• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Stupii unui apicultor au ars ca o torță. Cu o pagubă de 15.000 de euro, e plimbat de la o instituție la alta!

    Roxana Dobre -

    Incendiul devastator care i-a distrus stupina îl pune pe un apicultor mehedințean în fața unui joc ”de-a șoarece și pisica” cu instituțiile statului cele care ar trebui să îi fie alături și să îl îndrume în astfel de situații. Constantin Lohon a pierdut în doar câteva zeci de minute 87 din cei 90 de stupi pe care îi avea amplasați la marginea unei păduri private din comuna Gogoșu, satul Balta Verde, județul Mehedinți.

    Stupina apicultorului din Mehedinți a ars ca o torță fără ca pompierii să intervină la fața locului pe motiv că nu crescătorul de albine, cel care a apelat serviciul de urgență 112, decide că evenimentul este o urgență.

    ”Pe 2 august am fost înștiințat de niște vecini că în zona unde aveam amplasați stupii de circa o lună și jumătate a izbucnit un incendiu și îmi arde stupina. După ce m-am deplasat la fața locului am sunat la Poliție care a venit după 2-3 ore. Dar, era un echipaj care s-a dovedit că nu era cel care trebuie, pentru că erau de la altă locație, am așteptat până la 24.00 ca să vină al echipaj care a făcut o constatare. Am sunat în aceeași seară la 112 unde am solicitat pompierii dar nu au venit argumentând că nu e competența mea să decid dacă e o urgență sau nu. A venit într-un final echipajul de poliție de care aparținea locația și care le-a confirmat că trebuie să intervină pentru că focul se întinsese inclusiv la pădure. Nu au venit. Incendiul s-a stins de la sine și cu ce am intervenit noi. A doua zi a venit un echipaj doar să constate și vreau să vă spun că mai ardea mocnit pe undeva prin spatele stupinei, în pădure”, sunt acuzele grave pe care apicultorul le face la adresa salvatorilor.

    ”Cursa” contra cronometru din ușă în ușă

    Coșmarul apicultorului a început de abia când a descoperit cum instituțiile statului îl ”pasează” de la una la alta dorind să scape cât de repede de încă un dosar care le dă de lucru și bătăi de cap. ”După eveniment încă cinci zile am mers și am făcut o sesizare la comandantul postului de pompieri care după alte cinci zile m-a anunțat că s-a format o comisie și a venit să constate incendiul. Dar eu nu știu nici în ziua de astăzi, după circa 17 zile, dacă într-adevăr a fost eliberat sau se lucrează la un act în care să se specifice cauza incendiului”, ne-a povestit apicultorul.

    Pentru  afla care sunt pașii de urmat în astfel de cazuri, acesta a decis să meargă la instituțiile ”competente” care de regulă veneau în control sau încasau tot felul de taxe și biruri pentru afacerea pe care crescătorul de albine o desfășoară de mai bine de 6 ani în sectorul apicol.

    ”Mai departe am mers la Direcția Sanitar Veterinară (DSV) care mi-a închis ușile și îmi spun că dacă vreau să îmi ”scad” stupii ei mă ”ajută” în sensul că îmi închid dosarul. APIA mă trimite la DSV pentru că spun că nu e de competența lor. Mai departe DSV-ul mă trimite la Protecția Animalelor (?!), care mă trimite la Poliție, care mai departe mă trimite la Procuratură. Și așa mai departe, mă plimb de la o ușă la alta. Am fost și la Primărie unde mi s-a spus că îmi fac o constatare și într-adevăr a venit cineva de la ei și mi-a trecut pe o bucățică de hârtie că mi-au ars 87 de stupi. Și aceasta a fost toată nebunia. Am fost plimbat peste tot dar în prezent nu am primit niciun răspuns clar și toată lumea se spală pe mâini și vrea să mă paseze dintr-o parte în alta. Eu plătesc taxe și impozite, eu plătesc taxa anuală de peste 75 de familii, am controale de la DSV, de la ANZ și practic la un astfel de necaz sunt al nimănui. Anul acesta este pentru prima dată când am aplicat pentru banii alocați prin Programul Național Apicol (PNA), pentru tratamente. Ce mi s-a transmis de la APIA ca în termen de maxim 10 zile să prezint procesul verbal pentru a invoca forța majoră. Deci pentru acei 25 de lei pe care presupun că ni-i vor da trebuie ca eu să mă milogesc pe la uși, să fac eu comisie să vină să ce? Să îmi spună că mi-au ars 87 de stupi? De la pompieri îmi spun că mă înștiintează când îmi eliberează hârtia de constatare a incendiului, iar cei de la APIA mă strâng cu ușa ca în 10 zile să le duc o hârtie, păi eu de unde să iau hârtia?”, mai spune mâhnit crescătorul de albine.

    Asiguratorii nu încheie polițe pentru stupine

    O altă nemulțumire a apicultorului este legată de imposibilitatea de a încheia polițe de asigurare pentru stupină. ”Am vrut să fac asigurare. Nu există firmă care să încheie poliță pentru stupi, pentru apicultori. Acum 4-5 luni având această teamă de incendii, pentru că am mai auzit la colegi că s-a întâmplat, am vrut să fac asigurare dar fără succes, nimeni nu îți face o astfel de asigurare”, a mai precizat Constantin Lohon.

    Ce ar fi declanșat incendiul

    Singurele indicii pe care pompierii i le-au dat apicultorului, legat de cauza incendiului, au fost că pe terenul alăturat s-a găsit un cauciuc ars de la care ar fi putut porni focul. Acesta exclude că la mijloc ar fi o mână criminală. ”Atât mi-au spus, că s-a găsit un cauciuc.  Înainte de a începe ancheta, ei mi-au spus că pe cine să ”prinzi”, că cel care a dar foc nu va recunoaște niciodată. Deci sunt puține speranțe să fie găsit făptașul și să fie tras la răspundere”, a mai spus apicultorul.

    Acesta rămâne cu o pagubă pe care personal a evaluat-o la 15.000 de euro. ”La 87 de stupi nu vorbești doar despre cutii și albine. Vorbești de rame și multe alte componente care sunt foarte scumpe. Am evaluat la 0 pagubă de peste 15.000 de euro. Nu am găsit efectiv o singură instituție să mă îndrume sau să îmi dea o explicație. Vă spun sincer că am vrut să îmi angajez un avocat pe litigii agricole, pentru că sunt în situația în care nici nu știu cui să mă adresez și unde să mă duc. De la ANZ mi-au zis că îmi lichidează stupina dacă vreau, deci să scape de mine. De la DSV mi-au zis că nu e de competența lor. M-au trimis la Poliția Animalelor, de acolo am primit răspuns că nu îmi pot da niciun act  la mână că mi-au luat foc stupii. Singurul act pe care l-aș avea este ce de la pompieri. Este repet singurul document prin care eu pot certifica că mi-a luat foc stupina. În rest nimeni nu se sinchisește și nimeni nu se ridică de pe scaun. Când este vorba să îți încaseze bani pe analize sau alte chichițe toată lumea sare și încasează și brusc devine de competența lor, când este vorba să te ajute dau de la unul la altul. Îmi pare rău să o spun dar statul român te obligă să lucrezi la negru. Mai bine știi că ești pe cont propriu și nu datorezi nimic, nimănui de cât să fi umilit pe banii tăi. Practic autoritățile prin atitudinea lor mă constrâng să nu declar incendiul că mai rău îmi fac, mă obligă să fac pur și simplu stupii ”dispăruți” și să ma descurc cum pot”, a atras atenția Constantin Lohon.

    Funcționarii din MADR l-au trimis pe apicultor la prefect

    De la ministerul agriculturii crescătorul de albine a fost îndrumat să se adreseze prefecturii din județul Mehedinți. ”Am sunat la Ministerul Agriculturii și mi s-a spus să mă duc în audiență la prefect. Păi ce să facă prefectul? Să le cer milă, ce să cer? Că nici nu știu cui să mă adresez”, a mai menționat apicultorul.

    Marea îngrijorare a acestuia este legată însă acum se ce va urma având în vedere că stupina care a ars era în procesul de conversie de la convențional la bio iar peste circa două săptămâni apicultorul urmează să primească un control.

    ”Eu am stupina bio, am fost în conversie în acest an și acum în maxim două săptămâni trebuie să îmi vină un control. Păi pentru ce să îmi mai vină controale? Noroc meu este că mai am o vatră în altă parte că dacă pierdeam tot rămâneam fără nicio pâine având în vedere că din asta întrețin familia. Aici pot spune că am avut noroc că am avut nevoie de o platformă pentru că cu o zi înainte de incendiu trebuia să aduc și cealaltă stupină alături de cea care a ars. Dacă îi aduceam și pe aceia luau toți foc și se termina totul. Mai era un apicultor în zona căruia din 64 de stupi i-au ars 14. Eu am avut printre ei un model de polistiren italian și cred că de aceea s-au aprins și ca o torță aproape toți”, a mai spus Constantin Lohon.

    Acum apicultorul spune că afacerea sa poate supraviețui doar dacă autoritățile își fac treaba. În definitiv nu incendiul e cel care i-a mistuit stupina și investițiile ci funcționarii statului care îl tratează cu indiferență și refuză să își facă treaba așa cum ar trebui.

    Dan Pănescu, AFF, trage un semnal de alarmă: ”Asistăm la tot mai multe incendii de vegetație”

    Dan Pănescu, Președinte al Asociației Tinerilor Fermieri Mehedinți și Vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor (AFF), trage un semnal de alarmă cu privire la incendiile tot mai dese care au devenit un adevărat ”fenomen” greu de oprit chiar și pentru salvatori.

    ”În ultimele zile, asistăm la tot mai multe incendii de vegetație, pornite în mare parte de la fermieri care lucrează terenurile cu utilaje neperformante și nu au capacitatea tehnică de a toca paiele la recoltarea grâului, paie care fac obiectul incendierii miriștilor pentru a curăța terenul de resturile vegetale și al pregăti pentru arăturile de toamnă.  Dar și de la cei care incendiază pășunile sau resturile vegetale din grădini, atunci când în jurul focarului este multă vegetație uscată și sunt prezente și intensificări ale vântului. Din păcate, aceste practici duc la pierderi de vieți omenești, gospodării distruse, familii cu copii rămase pe drumuri, ferme incendiate, familii de albine mistuite de foc. Trag un semnal de alarmă atât pentru fermieri cât și pentru autorități. Fermieri, renunțați la astfel de practici și evitați dezastrele pe care le-am enumerat mai sus, cât despre autorități, am văzut că unele primarii au primit de la ISU materiale despre incendii…, nu este suficient. Trebuie intensificate controalele acolo unde este cazul, în perioada imediat următoare, după recoltarea grâului, pentru a preveni astfel de tragedii”, a spus Pănescu.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an