Dragnea promovează legumele românești în China: A vorbit despre roșii, deși acestea lipsesc din bucătăria tradițională chineză
agrointeligenta.ro -De lăudat inițiativa vicepremierului Liviu Dragnea ca, în timpul unei vizite oficiale în Republica Populară Chineză, să aibă și o întâlnire cu Asociaţia chineză pentru dezvoltare agricolă în străinătate. Oficialul român le-a prezentat investitorilor asiatice cea mai reprezentativă legumă pentru România – roșia, deși aceasta nu se regăsește în rețetele bucătăriei tradiționale chineze. Varza, castravetele, vinetele, dovleceii sau cartofii – tot soiuri cultivate de legumicultorii români, ar fi avut șanse mai mari să îi convingă pe chinezi, ele fiind ingrediente de bază în alimentația chinezilor.
„Tot ce produce pământul românesc este foarte gustos, orice aliment. Trebuie să veniţi la vară în România şi o să vă invit să gustaţi o roşie românescă şi roşii aduse din alte ţări şi să faceţi dumneavoastră singuri diferenţa“, le-a spus Liviu Dragnea investitorilor chinezi, potrivit Mediafax.
Roșia nu e ingredient de bază în meniul chinez
Roșiile se numără printre cele mai noi legume intrate în alimentația asiaticilor, ajungând pe pământ chinez abia în urmă cu puțin peste 100 de ani. Astfel, roșiile nu se află printre ingredientele de bază ale bucătăriei chineze, mai ales că, la început, tomata a fost privită cu reticență și acceptată mult mai greu de către populație, spre deosebire de cartoful dulce, care a intrat rapid în consum. De asemenea, medicina tradițională chinezească este destul de reticentă la consumul tomatelor în particular și al solanaceelor în general.
Potrivit datelor recente, roșiile au reușit să se strecoare pe listele de cumpărături ale chinezilor doar în anumite provincii ale țării, consumul de tomate pe cap de locuitor fiind de 20 de ori mai mic decât cel raportat în Europa. Totuși, asiaticii folosesc tomate pentru omlete sau pentru o mâncarea cu carne de vită și sos roșu, spre exemplu.
Exportator de top pentru roșii procesate
În ciuda faptului că Republica Populară Chineză nu s-a împrietenit total cu tomatele, acestea sunt crescute aici pe scară largă, fiind printre cei mai mari producători de sus de roșii din lume. În 2011, 6,8 milioane de tone de roșii au fost procesate în China, dar 90% din cantitatea rezultată a fost exportată.
Statisticile indică, totuși, o evoluție a pieței în China, cu o ușoară creștere de tomate proaspete, odată cu intensificarea fenomenului de globalizare.
Cum au ajuns tomatele în China
Tomata este o plantă a Lumii Noi, originară din America De Sud, și nu este clar cum a ajuns în Mexic sau cum a ajuns să fie cultivată în Mexic. În Europa, prima atestare documentară a roșiilor s-a făcut de către un om de știință italian în 1544, la 25 de ani după ce – date mai recente, au arătat că Hernan Cortez a adus legumele roșii în Spania, după cucerirea Mexicului. Drumul tomatei spre Asia s-a făcut prin spanioli, care au cultivat această legumă în coloniile din Filipine, de unde s-a răspândit pe continentul ”galben”. În China, roșiile au fost introduse acum 100 de ani, fiinde denumite și fān qié – ”vinete străine”.