• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Morcovul-pământului sau topinambur, planta care aduce profit din primul an de cultură

    agrointeligenta.ro -

    Planta cunoscută şi ca „morcovul pământului”, „cartoful ciorii” sau „nap porcesc” este foarte rezistentă şi asigură venituri substanţiale fermierilor. Datorită calităţilor ei, la Staţiunea de Cercetare- Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, inginerul Costel Vînătoru a înfiinţat un lot experimental cu topinambur.

    „Ar putea deveni o plantă naţională, ar putea oricând să bată sfecla de zahăr. Din păcate, nu avem tehnologia necesară pentru a obţine zahăr lichid din topinambur, care este net superior şi mult mai scump decât zahărul rafinat”, spune cercetătorul.

    Investiţie mică: 4.000 lei/hectar

    Pentru înfiinţarea unei culturi pe o suprafaţă de un hectar, este nevoie de o investiţie de circa 4.000 de lei, sumă necesară pentru achiziţionarea tuberculilor de topinambur. Inginerul Costel Vînătoru recomandă soiul roz-cafeniu, care are o calitate net superioară celorlalte varietăţi locale, deoarece generează o producţie mai mare cu 20% şi tuberculii sunt mai dulci. Aceştia se plantează în cuiburi, asemeni cartofilor, la o distanţă de circa 30-40 de cm unul de celălalt, deoarece planta se extinde rapid. „Poţi să pui şi coji de la tuberculi sau jumătăţi din aceştia şi tot răsare planta”, arată cercetătorul. În primul an de cultură nu este necesar să fie folosite îngrăşăminte, iar rezistenţa crescută la dăunători o recomandă pentru producţia în regim ecologic. „Singurul dăunător cunoscut este şoarecele de câmp”, subliniază Costel Vînătoru.

    Deşi este o plantă iubitoare de lumină, care preferă solurile de luncă, topinamburul trebuie irigat în perioadele de secetă, spune Florian Filip, un fermier buzoian care cultivă napul porcesc de circa 10 ani. De asemenea, este nevoie de două-patru praşile pe an. Cum cheltuielile pentru întreţinere sunt mici, câştigul este garantat. „Profit obţii chiar din primul an”, dă asigurări acesta.

    În prezent, un kilogram de tuberculi se vinde cu circa 4-5 lei, ceea ce, la o producţie medie de 40- 50 de tone/ hectar, înseamnă venituri de aproximativ 180.000- 225.000 lei, pe hectar. Dacă se folosesc îngrăşăminte, producţia poate ajunge şi la 60-80 de tone/hectar.

    La ce se foloseşte

    Piaţa românească pentru topinambur nu este dezvoltată pe măsura proprietăţilor acestei plante. Datorită tulpinilor mari, care la unele varietăţi depăşesc 3 metri înălţime, poate fi folosită cu succes şi la realizarea perdelelor de protecţie pentru protejarea culturilor mai sensibile la vânturi reci sau la prevenirea evaporării umidităţii din sol. Tulpinile mai pot fi folosite la producerea de peleţi, pentru centrale termice. Totodată, tuberculii pot fi utilizaţi cu succes la obţinerea de biomasă pentru biocombustibil sau în industria spirtului. Din 100 kg de tuberculi rezultă 7-10 litri alcool cu o tărie de 35 de grade şi circa 60 kg borhot. Aceştia mai pot fi folosiţi ca hrană pentru animale sau în industria alimentară şi a medicamentelor.

    O substanţă conţinută de tuberculi, inulina, are procentul cel mai mic de glucoză şi zaharoză, comparativ cu cea obţinută din alte plante. Această substanţă contribuie la normalizarea nivelului de zahăr din sânge şi este de un real folos diabeticilor.

    În prezent, în multe ţări din lume, topinamburul se prelucrează sub formă de sirop şi alcool. În Elveţia, preparatele cu topinambur sunt considerate o delicatesă, iar procesatorii români au luat exemplul. Astfel, un borcan cu dulceaţă din tuberculi, de 270 de grame, realizat de un producător ecologic certificat, se vinde cu 23 de lei.

    Depozitarea, o problemă

    Principala problemă a cultivatorilor de topinambur o reprezintă sensibilitatea tuberculilor, care se usucă relativ uşor, fiind din acest motiv, greu de depozitat. În acest context, este dificil să se creeze condiţii optime de păstrare într-un supermarket, mai spune Florian Filip. Însă, natura a venit cu o soluţie ieftină: aceştia pot fi păstraţi în sol, până când producătorul primeşte o comandă de la un client. Tuberculii pot ierna fără probleme în sol, rezistând la temperaturi extreme, de până la minus 30-40ºC.

    Mai multe informaţii pe evz.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Urări de Crăciun scurte. Mesaje de Sărbători pentru prieteni și familie Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie