• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier amendat de Garda de Mediu cu aproape 30.000 de euro

    agrointeligenta.ro -

    Garda de Mediu a aplicat o amendă de 150.000 de lei, aproape 30.000 de euro, în urma unui control efectuat la finele lunii trecute, la exploatația agricolă de creștere a păsărilor aparținând fermierului Fănel Bogos. La ferma din localitatea Bucești din județul Galați s-au descoperit cadavre de păsări îngropate în apropierea adăposturilor, iar pe lângă amenda aplicată, Garda de Mediu a emis și obligația ca fermierul să ecologizeze terenul infestat de la animalele moarte.

    Pe 25 august, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris despre cazul de mediu de la Bucești, unde compania Vanbet deținută de fermierul Fănel Bogos operează cu o fermă de păsări.

    La ferma din Banca, resturile animale și dejecțiile erau aruncate pe un câmp agricol

    Problemele de la Vanbet nu se rezumă doar la ferma din Bucești. Recent, același producător de carne de pasăre a fost controlat și de Garda de Mediu – Comisariatul Județean Vaslui, la ferma din comuna Banca, potrivit publicației vremeanoua.ro. Aici, comisarii au găsit mai multe gheare și capete de păsări în dejecțiile aruncate pe câmp. Pentru că s-a constatat și existența unei ferme destinate creșterii intensive a păsărilor fără a deține autorizație de mediu, Garda de Mediu Vaslui a amendat societatea Vanbet cu 60.000 lei.

    “În zona limitrofă abatorului erau depozitate dejecții de pasăre în cantitate aproximativă de 319 tone pe o suprafață de teren de 4500 mp. Depozitul de dejecții este delimitat de un teren agricol cu cultură de grâu, un canal de desecare și un drum de exploatație. În urma controlului s-a constatat că dejecțiile provin de la ferma de păsări aparținând Vanbet SRL Banca. Reprezentanții acestei societăți au convenit de comun acord cu fermierul care deține terenul agricol să depoziteze temporar dejecțiile, iar după recoltatul grâului, să fie încorporate în sol pentru fertilizare. În dejecții s-a constatat că sunt și deșeuri de origine animală provenite de la abator (gheare și capete) în procent mic, fapt pentru care a fost sancționată societatea de DSVSA Vaslui conform Ordonantei 24/2016, art.7, al.2,lit C. Garda Națională de Mediu- Comisariatul Județean Vaslui a constatat existența unei ferme destinate creșterii intensive a păsărilor fără a deține autorizație de mediu, fapt pentru care a aplicat amenda în cuantum de 60.000 lei”, a declarat șeful Gărzii de Mediu Vaslui, comisarul-șef Gabriel Laic.

    Mirosul insuportabil de la cadavrele păsărilor au alertat locuitorii

    Încă din primăvara acestui an, locuitorii din zona Bucești – Ivești (județul Galați) au atras atenția că aerul a devenit aproape irespirabil, doar că nicio instituție a statului nu a părut dispusă să ia vreo măsură. A fost nevoie ca la mijlocul lunii iulie mai mulți activiști să se deplaseze la fața locului, unde au remarcat un miros fetid, persistent, de animale moarte, ajunse în faza de putrefacție. Au filmat tot, iar imaginile cu priveliștea abominabilă au fost publicate pe Youtube, ajungând până în birourile Gărzii Naționale de Mediu de la București.

    La sfâșitul lunii iulie, trași de mânecă de superiorii din Capitală, comisarii Gărzii de Mediu Galați au mers în control pe terenul cu pricina. La aproximativ un kilometru de drumul național ce leagă Galațiul de Tecuci și la câteva sute de metri de casele localnicilor, resturile a sute de păsări decedate cloceau sub soare, într-o putoare de nedescris.

    Păsări moarte îngropate pe un teren al fermei

    În urma verificărilor s-a constatat că vinovată pentru producerea acestui dezastru ecologic se face firma vasluiană SC Vanbet SRL, aparținând omului de afaceri Fănel Bogos. În loc să fie incinerate conform normelor de mediu, animalele au fost aruncate în gropi, pe un teren aparținând exploatației avicole, creând un adevărat focar de infecție.

    În urma verificărilor efectuate, Garda de Mediu a dispus ecologizarea terenului infestat în cel mai scurt timp cu putință și predarea amplasamentului către firme autorizate în acest sens, ulterior urmând a fi necesare analize ale solului. Totodată, conform comisarului-șef al Gărzii de Mediu Galați, Marian Daniel Mocanu, operatorul economic Vanbet SRL a fost sancționat cu o amendă de 150.000 de lei.

    Ce spune fermierul sancționat de Garda de Mediu

    Contactat telefonic de colegii de la ziarul Viața Liberă din Galați, Fănel Bogos a declarat că terenul a fost poluat din cauza incineratorului, care nu a mers câteva zile. Administratorul Vanbet SRL este nemulțumit de lipsa firmelor abilitate în a întocmi diverse documentații, inclusiv de mediu.

    “A fost doar un accident, este vorba doar de trei saci cu găini moarte aruncate atunci când incineratorul a fost stricat, o foarte scurtă perioadă. Este extrem de greu, practic, trebuie să o iei de la zero ca să mărești capacitatea unui incinerator de la 50 la 70 de kilograme”, a afirmat patronul firmei vasluiene.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români