• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum să dezinfectezi beciul în care se țin fructele peste iarnă

    agrointeligenta.ro -

    Dezinfectarea beciului înainte de depozitarea fructelor și legumelor peste iarnă. Toamna, înainte cu puțin timp de ultima recoltă, sunt foarte importante curățarea și dezinfectarea spațiului în care veți depozita fructele și legumele pentru a vă bucura de ele și în sezonul rece.

    Dezinfectarea beciului unde se vor ține fructele peste iarnă trebuie făcută înainte de a se aduce în acel spațiu recolta. Se recomandă perioada dintre lunile iulie-septembrie pentru curățarea beciului și dezinfectarea acestuia.

    Dezinfectarea beciului – de ce este importantă

    Dezinfectarea beciului este un proces ce trebuie parcurs înainte de a aduce în acel spațiu fructele ce vor fi păstrate peste iarnă. Cel mai frecvent, în beci se păstrează merele, cele care sunt bune toată iarna dacă sunt depozitate în stare proaspătă, atent alese să fie numai fructe sănătoase.

    Cum să dezinfectezi beciul corect și de ce este important acest lucru ține de păstrarea pe o perioadă cât mai lungă a fructelor. Într-un spațiu curat, recoltele au șanse mai mici să se altereze. Dacă beciul este corect dezinfectat, atunci nici sporii ciupercilor nu își mai găsesc loc!

    De ce se strică fructele iarna

    De ce se strică fructele iarna

    De ce se strică fructele iarna este o întrebare pe care și-o pun mulți gospodari care observă că unele mere se țin mai bine decât altele. Cauzele care duc la apariția fructelor stricate sunt multiple, cel mai frecvent fiind observate la început câteva mere putrezite, apoi mucegăite, iar ulterior mai multe fructe sunt afectate.

    Fructele din beci se strică din cauza unor ciuperci microscopice care pătrund în țesuturi, iar mucegaiul de la exterior sunt sporii fungilor.

    Merele care se țin în beci trebuie să fie culese la timp și sănătoase

    Cum alegem fructele pentru depozitare peste iarnă

    Fructele care vor fi depozitate peste iarnă trebuie să fie atent alese. Nu se vor depozita mere care sunt lovite sau prezintă urme de umezeală. Înainte de a fi aduse în beci, se recomandă ca fructele să fie bine uscate la exterior, la nivelul cojii, și să fie toate sănătoase.

    Bolile fructelor pot să nu fie mereu vizibile, iar ceea ce pare a fi un măr sănătos poate fi un măr purtător de germeni patogeni care se vor activa în momentul depozitării, când vor exista condiții optime pentru dezvoltarea fungilor. Din acest motiv, după depozitare, aceste fructe vor putrezi rapid.

    Fructele care se vor ține în beci ar trebui să fie recoltate la timp, în perioada optimă de recoltare. În așa fel ele nu vor fi nici prea tari, nici prea moi.

    Merele nu se depozitează niciodată în apropierea cartofilor, fiind recomandat chiar să nu fie în același spațiu sau aceeași cameră de depozitare.

    Cum dezinfectezi beciul în care se țin fructele peste iarnă

    Cum să dezinfectezi beciul

    Dezinfectarea beciului trebuie făcută corect pentru a preveni stricarea fructelor. Există riscul ca și din anul anterior să rămână fungi care să altereze noua recoltă pusă la păstrarea, așa că o curățenie generală se impune în locul de depozitare. Din acest motiv este esențial ca fiecare gospodar să știe cum dezinfectezi beciul.

    Dezinfectarea beciului începe cu o curățenie generală. Se îndepărtează toate resturile, iar dacă aveți lăzi, cutii sau rafturi mobile pe care țineți fructele în beci, acestea trebuie foarte bine spălate cu apă și detergent. Uscarea ar trebuie să se facă afară, în lumina soarelui, pentru a se ucide toți germenii și pentru a evita putrezirea.

    Al doilea pas este aerisirea beciului. Timp de câteva zile, lăsați ușa și toate geamurile deschise pentru a permite aerului să circule în tot beciul.

    Dezinfectarea beciului se face cu tratamente pe bază de cupru. Se aplică zeamă bordeleză sau orice altă soluție cuprică, în concentrație dublă față de cea recomandată pentru aplicarea la pomi. În așa fel, acțiunea tratamentului de dezinfectare va fi intensă și rapidă.

    Fiind vorba de un tratament fitosanitar, mai ales că acesta are loc într-un spațiu închis, aveți grijă să vă echipați cu material de protecție care să includă minim mască, mănuși și ochelari de protecție.

    O altă lucrare pe care o puteți face pentru igienizarea beciului este văruirea pereților sau folosirea unei vopsele lavabile care să aibă și funcție de combatere a germenilor patogeni.

    Doar după ce s-a uscat bine beciul pot fi aduse fructele pentru depozitare. În așa fel, producția va avea viață mai lungă și nu veți avea probleme că se strică merele peste iarnă. Dimpotrivă, ele vor rezista până în anul următor dacă sunt și condițiile corecte de depozitare.

    Cum să dezinfectezi beciul nu este singurul pas ce trebuie făcut toamna pentru a vă asigura că veți putea depozita merele. Spațiul de stocare trebuie să îndeplinească și alte condiții în afară de cel de a fi curat și fără germeni.

    Beciul unde se țin fructele trebuie să fie răcoros, dar să mențină o temperatură la care fructele să nu înghețe nici în mijlocul iernii.

    Umiditatea în beciul de depozitare ar trebui să fie de circa 80-90% și să fie monitorizată cu un umidometru. Dacă aerul devine uscat se pun tăvi cu apă călduță. Dacă nu au umiditatea optimă, merele se vor zbârci.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!