Agromalim 2021 – program. Aradul a spart gheața cu primul târg de agricultură de la declanșarea pandemiei
Daniel Befu -A început ediția 2021 a târgului agricol Agromalim Arad, cu un număr record de expozanți. Ca durată, evenimentul se va întinde până duminică, 5 septembrie. Din programul Agromalim 2021 fac parte și o serie de prezentări pe teme de interes, ce țin de inovație în horticultură, zootehnie și pe partea de automatizare și agricultură de precizie.
- Agromalim 2021 – Participanți
- Conferințe importante la Agromalim 2021
- Asociația Forța Fermierilor la Agromalim 2021
- Agromalim 2021 – Program de vizitare
- Agromalim 2021 – Program evenimente
Vestul țării e cel care dă tonul în această perioadă de incertitudini, generate de pandemia de COVID-19. La Arad s-a deschis joi, 2 septembrie, Târgul Agromalim 2021. E vorba de o ediție specială, în care expozanților le-a fost poftă să-și etaleze oferta, după un an și jumătate de acces fizic limitat la baza potențială de clienți.
Agromalim 2021 – Participanți
La târgul de la Expo Arad sunt prezenți importatori de utilaje și echipamente, de silozuri, genetică vegetală și molecule de ultimă generație, echipamente de automatizare a procesării, finanțatori, dar și mici startup-uri din producția de alimente artizanale.
Agromalim 2021 este totodată și locul unde au fost prezentate publicului curios inovații năzdrăvane, de la drone uriașe care scrutează câmpurile până la orizont, până la un prototip de roboțel care mișună prin noroi, pe ogoare, dezvoltat de un colectiv mixt format din studenți și cadre didactice de la USAMVB Timișoara și Politehnica Timișoara. La Agromalim participă și două companii care produc vermicompost, care e un compost trecut prin intestinul râmelor, proces care-l îmbogățește într-o serie de compuși extrem de valoroși penru sol și pentru plante.
Întocmai ca la Indagra, și la Arad deliciul cel mai mare al târgului l-a constituit secțiunea dedicată zootehniei. Familiile cu copii dornici să mângâie animalele, au eclipsat pur și simplu vizitatorii avizați, veniți în exploatarea geneticii valoroase de bovine, ovine, caprine, gâște, rațe, cocoși, găini, porumbei, iepuri, însă vedetele au fost o mamă măgăruș și puiul ei sugar, care au alungat încruntarea chiar și de pe cele mai împietrite chipuri.
Conferințe importante la Agromalim 2021
În ciuda vremii frumoase, în prima zi afluxul de vizitatori ai târgului Agromalim 2021 a fost mai degrabă mediu. Să sperăm că a fost doar încălzirea pentru următoarele 3 zile, cu atât mai mult cu cât se anunță dezbateri fierbinți. Cele mai înflăcărate vor fi în mod cert «Conferinţa naţională a crescătorilor de ovine şi caprine, cu tema „Zootehnia – Performanţă, realizări, strategii, oportunităţi în sectorul ovin şi caprin din România», care va începe vineri la ora 14.00 precum și «Întâlnirea anuală de lucru cu asociaţiile afiliate Registrului Genealogic şi Consiliul tehnico-ştiinţific al Registrului Genealogic -rasa Ţurcană – campania 2021-2022», organizată de Asociaţia Crescătorilor de Ovine „Păstorul Crişana” din Arad, prezidată de Nicu Cioranu.
Printre figurile cunoscute care au vizitat standurile Agromalim în a doua zi a acestei toamne, îi spicuim pe președintele ASAS, Valeriu Tabără și pe fermierii arădeni Dan Herțeg și Dimitrie Muscă, ambii ușor melancolici, fiecare din alt motiv.
Prezent în prima zi a târgului a fost și primarul Aradului, Călin Bibarț, care a scărmănat câteva dintre mioarele lui Nicu Cioranu înainte de a se mândri cu evenimentul care în Arad are o lungă tradiție.
”Mă bucur că sunt vizitatori. Vedeți că e aglomerație mare și le mulțumesc din suflet. Noi, arădenii, întotdeauna am fost primii în multe domenii, inclusiv acest târg pornit în anii ‘90, ajuns acum la a XXXI-a ediție, a fost printre primele din țară, iar ca dimensiune, uneori doar Bucureștiul ne-a depășit, având avantajul de Capitală. Din ce am discutat cu organizatorii, chiar suntem surprinși de dorința unui număr atât de mare de producători de a fi prezenți, ceea ce înseamnă că există o ofertă mare în piață. Noi trebuie doar să le oferim cadrul în care să se desfășoare, așa cum spuneau și proprietarii de oi mai devreme: «doar să le oferim condiții, că de crescut se ocupă dânșii». Agricultura e un domeniu fără de care nu se poate. Avem nevoie de tot mai multă tehnologizare a domeniului în viitor pentru că populația globului crește și cei din agricultură și zootehnie trebuie să țină pasul cu această provocare, să ofere oamenilor hrană în contextul unei competiții între cantitate și calitate. Sperăm că le vom avea pe amândouă și domeniul să fie nu doar o afacere, ci și o binefacere pentru omenire”, a punctat edilul orașului Arad.
Asociația Forța Fermierilor la Agromalim 2021
În premieră, la ediția Agromalim 2021 participă cu stand și Asociația Forța Fermierilor care a răspuns invitației colegilor și membrilor din Arad și este alături de Asociația Crescătorilor de ovine „Păstorul Crișana” Arad, organizație membră AFF.
Reprezentanții Asociațiai Forța Fermierilor sunt prezenți până duminică la standul din cadrul cortului dedicat zootehniei, aproape de zona de socializare amenajată de ”Păstorul Crișana” pentru vizitatori.
Agromalim 2021 – Program de vizitare
Agromalim 2021 este organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Arad în perioada 2-5 septembrie 2021, la
Expo Arad. Este cea de-a 31-a ediţie a târgului internaţional de agricultură, industrie alimentară şi ambalaje, Agromalim reprezentând unul dintre cele mai importante evenimente în domeniul agriculturii din România.
Agromalim 2021 – Program de vizitare
joi, 2 septembrie 11 – 18
vineri, 3 septembrie 10 – 18
sâmbătă, 4 septembrie 10 – 18
duminică, 5 septembrie 10 – 16
La ediția din acest an a Agromalim sunt prezente 180 de companii, care vor expune pe o suprafață de 30.000 mp la exterior și 3.000 mp în interior
Agromalim 2021 – Program evenimente
Evenimente AGROMALIM 2021
PRIMA ZI Joi, 2 septembrie 2021
Sala conferințe pavilion B
Ora 11:00 – Deschidere oficială AGROMALIM 2021
A DOUA ZI Vineri, 3 septembrie 2021
Sala conferințe pavilion A
Ora 10:00 – Teme de cercetare si rezultatele obținute de către colectivul de cadre didactice și studenții Universitatea de Științe Agricole si Medicină Veterinară ”Regele Mihai I al României” USAMVB, din Timișoara
– ROLUL DRONELOR ÎN AGRICULTURA DE PRECIZIE ÎN VEDEREA OBȚINERII UNUI MEDIU DURABIL
PhD, eng. Ioan-L. CABA1, Phd, eng.Evelin_Anda Laza 1*, PhD, eng. Nicolae -Valentin Vlăduț1*, stud. SR, eng. Constantin VÎLCU1*, INMA Bucharest, Romania;
As. Prof, PhD, eng. Tiberiu – Sorin BUNGESCU2 U.S.A.M.V.B. TIMISOARA, Romania
– OBȚINEREA COMPOSTULUI DIN DEȘEURI DE GRĂDINĂ, O ALTERNATIVĂ ECOLOGICĂ A ÎNGRĂȘĂMINTELOR CHIMICE
Evelin-Anda Laza, Ioan Ladislau Caba, Nicolae Valentin Vladut, Tiberiu Sorin Bungescu
– EFICIENȚA TRATĂRII BIOLOGICĂ A APEI ÎNTR-UN SISTEM ACVACOL RECIRCULANT.
Evelin-Anda Laza, Ioan Ladislau Caba, Nicolae Valentin Vladut, Tiberiu Sorin Bungescu
Sala conferințe pavilion B
Ora 13.00 – Importanţa asocierii în cooperative – Egis România
Ora 13.30 – Nutriţia animală la rumegătoarele mici – Top Nutrition
Ora 14.00 – Conferinţa naţională a crescătorilor de ovine şi caprine, cu tema „Zootehnia – Performanţă, realizări, strategii, oportunităţi în sectorul ovin şi caprin din România”
A TREIA ZI Sâmbătă, 04 septembrie
Sala sedinte pavilion A
11.00 – Întâlnirea Cooperativelor din județul Arad. Invitat: Florentin Bercu – director executiv Uniunea Națională a Cooperativelor din sectorul Vegetal
Sala conferințe pavilion B
11:00- Întâlnirea anuală de lucru cu asociațiile afiliate Registrului Genealogic și Consiliul tehnico-științific al Registrului Genealogic – rasa Țurcană – Păstorul Crișana -campania 2021-2022 –
Sala conferințe pavilion A
13:00 Digitalizarea în agricultură. Soluții Smart privind combaterea daunelor cauzate de grindina, soluții digitale pentru irigații și alte noutăți digitale Smart! Organizator CED Reteaua de dezvoltare economica Central Europeana biroul regional Arad și Asociația Agricultorilor Maghiari din România, filiala Arad.