Alexandru Potor, președintele FNGAL: Ne dorim continuitate. Oamenii vin către GAL-uri pentru că știu că pot obține finanțare
agrointeligenta.ro -”Continuitatea” a fost cuvântul-cheie folosit de președintele FNGAL, Alexandru Potor în cadrul unei întâlniri interactive organizate săptămâna trecută la Piatra Neamț. Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală este încrezătoare că noul Programul Național pentru Dezvoltare Rurală va pune în valoare activitatea și experiența pe care GAL-urile au acumulat-o în exercițiul financiar anterior.
Liderii GAL-urilor au constat că sumele alocate Prgramului Leader pentru 2014-2020 sunt aproape duble față de cele din anii precedenți. ”De la 376 milioande euro, finanțarea a crescut la 624,8 milioane de euro. Este de lăudat că am auzit multe voci de susținere, mai ales parlamentare, așa cum este dl. deputat Liviu Harbuz, care au solicitat public ca LEADER să beneficieze de alocări de un miliard de euro”, a declarat Alexandru Potor în cadrul întâlnirii regionale.
Reprezentanții GAL-urilor au analizat ”la rece” concluziile consultărilor de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, exprimându-și poziția fermă că este nevoie ca activitatea GAL-urilor să fie continuată. ”GAL-urile se bucură de o percepție pozitivă, oamenii ne recunosc identitatea și vin către GAL-uri pentru că știu că pot obține finanțare. Am ajuns la un grad de maturitate, iar experiența din anii anteriori ne va fi foarte folositoare în noul exercițiu de finanțare”, a declarat Potor.
La rândul lor, alți lideri din țară s-au arătat încrezători că re-acreditarea GAL-urilor nu se va transforma într-un fiasco, mai ales că multe firme de consultanță sunt interesate să distrugă un sistem de funcționează cu adevărat în favoarea beneficiarilor.
Dacă în prezent există 163 de GAL-uri la nivel național, numărul acestora ar putea scădea la 100-120, au punctat reprezentanții.
Participant la consultările de la minister, Cezar Capotă, manager la GAL Covurlui – Galați, le-a spus celorlați reprezentanți la întâlnire că nu sunt fixate criteriile pe baza cărora se vor face acreditările, acestea putând fi stabilite în termen de 12 luni de la aprobarea oficială a PNDR 2014-2020 de către Comisia Europeană. La rândul său, Alexandru Potor a subliniat că este nevoie de criterii foarte clare întrucât exercițiul financiar anterior a arătat că ”acolo unde sunt suprapuneri de GAL-uri, se descalifică toate proiectele”.