• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florin Platon: Foarte mulți fermieri nu au acces la fondurile europene. Țara e împărțită în ”favorizați” și ”nefavorizați”!

    agrointeligenta.ro -

    Foarte mulți fermieri nu au acces la fondurile europene alocate perioadei de tranziție din cauză că țara s-a împărțit în ”favorizați” și ”defavorizați”, primii fiind, culmea, cei care pierd la punctaje deși întâmpină aceleași greutăți ca și fermierii din zonele declarate defavorizate, a semnalat fermierul Florin Platon din Vaslui care a luat cuvântul în cadrul Congresului Fermierilor 2021, marți – 7 septembrie, la București. Vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor și Coordonator al Departamentul Ferma de familie – Sectorul Vegetal, Florin Platon a adus în discuție și problemele legislative care îi apasă pe agricultori precum lipsa unei legislații pentru arendă, problema circulației cu tractoarele pe drumurile publice sau legea ambiguă care defavorizează fermierul în raport cu furnizorii de inputuri și cu traderii.

    ”Ar trebui urgent schimbată fișa măsurilor și submăsurilor pentru a se putea accesa fondurile europene”

    ”Ca și reprezentant al fermei de familie al fermierilor mici si mijlocii din România, mi-am pus foarte multe probleme pe hârtie, dar asta ar însemna să depășesc timpul acordat de câteva zeci de ori , am să fiu foarte scurt datorită faptului că sunt foarte mulți colegi care ar trebui să își spună cuvântul. Voi începe cu viitoarele politici agricole care ne vor pune în imposibilitatea de a ne desfășura activitatea întrucât noi în fapt nu avem politici agricole sustenabile. Vine acest Green Deal despre care vorbește toată lumea, dar despre care nimeni nu spune nimic, iar toată lumea zice că noi, ca țară o să trecem, o să fie ok, deci că se aplică la țară, dar nu știe nimeni dacă și cum se va aplica la fermieri. De aceea rog imperios cadrul administrativ la modificarea fișei și măsurilor și submăsurilor așa cum am ridicat problema de multe ori pentru a ajuta ferma de familie. Ar trebui urgent schimbată fișa măsurilor și submăsurilor pentru a se putea accesa fondurile europene. Din păcate foarte mulți fermieri nu vor avea acces la aceste fonduri europene întrucât s-a împărțit țara în două: favorizați și defavorizați. Ăia favorizați o duc mai rău decât ăia defavorizați, și invers”, a spus Florin Platon în prima parte a discursului său de la Congresul Fermierilor 2021, eveniment organizat marți, pe 7 septembrie, la București.

    O altă problemă ridicată a fost cea a irigațiilor. ”Toată lumea vrea irigații, dar eu care vreau să irig nu pot, legea nu-mi permite. Haideți să facem o lege să poată iriga toată lumea pentru că și eu ca fermier vreau să stropesc pământul cu apă nu numai cei care au acces direct la apă”, a mai punctat Platon, amintind că numai cei care au contract cu ANIF pot beneficia de subvenționare la curentul electric și la apă.

    Fermierul Florin Platon a cerut urgent un draft al PNS

    Vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor a solicitat public Ministerului Agriculturii să vină cu draft de lucru pentru Planul Național Strategic. ”Rog aparatul ministerul agriculturii să vină cât mai urgent cu propuneri de draft în grupurile de lucru ale Asociației – noi am format deja un cadru în cadrul asociației – și vrem să știm pe ce mergem înainte. Dacă nu vom face lucrurile astea nu vom știi nimic”, a subliniat Florin Platon.

    Fără legea practicilor comerciale neloiale, fermierii își vând producția pe prețuri infime

    O problemă acută a fermierilor este lipsa punerii în practică a practicilor comerciale neloiale care afectează toți fermierii, mai puțin cei din cultura mare care vând cerealele direct la export. ”Dacă nu punem în practică acele practici comerciale neloiale, noi avem probleme imense pe sectorul legumicol. Se vinde cartoful cu 30 de bani, se aruncă pe deal castraveții, se importă tot mai mult”, a semnalat fermierul vasluian.

    Fermierii Florin Platon și Valentin Popa sunt Vicepreședinți ai Asociației Forța Fermierilor și coordonează Departamentul Ferma de familie – Vegetal

    În cea de-a doua parte a discursului său, Florin Platon a pus punctul pe i pe probleme relației tot mai complicate dintre unii fermieri și distribuitorii de inputuri. ”Vrei, nu vrei, vremea se schimbă. Uitați că din 2007, 2009, 2012, 2015, 2018, 2019 și 2020, în Moldova a fost secetă – vrei, nu vrei, asta este: secetă. Unde am ajuns astăzi cu 30.000 de fermieri care sunt executați de către traderi și alte firme de distribuție?! Marea majoritate dintre distribuitori au pierdut procesele cu fermierii întrucât din punct de vedere legal agricultorii au avut dreptate, dar astăzi ne-am trezit cu o surpriză dumnealor venind și cerându-le insolvența pentru a-i pune în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea. Trebuie modificată această lege a calamităților naturale și a forței majore pentru că despre cereală, legiuitorul a spus că e un bun de gen! Fraților, noi nu dăm telefon în China să ne trimită ăia grâu și grăunțe care se dă la distribuitori”, a punctat Platon.

    În finalul intervenției sale, Platon a amintit probleme contractelor de arendă care nu mai au nicio legislație care să clarifice termenii și să protejeze drepturile fermierului. ”Avem o lege pe care de vreo zece ani de zile o tot o învârtim așa: Legea arendei. Când stabilim o dată legea asta a arendei clară, în Codul Civil poate. Faci un contract, dar nu ai nicio bază, îți faci un proiect, proprietarul de teren oricând pentru că nu se mai fac contracte de arendă, se fac convenții, îți ia pământul în secunda 2 și nu-l interesează că tu ți-ai făcut niște calcule ca și fermier. Produci, atât faci, atât ai în proiect și-ți merge treaba. Nu e ok , trebuie regândită această legislație a arendei în totalitate”, a mai spus Platon.

    Discursul său a fost încheiat de problema dezinteresului autorităților centrale și locale pentru drumurile pe care fermierii pot circula cu tractoarele și celelalte utilaje agricole. ”Nu de mult avem o surpriză cu legea privind circulația tractoarelor pe drumurile publice care în momentul ăsta ne pune imposibilitatea de a ne desfășura activitatea în mod corespunzător, deși din 2015 avem o lege prin care dumnealor se obligă să ne facă noua drumuri ocolitoare”, a încheiat Florin Planton discursul, amintind că de problema legislației privind achiziția de terenuri agricole va vorbi alt coleg fermier.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!