Culturi de toamnă în solar: 7 legume care se pot cultiva din septembrie!
agrointeligenta.ro -Culturile de toamnă în solar trebuie să fie atent alese pentru a rezista vremii mai reci. Dacă nu vă ajută anotimpul – toamna este mai rece și mai scurtă, atunci legumele pe care le semănați din septembrie ar trebui ajutate cu un sistem de încălzire montat în solar. Lista legumelor de toamnă pe care vă puteți baza în solar o veți găsi în cadrul acestui articol.
- Legumele care se cultivă toamna – rezistente la frig
- Răsaduri de legume la finele verii
- Lista culturilor de toamnă în solar
- Culturi de toamnă în solar: Salata
- Culturi de toamnă în solar: Rucola
- Culturi de toamnă în solar: Spanacul
- Culturi de toamnă în solar: Ridichea de lună
- Culturi de toamnă în solar: Ceapa verde
- Culturi de toamnă în solar: Usturoiul verde
- Culturi de toamnă în solar: Broccoli
Legumele care se cultivă toamna – rezistente la frig
Legumele care se seamănă toamna au în general o caracteristică în comun: sunt rezistente la temperaturi mai scăzute, dar nu la cele care se apropie de pragul de îngheț. Dacă aveți solarul neîncălzit, atunci acordați o mai mare atenție legumelor pe care le puneți toamna pentru că nu puteți anticipa cât de repede va veni iarna.
Răsaduri de legume la finele verii
Legumele care se pot cultiva toamna în solar sunt pregătite încă de la finele verii, dacă vorbim despre cele care au nevoie de răsaduri – precum salata sau varza de toamnă. Puteți alege și legume care se seamănă direct în solar și care vor putea fi culese în câteva săptămâni.
CITIȚI ȘI: Legume care se plantează sau se seamănă în luna octombrie
Lista culturilor de toamnă în solar
Lista culturile de toamnă în solar nu este una lungă și este formată mai ales din salate care au o perioadă de vegetație mai scurtă și ajung la maturitate înainte de venirea iernii.
Culturile de toamnă în solar se recomandă să fie semănate cât mai devreme pentru a le putea recolta înainte de primul îngheț.
Culturi de toamnă în solar: Salata
Salata este cea mai răspândită cultură de toamnă în solar și se pretează și culturilor foarte timpurii de primăvară, în sere şi solarii. Salata căpățână este preferată de legumicultori pentru că este și ușor de valorificat, inclusiv iarna.
Culturile premergătoare salatei, adică cele după care merge cultivată salata pe același loc, sunt tomatele, vinetele, ardeiul, castraveții, mazărea sau varza. Salata are nevoie de 40-60 de zile pentru a ajunge la maturitate, în funcție de soi și de temperaturi.
Culturi de toamnă în solar. Semințele de salată germinează la temperaturi de minim 5 grade Celsius cam în 15 zile. Dacă au asigurată o temperatură de 15 grade Celsius, semințele de salată germinează mai repede, în numai 4 zile.
Salata rezistă la temperaturi de minim 4 grade Celsius și de până la 29 de grade Celsius.
Pentru cultura de salată în solar trebuie să asigurați umiditate folosind fie sistemul de irigare prin picurare, fie cel prin aspersie.
Producerea de răsaduri de salată se face cu 30-40 de zile înainte de plantarea în solar. Se pun câte două semințe în fiecare alveolă, apoi dacă răsar ambele, se face rărirea lor.
Înființarea culturii de salată se poate face prin răsad sau prin semănat direct. Dacă optați pentru a semăna salata direct în solar, atunci distanța recomandată între rânduri este de 30 de centimetri, iar între semințe, de 2,5 cm. Rărirea salatei se face în faza de 2-3 frunze și se lasă 15-45 de centimetri între plante, în funcție și de soi.
Culturi de toamnă în solar. În final, la cultura de salată trebui să lăsați o distanță de 70 cm între rânduri și de 35 de centimetri între plante pe rând, pentru a vă asigura că plantele au suficient spațiu pentru a forma căpățâni.
Dacă după o săptămână de la plantarea răsadurilor, o parte dintre ele nu au prins, reveniți pe locul lor cu altele, pentru a umple golurile rămase în solar.
Pentru combaterea buruienilor la salată se recomandă prașile manuale și plivirea.
Recoltarea salatei se face manual, de regulă, în funcție de soi, căpățânile fiind bune de consum la 40-60 de zile de la răsărire sau de la plantarea răsadurilor.
Culturi de toamnă în solar: Rucola
Rucola este o altă cultură de toamnă în solar și, la fel ca și salata, nu pune mari probleme la cultivare. Frunzele de rucola sunt bune de consum la 25-35 de zile de la răsărirea semințelor.
O pretenție a rucolei este legată de apă – dacă nu are suficientă, frunzele vor fi foarte amare. Se recomandă udarea prin picurare.
Înființarea culturii de rucola în solar toamna se face prin semănat direct pe rânduri. Pentru o germinare rapidă se poate folosi folia de germinare, iar pentru eșalonarea culturii, se seamănă în minim două etape, la distanță de 7 zile.
La rucola, distanța de semănat între rânduri este de 15-20 de centimetri, iar distanța între plante pe rând, de 2,5 cm. Semințele se seamănă la o adâncime de 0,7-1 cm.
Culturi de toamnă în solar: Spanacul
Între culturile de toamnă în solar se numără și spanacul care este o plantă anuală cu perioadă scurtă de vegetație, rezistentă la temperaturi scăzute. Temperatura optimă de creștere este între 15-17 grade Celsius iar semințele germinează la 2-3 grade Celsius.
Dacă spanacul este semănat din toamnă, cu 3-4 frunze formate până la venirea frigului, suportă temperaturi de -8..-10 grade Celsius.
Temperaturile ridicate de peste 25 grade Celsius influențează negativ creșterea plantelor, acestea au frunze mai mici, fibroase și emit repede tulpini florale.
Culturi de toamnă în solar: Ridichea de lună
Lista culturilor de toamnă în solar continuă cu ridichile de lună care, așa cum le spune și numele, sunt bune pentru a fi consumate la 30 de zile de la înființarea culturii.
Semințele de ridichi de lună germinează la temperaturi 15-20 de grade Celsius germinează în 4-6 zile de la semănat.
Cultura de ridici de lună se înființează toamna în luna septembrie, la o distanță de 15-25 cm între rânduri și o distanță de 2,5 cm între semințe pe rând. După răsărire, cam la o săptămână distanță, se face o rărire a plăntuțelor pentru a se lăsa o distanță de 5 cm între ele pe un rând.
Adâncimea de semănat pentru semințele de ridichi este de circa 1 cm.
Culturi de toamnă în solar. Recoltarea ridichilor se face, în funcție de varietate, cam la 20-35 de zile de la răsărire. Ridichile se smulg din pământ, având în vedere și o rărire a plantelor.
Dacă nu sunt culese la timp, ridichile ajung să nu mai fie bune pentru că rădăcinile lor le întăresc foarte mult.
Culturi de toamnă în solar: Ceapa verde
Ceapa verde este o cultură de toamnă care se pretează foarte bine la cultivarea în solar, iar pentru legumicultori reprezintă o sursă importantă de venit chiar și pe perioada iernii.
Cultura de ceapă înființată în solar toamna, din arpagic, poate fi recoltată în circa 50 de zile de la plantare.
Un pic mai pretențioasă, ceapa are nevoie de asigurarea unei umidități optime și de protecție împotriva frigului. Cultura se poate înființa începând din luna septembrie și până în februarie, prin plantarea arpagicului la o adâncime de 3-4 centimetri.
Distanța de plantare la ceapa cultivată toamna în solar este de 25 de centimetri între rânduri și de circa 4 centimetri între plante pe rând. Pe metrul pătrat, această schemă de plantare înseamnă aproximativ 100 de plante de ceapă verde.
Culturi de toamnă în solar: Usturoiul verde
Usturoiul verde este, la fel ca ceapa, cultivat de toamna la solar. Condițiile de semănat pentru cățeii de usturoi sunt similare cu cele de la ceapă.
Culturi de toamnă în solar: Broccoli
Ultima pe listă, dar nu cea din urmă, cultura de broccoli se pretează foarte bine la cultivarea de toamnă în solar. Pentru a aduce cultura la maturitate, este nevoie de asigurarea unei surse de căldură și acoperirea plantelor cu agril pentru a preveni degerarea.
Culturi de toamnă în solar. Înființarea culturii de broccoli se face cu răsaduri, căutând acele soiuri sau hibrizi de toamnă.
Semințele de broccoli se seamănă în alveole la o adâncime de 0,7-1 cm adâncime, iar dacă temperatura solului este de circa 15 grade Celsius, răsărirea va avea loc la circa 10 zile de la semănat.
Plantarea răsadurilor de broccoli în solar se face când plăntuțele sunt bine dezvoltate, la minim o lună de la răsărire. La 45 de zile, răsadurile se pot planta și direct în câmp, protejate cu folie termică.
Recoltarea culturii de broccoli se recomandă a fi făcută când plantele ajung să aibă culoarea verde închis, iar fluorescențele au 15-20 cm în diametru. Dacă este în câmp, broccoli se culege la 60-90 de zile de la plantarea răsadului, având grijă să fie tăiată și o parte din tulpina inferioară – cam 15-20 cm.