• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bogdan Zainea, Netafim România: Costul unui sistem de irigare prin picurare este într-o plajă ce pornește de la 1.500 euro/ha și ajunge la 5.000 euro/ha

    Daniel Befu -

    În cadrul fermei vegetale a Grupului Șerban din localitatea Sascut, județul Bacău, a avut loc seminarul „Sisteme integrate de irigare pentru agricultura de precizie”, organizat de companiile Netafim powered by EPRS Romania și Reinke powered by BNY Holding. Locația aleasă pentru seminar este una specială, fiind cel mai mare proiect prin picurare implementat de Netafim în România până la acest moment. Ferma Grupului Șerban de la Sascut este dovada vie că agricultura de precizie poate fi scalată și la ordinul miilor de hectare, în fermă integrându-se mai multe tehnologii care să satisfacă nevoile fiecărei culturi incluse în rotație, cum ar fi sisteme de irigare cu pivoți mobili, irigare prin picurare, prin aspersie, sistem de fertirigare, automatizări, senzori de sol, stații meteo.

    Cu ocazia seminarului, Agrointeligența-AGROINTEL.RO l-a intervievat pe Bogdan Zainea, managerul Netafim powered by EPRS Romania, pentru o mai bună înțelegere a performanțelor sistemelor de irigații și automatizări prezentate, precum și a randamentului pentru fermierii care aleg să investească în astfel de soluții.

    Agrointeligența: Ce inovații au fost prezentate invitaților la acest seminar?

    Bogdan Zainea: Suntem într-o cameră de irigații care deservește o suprafață de 250 ha. Cele 250 ha au fost divizate în 3 zone particulare, pentru că noi cultivăm aici cartof pentru chips-uri, pentru Pepsico, pentru Lays și avem nevoie de un control foarte bun al zonelor, în așa fel încât să reușim să dozăm inputurile pentru fiecare varietate. Unele sunt timpurii, altele sunt tardive și pentru fiecare varietate în parte trebuie să dozăm altfel îngrășământul. Ce vedeți aici, în camera de irigații, este practic un sistem de pompare, de punere sub presiune. Sistemul de filtrare este pe tehnologie de nisip și dacă vorbim de inovații, tehnologia asta pe nisip este cea mai bună tehnologie pe filtrare în sensul în care filtrează foarte bine apa, pentru a o curăța de impuritățile organice, deoarece noi ne aprovizionăm dintr-un bazin de acumulare destul de mare, care este în zona Sascut.

    În această locație, avem totodată și echipamente de fertilizare și de control automatizat prin radio. Înseamnă că nu există fire care să comunice cu fiecare zonă irigată sau fertilizată, ci controlul se face wireless. Bazinele pe care le vedeți aici sunt bazine de 2000 l, până la 2500 l, în care punem fertilizant, pe care putem să-l mixăm cu ajutorul echipamentelor noastre și putem să dozăm exact cantitatea pe care dorim să o dăm pe fiecare zonă de cultură, în funcție de tratamentul pe care îl indică fermierul. În cazul de față, pe lângă faptul că am oferit sistemul de irigații, avem și un contract cu Grup Șerban prin care oferim consultanță specifică în creșterea culturii de cartofi și a legumelor, în sensul în care un coleg de-al nostru din Israel este tot timpul aici, pe teren și dă indicațiile sau face rețetele de fertilizare, irigare și nu numai. E implicat inclusiv în analiza solului, în creionarea planului de tratamente. Facem împreună cu Grup Șerban inclusiv planul de recoltare.

    Agrointeligența: Netafim e o corporație din Israel. În mentalul colectiv al fermierilor români s-a creionat ideea că israelienii sunt maeștrii manipulării cu grijă și eficient a fiecărei picături de apă, pentru a avea producții fabuloase. E chiar așa sau e și un pic de legendă?

    Bogdan Zainea: Da, suntem o firmă israeliană. Compania a fost înființată acum 45-46 de ani și deviza de fapt este ”necesitatea este mama invenției” și ”grow more with less”. În Israel fiind lipsă severă de apă, au fost nevoiți să inoveze și au inovat sistemul de irigare prin picurare. De fapt, Netafim a inventat irigarea prin picurare. Practic, în irigarea prin picurare, pe lângă faptul că reușim să irigăm cultura și să fertilizăm localizat, făcând practic o cultură de precizie, avem și avantajul de a economisi apă, un lucru care este extrem de important. În România încă avem resurse de apă, dar din experiența noastră, resursele de apă scad în fiecare an și vedeți și dumneavoastră, dacă luăm ca exemplu anul 2020.

    Însă cred că e bine să ne uităm chiar și la anul acesta, când chiar dacă au fost multe ploi, au fost perioade destul de lungi în care nu au fost precipitații. Însă la fel ca la oameni, care au nevoie de apă în mod regulat și plantele au nevoie de apă și nutrienți într-un mod regulat. Dacă nu ai apă o lună de zile și nu ai precipitații, nu poți să te aștepți că o să ai producție maximă. Producția maximă se face doar printr-o astfel de irigare de precizie.

    Agrointeligența: Dați-ne câteva cifre despre Netafim.

    Bogdan Zainea: Netafim este o corporație la nivel internațional cu prezență în peste 110 țări și cu peste 5.000 de angajați. Este un jucător important la nivel mondial în ceea ce privește irigarea, dar pot să spun că în special partea de legumicultură, este segmentul cel mai vizat, Netafim fiind cea mai mare companie de micro-irigații din lume și este lider de piață pe tot ce înseamnă partea de legume, pomicultură, viticultură și chiar și în segmentul de sere. În România avem peste 40 de angajați, avem peste 250 de proiecte implementate și suntem specializați pe proiecte și mai puțin pe partea de retail, cu toate că vânzarea doar de piese și de echipamente este o zonă pe care încercăm să o extindem cât mai mult.

    Agrointeligența: Locația aleasă astăzi pentru seminar nu a fost aleasă întâmplător. Explicați de ce!

    Bogdan Zainea: Da, pentru partea de irigare prin picurare, acesta este cel mai mare proiect al Netafim din România. Mai avem alte proiecte de 180-200 ha pe partea de viță de vie, dar la nivelul acesta de proiect de 250 ha plus extindere de proiect cu încă 290 ha, proiect pe care-l avem în lucru și în curând vom începe și implementarea lui fizică. Instalarea unui astfel de proiect de 250-300 ha poate să dureze între 6 și 12 săptămâni și va fi gata anul viitor. Execuția se începe anul acesta, dar va trebui să fie operațională anul viitor.

    Agrointeligența: Care este costul unei astfel de soluții tehnice, care permite irigarea de precizie?

    Bogdan Zainea: Costul unui sistem de irigare prin picurare poate varia foarte mult, pentru că depinde de tehnologia pe care poți să o folosești. Este ca la mașină. În funcție de opționalele pe care le pui, fertilizarea, automatizarea, costul poate să difere. Dar, ca și estimare grosieră de preț, ar putea fi într-o plajă de preț ce pornește de la 1.500 euro/ha până la 5.000 euro/ha. Depinde de cultură. De ce spun că depinde de cultură? Pentru că, inclusiv linia de picurare la cultura de cartofi se pune din 0,75 m în 0,75 m, în timp ce la alte culturi se pune din 2 în 2 metri. Deci, atât cantitatea de apă necesară, cât și volumul de echipamente necesare pentru irigații este mai mare la cartof.

    Însă vreau să subliniez că noi nu suntem niște simpli vânzători de echipamente de irigații, ci totodată oferim și toată partea de consultanță specifică. Adică, facem un proiect tehnic pe care-l prezentăm fermierului, pe care-l agreăm și ulterior realizării acelui proiect tehnic în care includem partea de agronomie, partea de hidraulică și partea de automatizare, decidem care este soluția optimă și ulterior facem o ofertă. De aceea nu putem să spunem că costul unui sistem de irigații pe hectar este de X euro, pentru că în anumite zone avem topografie, în anumite zone nu avem topografie și schimbăm soluția în funcție de necesitate.

    Ce vedem astăzi la Grup Șerban este cea mai de top soluție, însă în practică pot exista și soluții mai scumpe. Asta deoarece, așa cum am spus anterior, distanța între liniile de picurare diferă în funcție de cultură, iar la alte culturi poate să fie chiar mai deasă și fiind mai deasă, costul este mai mare. Însă ce vedem astăzi la Sascut este ultimul ”răcnet” în materie de tehnologie. E un sistem ce poate fi controlat chiar și de la distanță – poți să vezi ce echipament funcționează, câți metri cubi pompează, ce fel de fertilizant îți intră.

    Agrointeligența: Producțiile potențiale uriașe sunt principalul declanșator care ar trebui să îi determine pe fermieri să investească sume considerabile pentru implementarea unor sisteme de precizie de acest tip?

    Bogdan Zainea: În primul rând, nu este vorba doar de producție, ci atunci când semnezi un contract de livrare a producției de cartof cu un procesator gen Pepsico sau cu orice altă companie mare, ai nevoie de calitate și ai nevoie și de un grafic de livrări. Și este important să scoți cultura la momentul respectiv. Nu vorbim doar de cantitatea pe care reușești să o obții. Pentru că degeaba obții cantitatea, dacă o obții la o lună după ce ai nevoie să o vinzi. E extrem de important să reușești să ajungi să respecți graficul de vânzări.

    În zona aceasta a României, cartoful nu ar rezista fără irigații. Asta este o certitudine, fiindcă nu este o zonă tradițională, ca areal, pentru cartof. Însă introducând irigațiile de precizie, nu doar că o zonă din afara arealului tradițional al cartofului, vedem că a început să producă cartof, dar Grup Șerban este la ora actuală cel mai mari producător de cartofi pentru industrializare la nivel național. Și, să nu uităm, e vorba de un proiect lansat recent. E drept, Nicu Șerban e un investitor cu viziune, care a avut curajul să facă pasul acesta. Vorbim deja de 400 ha. Nu știu câți fermieri sunt în România cu 400 ha de cartof, cu atât mai puțin, de cartof crescut pe sole cu irigare de precizie. Vreau să menționez însă că aici, la Grup Șerban, noi irigăm și alte culturi, nu doar cartofi. Irigăm și porumb și soia și sfecla de zahăr, etc.

    Agrointeligența: Termenul de livrare este în mod cert un factor extrem de important, dar când irigi, te aștepți și la producții semnificativ mai ridicate. Cu cât e mai ridicată producția la hectar pentru o solă cu irigare de precizie, comparativ cu una neirigată?

    Bogdan Zainea: Vizavi de productivitate, cred că între un irigat convențional, un irigat de ploaie, cum se iriga în trecut, sau un irigat prin tambur și un irigat prin picurare sau pivot – adică, soluții mai performante, producția cred că poate să aibă o creștere și de 100%. Însă când te raportezi la neirigat, e greu să compari, pentru că o astfel de cultură de legume, cum e cea de cartof de aici, nu ar putea exista fără irigații. Însă dacă ar fi să vorbim de porumb neirigat, cultivat pe zona asta, față de un porumb irigat să spunem, atunci producția poate să crească cu 50-60-70%.

    Agrointeligența: Cum se fac calculele, atunci când fermierii decid să facă o astfel de investiție?

    Bogdan Zainea: Depinde de strategia pe care o are fermierul. Dacă cumperi cu 5.000 euro un hectar de teren și mai investești 5.000 euro în el și vrei să faci porumb, probabil o să îți recuperezi investiția undeva în 8-10 ani. Dar dacă cumperi un hectar de teren cu 5.000 și investești 5.000 în irigații și pui și porumb și legume și cartofi, adică îți diversifici puțin modul de lucru în așa fel încât să ai un venit mai mare pe hectar, rata de rentabilitate ar trebui să fie mai mare și undeva în 3-4 ani, ar trebui să îți recuperezi investiția. Asta în contextul în care vorbim de un sistem care are o durată de viață de 15 -20 de ani. În cazul de față liniile nu se schimbă, liniile sunt sezoniere, pe tambur. Linia se întinde cu tractorul, la începutul sezonului. Este o linie foarte groasă, care se folosește inclusiv în livezi și care are o durată de viață peste 10-15 ani. În proiectul din cazul de față, linia o întindem primăvara și colectăm linia de picurare toamna, înainte de recoltat, ea urmând a fi refolosită anul viitor.

    Agrointeligența: Ați spus că nu vindeți doar echipamente fizice, ci și proiectare și consultanță. Practic, în cadrul soluției pentru irigarea de precizie, celor de la Grup Șerban le-ați livrat și un om în carne și oase. Cine e el și ce face, mai exact, acest consultant?

    Bogdan Zainea: Numele lui e Isaac Tzarfati, are 65-66 de ani și lucrează în agricultură de la vârsta de 18 ani, a lucrat atât în Israel cât și în alte țări, gen Rusia, Azerbaidjan, India și în alte țări din Europa ca și consultant și cred că are o experiență desăvârșită în ceea ce privește culturile de legume. Ba chiar, modul lui de tehnologie este puțin diferit față de ce se practică la noi și rezultatele pe care speră să le obțină sunt destul de ambițioase, așa că, o să vedem după ce recoltăm, unde reușim să ajungem cu producția.

    Agrointeligența: Care sunt estimările de producție pentru acest an?

    Bogdan Zainea: Așteptată ar fi o producție undeva la 45-50 de tone. Asta așteptăm, dar depinde foarte mult și de varietatea pe care o folosești. Sunt soiuri care produc doar 45 de tone, sunt soiuri care produc 50 plus. Depinde. Când vorbim de cartofi de chips, cam atât iese. Totodată depinde foarte mult și de momentul când recoltezi. Dacă cererea vine înainte ca el să ajungă la maturitate, automat și producția este mai mică, dar și obții un preț mai mare, când trebuie să vinzi înainte de termen.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului