• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Reducerea numărului de animale ca măsură de combatere a schimbărilor climatice?!

    agrointeligenta.ro -

    Reducerea numărului de animale este una dintre variantele discutate la nivel european, în cele mai înalte forumuri, ca o măsură de combatere a schimbărilor climatice. Europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte al Comisie de agricultură din Parlamentul European, a atras atenția colegilor eurodeputați și oficialilor de la Bruxelles că reducerea numărului de animale este o măsură care nu are reduce impactul asupra mediului, ci doar ar crește dependența de carne a UE de importurile din țările terțe, ceea ce este inadmisibil.

    Foto: Facebook/Daniel Buda

    ”Astăzi, am participat la reuniunea comună a comisiilor AGRI (Agricultură și Dezvoltare Rurală), ENVI (Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară) și CONT (Control bugetar) din Parlamentul European, în cadrul căreia am dezbătut raportul privind „Politica agricolă comună și clima: Jumătate din cheltuielile UE consacrate acțiunilor climatice sunt legate de agricultură, dar emisiile generate de acest sector nu sunt în scădere.” UE joacă un rol esențial în atenuarea schimbărilor climatice în sectorul agriculturii, întrucât stabilește standarde de mediu și cofinanțează majoritatea cheltuielilor legate de agricultură ale statelor membre. Curtea a decis să auditeze PAC deoarece o parte importantă din bugetul acestei politici este consacrată acțiunilor de atenuare a schimbărilor climatice și de adaptare la acestea, dar și pentru că politica agricolă și clima sunt strâns legate între ele”, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda. Acesta a subliniat că ”în raport se regăsesc multe informații neconforme cu realitate, fiind necesar ca acest raport să fie supus unei evaluări cuprinzătoare și unor modificări majore”.

    ”O parte dintre participanții la această dezbatere au adus în discuție diminuarea numărului de animale, ca soluție pentru reducerea emisiilor generate de animale. Orice încercare de reducere a numărului de animale la nivelul UE trebuie oprită de îndată astfel încât siguranța alimentară să fie în continuare garantată. Reducerea numărului de animale la nivelul UE ar duce la o dependență crescută de hrană importată din afara Uniunii, care nu respectă standardele de calitate înalte de la nivelul statelor membre”, a explicat Daniel Buda.

    Iată intervenția europarlamentarului român:

    ”Din păcate, raportul Curții de Conturi nu este complet și conține multe informații eronate, nefiind fundamentat pe realitatea din teren. Iar când afirm acest lucru, mă refer în primul rând la rolul politicii agricole comune la nivelul Uniunii Europene, respectiv acela de a asigura hrană de calitate, la prețuri accesibile și în cantități suficiente pentru consumatorii europeni.

    În cadrul acestei dezbateri, s-a făcut referire de mai multe ori la reducerea numărului de animale. Oare cineva a făcut un calcul asupra nevoilor de hrană în interiorul UE, să vedem în ce măsură această reducere a numărului de animale este fezabilă? De la acest lucru plecăm. Crede cineva că dacă se va diminua numărul de animale din interiorul UE și se vor relocaliza producțiile în afara UE, vom putea contribui la combaterea schimbărilor climatice? Cu siguranță, nu! Dimpotrivă, vom accentua dependența Uniunii de importurile din statele terțe. De aceea, cei de la Curtea de Conturi ar trebui să facă o evaluare asupra nevoii de alimente în interiorul Uniunii Europene.

    Mai mult, suntem în contradicție cu politicile europene. Pe de-o parte, avem politici de sprijinirea a instalării tinerilor în spațiul rural, dar pe de altă parte, venim și le spunem că nu mai pot să crească animale. Cred că acest raport ar trebui refăcut, reevaluat și să aibă abordări în concordanță cu realitatea. Mulțumesc”.

    Ce spun oficialii europeni…în mod oficial

    În urma poziției exprimate de europarlamentarul român, Reprezentantul Comisiei Europene a transmis următoarele informații: „În primul rând, vreau să subliniez că noi suntem dedicați atingerii obiectivelor din Pactul Verde. Dorim să luăm măsuri suplimentare pentru a reduce emisiile și în sectorul agricol. Este clar că susținerea tranziției către un sistem alimentar sustenabil este unul dintre obiectivele principale ale noii PAC. Statele membre vor descrie în PNS modul în care agricultura va permite atingerea obiectivelor, dar și instrumentele necesare și existente, într-un mod mai strategic și mai flexibil. O parte importantă din bugetul PAC va merge către practicile sustenabile, cel puțin 25% vor merge la plățile directe și se va recurge și la măsurile din Pilonul II pentru Dezvoltare Rurală, astfel că 35% din resursele acestui Pilon vor fi alocate pentru practicile sustenabile agricole.”


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”