• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alexandru Stănescu, Agromec Bucinișu: Conform legii, o tranzacție cu terenuri ar trebui să dureze cel mult 50 de zile!

    Roxana Dobre -

    O tranzacție cu terenuri agricole nu ar  trebui că dureze, de la demararea procedurii și până la finalizarea ei, mai mult de 50 de zile, a spus în cadrul Congresului Fermierilor 2021 Alexandru Stănescu, fost președinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, în prezent acționar al fermei Agromec Bucinișu din județul Olt. Fostul deputat – care s-a implicat pentru ca noua lege a vânzării terenurilor agricole să protejeze fermierii români, a arătat că o perioadă de 50 de zile nu este mult pentru achiziția unei suprafețe de teren agricol, cu toate toate formalitățile îndeplinite.

    Subiectul privind Legea vânzării terenurilor agricole a fost amplu discutat și amintit în intervențiile pe care fermierii le-au avut la Congresul Fermierilor 2021, eveniment ce a avut loc pe 7 septembrie și a fost organizat de la București de Asociația Forța Fermierilor. În cadrul intervenției sale, fermierul Alexandru Stănescu, acționar în cadrul exploatației Agromec Bucinișu din Olt, a adus mai multe clarificări privind durata de tranzacționare a terenurile, de care fermierii s-au plâns că este prea mare.

    ”Ceea ce voiam să lămuresc un lucru de care am auzit că s-a vorbit aici foarte mult, legat de Legea vânzării terenurilor. S-a vorbit puțin contradictoriu, la un moment dat că, spunea un coleg, domnul Buda (Daniel Buda, europarlamentar – n.r.) că durează foarte mult până se realizează o tranzacție de terenuri. Forma legii pe care am vrut să creăm era ca terenurile agricole să nu mai ajungă, știți bine, în zona celor care nu neapărat nu sunt din România, ci în zona celor care nu au legătură cu agricultura. Aceste două lucruri au fost în fondul acestei legi. De aici încolo, că durează foarte mult, nu știu, conform legii, o tranzacție ar trebui să dureze undeva la 50 de zile maxim. Eu cred că să faci o tranzacție de cumpărare-vânzare terenuri agricole, nu e mult o perioadă de 50 de zile”, a spus Alexandru Stănescu.

    Fermierii nu trebuie să lase toate problemele pe seama politicului

    Alexandru Stănescu a avut un mesaj puternic pentru fermieri, ideea principală fiind că aceștia nu trebuie să lase de cele mai multe ori rezolvarea problemelor în seama politicienilor. ”Am un sfat pentru fermieri. Să nu lase ca problemele lor să fie rezolvate de alții. Pentru că așa se întâmplă. Știți bine că de fiecare dată e mult mai ușor să stai și să critici pe cineva, să dai vina pe cineva și în general pe politic așa, e cel mai frumos să dai vina în zona politică!”, a punctat fostul deputat.

    Acesta a reiterat că fermierii sunt o forță iar cu ajutorul Asociației Forța Fermierilor, unde este membru, agricultorii vor avea parte de o strategie bine definită pentru zona agricolă. ”În primul rând trebuie creată o strategie, o strategie a tot ceea ce înseamnă agricultura pe următorii ani, o strategie care sunt convins că partidul din care fac eu parte, dacă va veni la guvernare o va lua cu mare drag, pentru că tot timpul când cineva vine la guvernare își dorește să facă ceva, că reușește, că nu reușește, deși lucrurile se distorsionează la un moment dat și uită ceea ce trebuie să facă. Vreau să te felicit Vlad (Vlad Macovei, Președinte Asociația Forța Fermierilor – n.r.) pentru că ai reușit să creezi această asociație Forța Fermierilor! Vreau să spun că, în prima fază, deși m-am înscris printre primii, ca și fermier, nici eu nu credeam în reușita acestui proiect, dar în același timp să nu credem că am reușit, că am reușit doar să ne organizăm”, a subliniat fostul parlamentar.

    Alexandru Stănescu a transmis în discursul său și un sfat pentru decidenții politici care se află în prezent la putere. ”Lucrurile sunt mult mai grele de aici încolo și de fiecare dată am spus că este foarte important ca fermierii să aibă o forță pentru că și decidenții politici, vorbesc ca un om care a fost și în partea aia de barieră și în partea fermierilor, chiar mi-aș permite să dau așa câte un sfat decidenților. De fiecare dată când ajung în anumite funcții, să dezbrace haina politică dacă vor să aibă succes. Dacă vrei să fii un om de partid, cum se spune, yes man, ceva de genul acesta, poți să stai cu haina politică pe tine și să nu realizezi nimic. Dacă vrei să faci lucruri cu care să te mândrești să zic așa, care vrei să rămână în zona privată, în zona economică, e bine să-ți dai haina politică jos”, a conchis fostul președinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an