• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Calendar subvenții APIA – luna septembrie. Plăți, controale și termene limită în această lună!

    Roxana Dobre -

    Graficul controalelor, termenelor-limită și a plăților la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în luna septembrie. În perioada aceasta, funcționarii APIA continuă verificările în teren pentru subvențiile acordate pe suprafață dar efectuează și o serie de plăți și primesc cereri.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a analizat situația și datele oficiale, prezentându-vă un calendar pentru perioada următoare cu activitățile ce țin de APIA și de plata subvențiilor agricole.

    Acțiuni și termene în luna septembrie:

    1 septembrie – termen limită pentru fermierii care au cerut ANT 2 in pentru fibră și ANT 3 cânepă pentru fibră. Pentru cultura de cânepă, fermierul trebuie să depună la APIA până la data de 1 septembrie, inclusiv a anului de recoltă copia contractului/angajamentului încheiat între fermier şi prim-procesator şi copia autorizaţiei de cultivare a cânepei pentru fibră emisă de DAJ. De asemenea, declaraţia privind varietăţile de cânepă pentru fibră cultivate şi cantităţile de seminţe utilizate la hectar pentru înfiinţarea culturii trebuie declarate la APIA până la data de 1 septembrie. Pentru cultura de in, fermierul trebuie să depună la APIA până la data de 1 septembrie, inclusiv, a anului de recoltă certificatul de calitate a seminţelor utilizate sau factura de cumpărare a seminţelor certificate oficial, pentru fiecare parcelă şi copia contractului/angajamentului încheiat între fermier şi prim-procesator.

    1 septembrie – termen pentru înscrierea berbecilor în Registrul Genealogic. Berbecii pentru care se solicită SCZ-O trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală până în data de 1 septembrie inclusiv. De asemenea, efectivul de femele ovine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se solicită SCZ, respectă raportul de sexe de
    minimum un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine (condiţia de eligibilitate trebuie să fie îndeplinită până la data de 1 septembrie, inclusiv).

    1 septembrie – termen pentru prezentarea documentelor specifice pentru oierii care au cerut Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ), ovine/caprine. Documentele specifice care se pot aduce până la data de 1 septembrie 2021 sunt:

    – adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea berbecilor/ţapilor în registrul genealogic al rasei, înscrierea/înregistrarea oilor sau caprelor în registrul genealogic al rasei, pentru care se solicită SCZ, şi respectarea raportului de sexe de minimum un berbec/ţap înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine/caprine, al cărei model este prevăzut în Anexa 9 (Anexa nr.9b Partea A din Ordinul MADR nr.45/2021; și/sau

    – adeverinţa eliberată de biroul județean/oficiul pentru zootehnie judeţean, prin care se confirmă respectarea raportului de sexe de minimum un berbec/ţap cu certificat de origine, la 35 de femele ovine/caprine neînscrise şi neînregistrate într-un registru genealogic, al cărei model este prevăzut în Anexa 9 (Anexa nr.9b Partea B din Ordinul MADR nr.45/2021). Adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei sau adeverinţa eliberată de biroul județean/oficiul pentru zootehnie județean se poate depune odată cu cererea unică de plată – declarația privind sectorul zootehnic sau se poate depune până în data de 1 septembrie inclusiv.

    1 septembrie – termen pentru înscrierea țapilor în Registrul Genealogic. Țapii pentru care se solicită SCZ-C trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală (până în data de 1 septembrie 2021 inclusiv).  Efectivul de femele caprine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se solicită SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un țap înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele caprine (până în data de 1 septembrie, inclusiv).

    1 septembrie – termen pentru depunerea cererii de ajutor în sectorul viticol. Viticultorii pot depune cereri de solicitare a sprijinului financiar aferent măsurii de distilare a vinului în situații de criză, la sediul APIA – Aparat Central, până la data de 1 septembrie. Cererea însoțită de documentele prevăzute în OMADR 178/2021 poate fi transmisă și prin mijloace electronice și/sau poștă/curierat. Valoarea sprijinului este stabilită la 4,52 lei/litru de vin cu DOC, IG și 2,66 lei/litru vin varietal care va fi distilat. Mai mult despre acest ajutor, aici: Subvenția APIA care se achită în conturi până pe 15 octombrie! Cererile – până pe 1 septembrie!

    15 septembrie – termen limită pentru fermierii care au cerut Sprijin Cuplat Vegetal (SCV) pentru in sau cânepă pentru fibră. Aceștia trebuie să deţină autorizaţie de cultivare emisă de DAJ şi respectă condiţiile specifice privind cultivarea cânepei, conform legislaţiei privind cultivarea plantelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope. În conformitate cu legislaţia în vigoare, inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului săditor recoltează probele pentru determinarea conţinutului de tetrahidrocanabinol (THC) la soiurile de cânepă cultivate şi transmit Laboratorului Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugarească – filiala Blaj probele preluate, însoţite de datele de identificare ale fiecărui fermier (numele şi prenumele, codul numeric personal/codul unic de înregistrare, adresa, sediul) şi datele de identificare ale fiecărei parcele cultivate (dimensiunea, parcela/lotul), până la data de 15 septembrie a anului de recoltă.

    30 septembrie – termen pentru inspectorii APIA să finalizeze controalele pe teren. Campania de controale în teren se va încheia la data de 30 septembrie 2021, după care, în perspectiva primelor autorizări la plata pentru campania curentă, activitatea de control în teren se va desăvârși prin activitățile de operare și interpretare a rezultatelor determinate prin rapoartele de control. APIA are termen de finalizare a controalelor până la data de 15 octombrie, cu o zi înainte de începerea plăților în avans.

    Alte termene: 

    Luna septembrie:  eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii Campaniei 2021. Fermierii cere de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), și pe parcursul lunii septembrie, adeverințe pentru schemele de plăți directe și măsurile de mediu şi climă. Agenția a încheiat mai multe convențiile dintre instituțiile financiar bancare și nebancare în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

    Mai multe despre eliberarea adeverințelor-punte, aici: Anunțul de astăzi al APIA pentru fermierii care încasează avansul din subvenții!

    Luna septembrie: fermierii pot semna ”fizic” cererea pentru subvenții. Pe tot parcursul lunii septembrie, până la 1 octombrie, fermierii pot merge la APIA să semneze cererea pentru subvenții, aferentă campaniei 2021. Foarte important de precizat este faptul că fără semnătura fizică documentul pentru subvenții nu poate fi încheiat astfel că fermierii riscă să rămână fără plățile din acest an. Pe larg despre acest subiect, aici: Adrian Pintea, APIA: 1 octombrie – termen limită pentru semnarea fizică a cererii unice

    Luna septembrie: fermierii așteaptă banii pentru Ajutorul COVID pentru bovine. Crescătorii de animale așteaptă sumele alocate pentru Ajutorul COVID acordat sectorului de creștere a bovinelor de lapte și carne. Agenția a anunțat că la data de 10 august, s-a încheiat perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2021, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, în conformitate cu OUG 58/2021. Astfel, au fost depuse un număr de 93.593 cereri pentru un număr total de 1.307.297 capete animale și o cantitate de lapte de 81.176,35 tone. Conform legislației în vigoare, după etapa de primire a cererilor, în vederea stabilirii eligibilității acestora, APIA realizează controale administrative pentru un procent de 100% din cererile depuse.

    Reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au făcut un prim calcul folosind plafonul alocat și efectivele, respectiv cantitățile de lapte declarate în cererile fermierilor. Ne-au rezultat următoarele cuantumuri:

    Pe larg despre acest subiect, aici: 139,75 lei/cap și 527,61 lei/tona de lapte – cuantumuri APIA minime pentru ajutorul de Covid la bovine

    Luna septembrie: fermierii care mai au de încasat subvenții restante din anul 2020 așteaptă banii în conturi. APIA a anunțat că a efectuat până la 25 august plăți în valoare de 2,95 miliarde euro, bani care au ajuns în conturile agricultorilor. Mai sunt însă într-o proporție mică și fermieri care nu au primit banii iar dosarele acestora sunt deblocate zilnic în funcție de speța care a oprit plata APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații