• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soluție nouă de combatere a manei în tehnologia viticultorilor din Alba

    Adrian Radu -

    În ultimii ani, organismele europene din domeniul protecției plantelor, au scos din uz multe substanțe active cu importanță majoră în protecția plantelor de cultură. Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecție a Plantelor a anunțat că anumite substanțe active consacrate pentru combaterea manei la vița de vie, tomate sau cartof nu vor mai avea autorizare de utilizare începând cu octombrie 2021.
    Astfel, fermierii sunt obligați să regândească tehnologia de protecție în cultura de viță de vie, modul în care vor gestiona în mod eficient combaterea manei, însă sunt într-o situație dificilă deoarece trebuie să găsească soluții alternative fezabile, care să nu mărească costurile de producție și să respecte noile cerințe.

    Chemark Rom se alătură acestui efort oferind viticultorilor, legumicultorilor și cultivatorilor de cartofi cea mai nouă soluție pentru combaterea manei: Lieto – un fungicid cu acțiune preventivă si curativă. Aflați cum a reușit un viticultor din județul Alba să fie cu un pas înaintea manei folosind acest produs inovator. Urmăriți acest interviu realizat de Agrointeligența și descoperiți multe detalii despre efectele observate în timpul tratamentelor.

    Vița de vie este una dintre cele mai expuse culturi la atacul manei. Primele semne se remarcă atunci când pe partea superioară a frunzei apar pete gălbui (sau pete undelemnii) de 1-3 cm, iar pe partea inferioară un puf albicios, acesta reprezentând fructificațiile ciupercii.
    ”Primul moment în care am aplicat Lieto a fost la dezvoltarea plantei, undeva la 4-5 frunze, lăstarii având o lungime de aproximativ 15 cm. S-a observat că boala a fost oprită imediat acolo unde ea a fost prezentă, pe 2-3 plante, și în același timp nu a lăsat să se dezvolte în plantație și nu a lăsat să avem pagube mari. Via este curată, plantele s-au dezvoltat bine. Am fost foarte mulțumit de efectul acestor substanțe noi și a acestui produs nou. Cu siguranță recomand folosirea acestuia în plantațiile viticole”, a declarat Ovidiu Negrea Oprean.

    Produsul Lieto are în compoziţia sa două substanţe active, cimoxanil şi zoxamid, cu mecanisme de acţiune diferite. Cimoxanil penetrează rapid și este uniform redistribuit în frunze, inhibă producerea și extinderea infecţiei, precum și înmulţirea (sporularea) agentului patogen.
    Activitatea preventivă este dată de capacitatea cimoxanilului de a distruge sporii de mană, înainte de instalarea infecţiei, în timp ce zoxamidul inhibă dezvoltarea zoosporilor, stopează alungirea tubului polinic în primele cicluri de diviziune în nucleu şi previne pătrunderea fungilor în celulele plantei.

    Lieto prezintă rezistență la spălare și este recomandat în alternanța tratamentelor

    Tratamentele se execută conform fişei tehnologice, în alternanţă cu alte fungicide, păstrând un interval de 7-10 zile între tratamente.
    În cultura cartofului, produsul Lieto poate fi aplicat pe toată perioada de vegetaţie, începând cu fenofaza de 3-4 frunze adevărate, până aproape de recoltare.

    În cultura de tomate, fungicidul poate fi aplicat începând cu fenofaza de formare a bobocilor florali, până la coacerea completă a fructelor.
    În cultura viţei de vie, Lieto poate fi utilizat începând cu fenofaza de scuturare completă a florilor, până la intrarea în pârgă a fructificaţiilor. LIETO are efect în combaterea escoriozei, a putregaiului negru, cu efect secundar în combaterea putregaiului cenuşiu. Numărul maxim de tratamente pe perioada de vegetaţie este de 5, respectând un interval de 7-10 zile între tratamente.

    Toate detaliile despre produsele Chemark Rom le găsiți pe site-ul www.chemarkrom.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!