Strategii de afaceri

Vrei să cultivi lavandă? Uite care sunt cele mai profitabile soiuri de lavandă

Cultivarea lavandei poate fi o afacere profitabilă dacă fermierul decide de la bun început cum vrea să îşi valorifice recolta.

Cele mai bănoase soluţii sunt comercializarea butaşilor, producerea uleiului esenţial sau vânzarea florescenţelor în scop culinar.

Agrointeligenţa vă prezintă care, dintre cele aproape 40 de soiuri, ar fi cele mai indicate pentru aceste trei direcţii de valorificare a recoltei de lavandă.

lavanda

Soiuri de lavandă pentru vânzarea de butaşi

Comercializarea de butaţi de lavandă se poate face uşor în pieţele marilor oraşe, la târguri sau prin intermediul unui magazine online. Avantajul îl reprezintă costul mic al investiţiei, pentru că un fermier care deja cultivă lavandă are o sursă sigură de a obţine plăntuţele noi.

Răsadurile de lavandă au preţuri în funcţie de dimensiunea plantei – de la câţiva lei, până la 20-30 de lei, cât ajunge să coste un butaş de lavandă în marile magazine de bricolaj şi grădinărit.

În acest scop, cel mai recomandat soi este englezescul Munstead (Lavandula angustifolia), cu un miros foarte puternic şi foarte “prolific”.

lavender aromatherapy

Soiuri de lavandă pentru obţinerea de ulei esenţial

Cultivatorii de lavandă care doresc să producă şi uleiul esenţial – foarte căutat şi apreciat, mai ales în industria cosmeticelor, ar trebui să ia în calcul investiţia în soiul Grosso (Lavandula Intermedia). Acesta este o încrucişare între două soiuri englezeşti (Lavendula augustifolia şi Lavendula latifolia), anume creată pentru a produce mai multe flori şi mai mult ulei – de până la cinci ori mai mult decât soiurile obişnuite.

lavanda de consumSoiuri de lavandă pentru uz culinar

Buena Vista (din “familia” Lavandula angustifolia) este soiul de lavandă creat de englezi pentru a fi folosit la prepararea deliciilor culinare. Se poate cultiva chiar şi în ghiveci şi este o soluţie sigură la care mulţi mari bucătari apelează pentru o savoare mediteraneeană. Poate fi folosit şi la prepararea ceaiurilor cu lavandă.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

 1. Buna ziua ,as dori sa va contactez pentru informatii generale si cele mai importante pentru a cultiva un teren de 5000 mp de lavanda.
  Va rog daca puteti sa ma contactati la email [email protected] pentru a discuta o oferta de pret si tot ce tine de cultivare de lavanda.
  Va multumesc anticipat.
  Mihaiela Floroiu

 2. Buna ziua. Cel mai cautat soi este VERA , este pentru cosmetice, uz inern si extern, pretul la ulei si calitate este pe masura fata de cele bulgaresti sau modificate genetic , sau incrucisari .Soiul VERA este foarte cerut la export !
  Pretul la uleiul VERA ESTE 150 EURO/LITRU , iar la cele prin incrucisari sau soiuri Bulgaresti , care sunt pentru detergeneti este de 50 EURO/ LITRU .
  La un cazan de 1500 litri pe soiul vera se scoate in functie de inflorescenta 1,8-2,1 LITRI , pe cand celelate soiuri scot 2,5-2,7 LITRI , faceti singuri diferenta si spuneti-mi daca ajungeti la 150 EURO /LITRU PE SOIURILE BULGARESTI ? ? ?

 3. buna ziua.. Sunt in stadiul de documentare iar prima persoana cu care am vorbit si are o afacere cu lavanda mi.a recomandat LAVANDINA . as fi recunoscator altor profesionisti daca si.ar da cu parerea ..multumesc anticipatlaur

Scrie un comentariu