• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un crescător de animale își caută caii furați de la fermă! ”Încă mai sper să îi găsesc!”

    Angelica Lefter -

    Furt din fermă! Un crescător de animale și medic veterinar acuză că i-au dispărut caii de la ferma unde și-a lăsat animalele! Poliția face cercetări, dar de aproape o săptămână nu s-a descoperit nici urmă de cai.

    Ionuț Robert Butoi s-a mutat din Voluntari, județul Ilfov, în județul Galați, la Tecuci, unde crește mai multe animale la ferma unui prieten. Deține 175 de capre, 6 vaci și 2 viței, iar până acum aproape o săptămână avea și doi cai de toată frumusețea, o iapă adult din rasa Semigreu Românesc de la Hergheliile Rușețu și mânza ei, montă cu Frizian.

    Fermierul Ionuț Robert Butoi și iapa furată

    Furturile de animale, din ce în ce mai dese în județul Galați, iar hoții rămân neprinși

    Caii au fost furați în noaptea de 18 spre 19 septembrie chiar din ferma din localitatea Munteni, păzită de un angajat, iar urma lor nu a mai luat-o nici măcar poliția până în ziua de astăzi.

    Fiind foarte atașat de cele două animale, medicul veterinar Ionuț Robert Butoi a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că a făcut tot posibilul să le găsească, chiar a publicat un anunț pe pagina sa de Facebook, în care dă toate detaliile și speră în minunea găsirii animalelor.

    ”Fac un apel către toți prietenii si mai ales colegii medici veterinari care m-ar putea ajuta. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 18.09.2021 mi-au fost furați caii. Dați share dacă doriți la postare, anunțați poliția sau orice DSV în caz că îi recunoașteți. Pentru medicii veterinari care lucrează în cadrul DSV, vă pot trimite numărul cipurilor pentru identificare. Nu vă pot spune ce simt …..si cât de mult iubesc acești cai și câte sacrificii s-au făcut pentru ei. Încă mai sper….Doamne ajută!”, a scris fermierul Ionuț Robert Butoi în mesajul său de pe contul de socializare.

    Caii furați

    Crescătorul de animale Ionuț Robert Butoi: ”Hoții au venit la punct ochit, punct lovit, caii au fost luați pe jos până la un lan de porumb”

    Bărbatul nu bănuiește pe nimeni deocamdată, însă speră ca poliția din zonă să-și facă treaba. Părerea sa este că furtul a fost realizat de profesioniști, după cum a mărturisit la Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Au venit la punct ochit, punct lovit. Caii au fost luați pe jos, sunt urme până unde am ajuns cu poliția, de acolo urmele dispar pentru că sunt niște lanuri de porumb și lucernă și e o distanță destul de măricică dacă mă gândesc la cât au mers. Eu am anunțat imediat poliția, a trebuit să merg până la secție, că nu a răspuns imediat, acolo nu era nimeni la Munteni și a trebuit să vină poliția de la Tecuci. Au venit doi oameni ai legii, apoi a venit o domnișoară criminalist care a făcut poze, dar mai mult eu am luat bicicleta să văd până unde merg urmele, ei au zis ca vin după…”, spune fermierul.

    Fermierul a mai fost furat acum câteva luni, când i-au dispărut bovine și păsări

    Nu este prima dată de când s-a mutat în Galați când are probleme cu furturile. Mai exact de când s-a mutat în Tecuci i-au mai dispărut și din capre câte una, două, chiar bovine și păsări.

    ”Ideea e ca eu am avut prima dată animalele în Voluntari, Ilfov, iar de când am venit în Tecuci, prima oară am avut spațiu închiriat. Și de acolo mi s-au furat tauri și păsări. Din aprilie de la acele furturi și până acum, poliția nu a făcut nimic! Eu n-o să-i mai las așa, la 200 de metri în spate, era o fermă de unde s-au furat 25 de oi, în aceeași perioadă. Nimeni nu face nimic, nimeni nu zice nimic. Și astăzi am vorbit cu șeful de post, aștept să-și facă treaba! Aud din diverse locuri că sunt nereguli foarte mari, că sunt abatoare unde se primesc caii fără acte. Mi s-a spus să urmăresc paginile de internet, că se vând foarte mulți cai către pensiunile din Ardeal, păi să urmăresc eu? Poliția ce face?”, se întreabă uimit medicul veterinar.

    Autoritățile se implică prea puțin, iar fermierii rămân cu paguba nerecuperată în cele mai multe cazuri

    Ionuț Robert Butoi nu a apelat doar la poliție, ci și la Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) Galați, însă spune că nu a primit sprijin, din contră, a primit răspunsuri total neinspirate. Și la Direcția Sanitară Veterinară a făcut demersuri pentru ca animalele să poată fi urmărite.

    ”Am sunat la ANZ Galați și mi s-a spus că nu au ce să facă, dacă i-au tăiat, ce să găsească, pielea? Am sunat apoi la ANZ București unde o doamnă mai drăguță mi-a spus să aduc pașapoartele animalelor, căci acestea îmi vor reveni mie doar în cazul în care vor fă găsiți caii. Nu am înțeles de ce să predau pașapoartele ANZ-ului, și să fac o cerere prin care caii să fie dați în urmărire către abatoare și să figureze ca animale dispărute. Dar eu am făcut chestia asta, când am fost la Direcția Sanitară Veterinară, într-o notă către DSV Galați cu copii după pașapoarte, cerere scrisă….acum am aflat că nu este bine, trebuie să merg la ei, la ANZ. A trecut o săptămână și nu am niciun rezultat. Acum trebuie să mai fac o cerere că ANZ-ul nu comunică cu DSV-ul!”, spune dezamăgit fermierul păgubit Ionuț Robert Butoi.

    Acesta face un apel către toți cei care i-ar putea recunoaște animalele, să îl înștiințeze dacă sunt văzute și spune că nu va accepta ca făptașii să rămână nepedepsiți.

    ”Nu voi accepta sub nicio formă să nu fie pedepsiți cei care au făcut chestia asta…și dacă îmi găsesc caii, nu au cum să nu fie trași la răspundere. Nu putem să ne jucăm așa, fiecare face ce vrea! Eu mă gândesc la mânza fătată la mine, în fiecare zi mă gândesc la ea! ”, și-a încheiat apelul fermierul și medicul veterinar Ionuț Robert Butoi.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an