Avem nevoie de o bancă românească pentru capital de lucru pentru a evita comercianții și a ne cumpăra direct de la producător…guvernul care a întors spatele producătorului român este obligat a ne găsi o soluție, sunt plătiți din sudoarea frunții noastre, sunt obligați să facă politici agricole pentru fermierul român până când nu cedăm fermele străinilor”, a notat fermierul Ștefan Muscă.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA