Soia şi-a atins maximul pe pieţele internaţionale. De acum, urmează ieftinirea
agrointeligenta.ro -Soia începe să se ieftinească pe pieţele internaţionale, mai mulţi factori structurali anunţând o continuare şi mai accentuată a acestei tendinţe în perioada care urmează.
Preţul internaţional îl influenţează pe cel local prin importurile şi exporturile realizate de antreprenorii din fiecareţarăcare caută să obţină cât ma mult din diferenţa în plus sau în minus dintre cele două.
Din 4 septembrie când la bursa de mărfuri de la Chicago (CBOT,ChicagoBoard of Trade)a atins 17,89 de dolari pe bushel, valoare maximă în acest an, contractele futures pentru soia s-au ieftinit în mod continuu, factorii structurali promiţând o accentuare a acestei tendinţe în perioada care urmează.
Printre factorii structurali care fac soia din ce în ce mai ieftină pe piaţa inernaţională, se află stocurile aflate la dispoziţia producătorilor de ulei din Statele Unite, evoluţiile economice dinChinaşi perspectivele recoltelor din America de Sud.
Fabricanţii americani din National Oilseed Processors Associaion au consumat mai puţin de cât era de aşteptat din stocurile aflate la dispoziţie pe piaţaamericană, producând cu 5 milioane de buşeli faţă de esimările de 1 705 miliarde ale USDA, fapt care va aduce o presiune mai mică a cererii în lunil care urmează.
Încetinirea economiei Chinei, cel mai mare consumator şi importator de soia din lume, ridică pe de altă parte un semn de întrebare asupra continuării în ritmul din anii trecuţi a achiziţiilor realizate de acesteţarăde pe piaţa inernaţională.
Nu în ultimul rând se aşteaptă din partea marilor producători lainoamericani din emisfera sudică recolte superioare anilor trecuţi datorate suprafeţelor în creştere plantate, care vor suplini conribuţia sub aşteptări a Statelor Unite.