• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Roşiile româneşti – cele mai ieftine din UE. În Franța, fermierii vând cu 1,57 euro/kg, în Ungaria cu 0,76 euro/kg

    Angelica Lefter -

    Prețul mediu al roșiilor românești a fost cel mai mic din Uniunea Europeană luna trecută. Cu toate acestea, producătorii reclamă că nu au loc în supermarket de tomatele străine care, culmea, au prețuri de fermă aproape duble.

    Fermierii români au cele mai ieftine roșii la poarta fermei din Uniunea Europeană, însă producția este mai mică decât consumul și importul din țări în care prețul mediu la poarta fermei este de peste 40% mai mare decât în România.

    Prețul unui kilogram de roșii românești: 0,49 euro în august 2021

    Conform datelor actualizate la 1 septembrie de către Comisia Europeană, prețul mediu al kilogramului de roșii rotunde, ambalate, la poarta fermelor din România a fost în luna august de 0,49 euro, cel mai mic preț din UE, potrivit economica.net.

    La fel s-a întâmplat și în luna iulie, când prețul mediu a fost ceva mai mare, de 0,46 euro kilogramul, după o scădere bruscă față de luna anterioară când fermierii vindeau kilogramul cu 0,68 de euro.

    De asemenea, și anul trecut în luna august fermierii locali și-au ieftinit marfa, ajungând la cele mai mici prețuri din UE, respectiv 0,54 de euro kilogramul.

    Prețul mediu al unui kilogram de roșii în UE este de 1,02 euro

    La o simplă comparație, anul acesta, fermierii din Cehia vând în medie kilogramul de roșii cu 1,72 euro kilogramul, în Franța prețul este de 1,57 euro kilogramul, în Ungaria – 0,76 euro, iar în Spania – 0,7 euro. Prețul mediu la nivelul UE este de 1,02 euro kilogramul.

    Foto: economica.net

    Importurile care au crescut cu 16% dictează prețurile la consumatori

    În piețe sau pe rafurile magazinelor se regăsește, însă și marfă din import. Conform statisticilor locale, tomatele reprezintă produsul cu cel mai scăzut grad de asigurare a autosuficienței, în anul 2018 acesta fiind de 73%, doar dacă ne referim la cele pentru a fi consumate proaspete.

    Totodată, în 2019, dintr-un necesar de consum estimat la peste 803 mii de tone, s-au produs local doar 689,4 mii de tone, adică 85,8%.
    Potrivit datelor din anul 2020, România este al optulea mare importator de tomate din UE, cu excepția Marii Britanii, cu o cantitate de 90,7 mii de tone în valoare de 112,7 mii de dolari. Față de 2019, importurile de tomate au fost cu 6% mai mari în valoare.

    Cele mai multe tomate de import vin din Turcia, Germania și Spania

    Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în perioada ianuarie-mai 2021, România a importat peste 57,1 mii de tone de cereale, cu 16% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Din punct de vedere valoric vorbim despre 73,5 milioane de euro.

    Cea mai mare cantitate, peste 35.600 de tone de roșii proaspete și refrigerate au fost aduse din Turcia, stat non-UE pentru care nu există date referitoare la prețurile medii la poarta fermei.

    Pe locul doi într-un clasament al statelor de unde cumpărăm roșii este Germania, cu 7,9 mii de tone, urmată de Spania cu 4,8 mii de tone. În Spania, prețul mediu la poarta fermei a fost în luna august de 0,7 euro kilogramul, adiă cu 42% mai scump ca în România.

    Valoarea importurilor din Spania din primele cinci luni ale anului a fost de 8,2 milioane de euro, iar din Germania de 1,2 milioane de euro. Pentru Germania nu există date referitoare la prețul mediu din luna august.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă