• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Botănoiu: Avem cea mai mare producție, dar și cel mai mic preț la grâu și cel mai mare preț la inputuri

    agrointeligenta.ro -

    România nu are doar o producție record de grâu în acest an, ci și cel mai mic preț la grâu din UE și cel mai mare preț la inputuri, a semnalat Daniel Botănoiu în cadrul discursului pe care l-a susținut la Congresul Fermierilor 2021, eveniment organizat de Asociația Forța Fermierilor marți, 7 septembrie, la București.

    ”Suntem ai agricultorilor și cred că nu trebuie să avem culoare politică din punctul acesta de vedere”

    Daniel Botănoiu, președinte al Asociației Fermierilor din România, a declarat că participarea sa la Congresul Fermierilor este un semn de normalitate. ”Cred că trebuie să fim conștienți că dacă piața nu funcționează, asocierea nu funcționează, din diferite motive, faptul că suntem aici, alături de dumneavoastră, și reprezentanții Asociației Fermierilor din România au decis să fie alături de dumneavoastră este o chestiune de normalitate. Nu este o chestiune forțată, cine cu cine, că este al PSD-ului, că e al PNL-ului, sau nu știu ce. Suntem ai agricultorilor și cred că nu trebuie să avem culoare politică din punctul acesta de vedere. Mai departe, cred că formulele astea, de ce nu funcționează asocierea și nu știu ce, fac parte iarăși dintr-o dispută de culise așa, pe care nu vreau să o aduc în discuție astăzi”, a spus Daniel Botănoiu.

    Nu există niciun sector care să fie lipsit de probleme

    Președintele AFR a arătat că deși mesajul premierului Florin Cîțu, căruia i-a dat citire la eveniment Adrian Pintea, directorul general al APIA, este unul optimist, problemele agricultorilor sunt acute și țin și de prețul de vânzare – cel mai mic în raport cu colegii din alte state UE, și prețul inputurilor agricole. ”Pentru că a început reprezentantul Guvernului cu un mesaj și ne-a spus că avem cea mai mare producție de grâu, eu aș vrea să îi spun și să ducă mesajul mai departe domnului prim-ministru, că avem și cel mai mic preț la grâu și cel mai mare preț la inputuri. Deci, dacă ducem, să ducem lucrurile până la capăt. Și aș mai ruga un lucru, Vlad (Vlad Macovei – n.r.), și cred că ar putea să rețină domnul Pintea (Adrian Pintea – n.r.), pentru că e un tip valoros, e un tip care poate să ducă mai departe mesajul acesta, să închidem odată cu PNS (Planul Național Strategic – n.r.) sau măcar să începem discuțiile pentru că este enervant faptul că ne-am transformat așa, într-o clică de noapte, reglăm noaptea anumite mesaje, politici, nu știu cum să le spun, pentru că nu le simt. Eu vă mărturisesc, în calitate de fermier vă vorbesc acum, de la valorificare până la piață, până la asociere, până la zona montană, până la pescuit, până la oierit, până la blocarea exporturilor, deci tot ceea ce vreți dumneavoastră întâlniți astăzi. Nu cred că este un sector care este liniștit, să spună, uite, noi suntem liniștiți și mergem mai departe, noi am avut o politică și mergem mai departe”, a subliniat Botănoiu.

    ”Și ultimul lucru, trinomul acesta – piață, asociere, finanțare. Haideți să le reglăm pe astea trei și cred că dacă le vom prinde în PNS și vor fi foarte prezente prin politici publice, atenție, nu strategii, nu legi, nu viziuni, că astea, vă mărturisesc peste tot găsiți munți de strategii, de viziuni și de legi. Problema este să avem o politică publică, un cadru general pe care fiecare, a venit stânga, a venit dreapta, a venit centrul, să îl aplice. Că îl vrea mai musculos sau mai puțin musculos, e treaba lor, dar cadrul în general trebuie să existe. Într-o societate normală așa se întâmplă. Și vreau să vă mulțumesc tuturor, le mulțumesc fermierilor, să vă asigurăm că suntem alături de dumneavoastră de eforturile dumneavoastră pentru că toți facem o politică și ea se cheamă politica agricolă!”, a concluzionat Daniel Botănoiu în intervenția sa de la Congresul Fermierilor 2021.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români