• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Joaquin Gonzalez, Daymsa, semnal către politicienii români: ”Nu există agricultură dacă nu știm să comercializăm!”

    Roxana Dobre -

    Semnalul unei companii importante din sectorul de agribusiness pentru decidenții politici din țara noastră. Joaquin Gonzalez, reprezentantul Daymsa, a transmis în cadrul intervenției sale de la Congresul Fermierilor 2021, eveniment organizat de Asociația Forța Fermierilor marți, 7 septembrie, la București, că agricultura nu are viitor dacă nu se va investi în procesare și mai ales în promovarea produselor noastre pe piețele externe.

    Joaquin Gonzalez a renunțat la prezentarea clasică a produselor companiei pentru a profita de prezența unor importanți decidenți politici cărora a vrut să le expună situația în care se află țara noastră în privința exporturilor și a procesării.

    ”Eu îmi pregătisem un discurs în care să vă spun despre cele mai bune produse ale companiei dar de când am intrat în această sală m-am sucit complet. Mulți mă știți deja, unii sunteți și clienți ale companiei Daymsa. Eu sunt reprezentant al companiei pentru România și Republica Moldova. Eu am fost președinte de asociație în Spania, am fost membrii în cooperativă agricolă, am fost cel care a înființat anumite cooperative. În România, de la o mică supărare a apărut o discuție cu un român și am pus la cale o mică mișcare care se cheamă APAR – Asociația pentru promovarea alimentelor românești, această asociație înființată în 2012 pe acte a ieșit în urma unei discuții la un pahar de vin, la Lisabona, între un român și un spaniol când ne făceam probleme privind principalul neajuns al fermierilor”, a spus Joaquin Gonzalez în deschiderea discursului său.

    Vânzarea produselor, o problemă

    Reprezentantul companiei Daymsa, partener al Congresului Fermierilor 2021, a mai povestit că în 2004 când a venit în România și-a dat seama că românii sunt excelenți la producție dar nu reușesc să vândă cu plus valoarea ceea ce produc.

    ”Când am venit în România în 2004 am văzut că știm să producem, știm să procesăm dar din păcate nu știm să vindem. Nu există agricultură dacă nu știm să comercializăm. Văd în sală mai mulți miniștri ai agriculturii, unii m-au suportat cât au fost în funcție, cu alții nu am avut ocazia să mă întâlnesc. De la început spuneam: domnilor, trebuie să promovăm exportul de produse finite cele cu valoare adăugată”, a mai spus acesta.

    Joaquin Gonzalez a adăugat că după prima vizită în țara noastră a și decis să rămână aici. ”Am venit cu un proiect de cercetare pe care nu am reușit să îl punem în practică, și trebuia să plec din România. Dar ceva m-a reținut aici. Nu știu, am prieteni, pământul e bun, clima e bună. Nu am plecat, am rămas aici dar insist foarte mult: decidenți politici, investiți în procesare, investiți în promovare”, a mai subliniat specialistul.

    Țările mari se bat pe locul central al României, situat la târgurile de prestigiu

    Din păcate în 2006 când am devenit eu reprezentatul Târgului alimentar din Barcelona am avut o singură firmă din România pentru export, a atras atenția Joaquin Gonzalez.  ”În 2008 când a fost a doua ediție am avut deja un pavilion al României, după ce m-am ocupat eu. Am avut un program foarte bine pus la punct de promovare pentru exportul românesc. După aceea a venit și ideea asociației dar se pare că acest proiect nu este bine văzut pentru că în acest an s-a tăiat bugetul. Nu știu câți dintre cei prezenți participați la târguri internaționale, știți despre ce este vorba acolo, adică locurile se obțin foarte greu și se pierd dacă nu se participă o singură dată. Locul României la Barcelona este situat pe un pavilion central, pe coridor central iar pe acesta se bat americanii, nemții, toate țările de top. România e acolo dar dacă nu se participă la târg țara pierde acest spațiu. S-a întâmplat din păcate în Dubai unde aveam 72 de metri alocați pentru tot ce înseamnă procesator român care exportă produsele procesate, adică cu valoare adăugată, și anul trecut nu s-a putut participa din lipsa bugetului, COVID-ului și alte cauze.  Dar târgul s-a făcut și locul s-a pierdut”, a mai povestit specialistul.

    Acesta a precizat că a dorit să folosească timpul alocat ca speaker al congresului pentru a da un semnal a ceea ce se întâmplă în zona agricolă, decidenților politici. ”Eu acum trebuia să vă prezint niște produse de la firma Daymsa, producător de leonardită, producător de biostimulatori și am vrut să folosesc acele 7 minute pe care le aveam cu un scop: domnilor decidenți politici, nu va mai exista agricultură dacă nu avem piață de desfacere, valoare adăugată la produsele de bază pe care le facem. Nu trebuie să mai exportăm grâu ci făină, mălai, carne de pasăre făcută. Eu în fiecare lună februarie organizez o delegație cu agricultorii și procesatorii din România pe care îi conduc în Spania la un târg agricol, la întoarcere ne oprim la o cooperativă agricolă înființată în 1957 de 7 fermieri producători de cereale care erau sătui să vândă produsele la pe nimic. Așa s-au hotărât să facă o fermă de găini ouătoare, deci erau 7, 4 lucrau la ei acasă, 2 lucrau la fermă și unul se ducea cu ouă la Barcelona să vândă. Prin rotație. Am propus în România acest lucru și mi-au spus dacă sunt nebun sau nu”, a conchis reprezentantul companiei Daymsa în intervenția sa de la Congresul Fermierilor 2021.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!