Sărbătoarea ”Țurcana – Regina Munților” 2021 – ediție record cu peste 20.000 de participanți veniți din toate colțurile țării!
Daniel Befu -Sărbătoarea oierilor de la Costești a devenit un veritabil eveniment național dedicat celei mai populare și valoroase rase de ovine din România. Ajunsă la cea de-a XVI-a ediției, Sărbătoarea Crescătorilor de Ovine ”Țurcana – Regina Munților” a atras peste 20.000 de participanți de-a lungul zilei de astăzi, duminică – 26 septembrie, marcând un record pentru manifestarea organizată anual de Asociația Crescătorilor de Ovine ”Dacia” din Hunedoara și fermierul Dumitru Andreșoi, președintele organizației.
Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de oi din România, dar și din Uniunea Europeană, cu un efectiv cumulat de 60.000 capete, duce mai departe cel mai important eveniment public dedicat rasei țurcana la nivel național. Sărbătoarea oilor, care a fost inițiată de fermier în 2004 și este finanțată din resurse proprii, a devenit un magnet pentru micii întreprinzători locali, care, de ziua țurcanei, își montează standuri și vând către vizitatori o multitudine de produse locale tradiționale.
Ritmul oamenilor s-a desfășurat între răsărit și asfințit, animat de interpreți de muzică populară, echipamente pentru stână, produse tradiționale din lapte și carne de oaie, plăcinte dacice și diverse obiecte de artizanat create de meșteșugari locali. Ritmul oilor a fost ceva mai harnic, în seara din ajunul sărbătorii desfășurându-se o armată de camionete și remorci din care, la lumina farurilor, descindeau pe rampe pâlcuri de oi și berbeci, fiind introduse în boxele de dinainte alocate. Țurcanele au fost aduse de către proprietarii lor din cine știe ce cătun de munte, pentru a se făli cu ele, pe bună dreptate. Au fost peste 140 de astfel de boxe cu animale, care au reprezentat și un bun prilej de tranzacții între oieri.
Peste noapte, sub cerul înstelat și negru ca tăciunele, o turmă a lui Dumitru Andreșoi, însoțită de doi măgăruși neastâmpărați și ciobăneștii din dotare, a poposit pe versantul înierbat de lângă platoul unde se ține în mod tradițional sărbătoarea oilor. Pe măsură ce noaptea a devenit tot mai adâncă, bruma a acoperit iarba și a transformat dealul cu mioare, într-un paradis de un alb strălucitor.
Crăpatul zorilor a făcut ca mirajul să se topească încă înainte de a crăpa de ziuă. La 10.00, atunci când razele soarelui au luminat complet valea dintre versanți, verdele pădurii a râs laolaltă cu oamenii molipsiți de voie bună. Doar ici și colo, pe vârfurile copacilor, se putea zări un ușor praf ruginiu, cernit de Dumnezeu din sita anotimpurilor. Acesta a fost decorul în care a avut loc sărbătoarea crescătorilor de ovine ”Țurcana, regina Munților”, ediția a XVI-a. Un eveniment care și-a luat revanșa și pentru ediția anulată de anul trecut. Spațiul alocat expozanților, micului comerț și zonei de concerte aproape că s-a dublat și s-au introdus covoare cu dezinfectant pentru animale și mașini, ca să nu existe riscul transmiterii accidentale a pestei porcine africane, atât de către expozanți, cât și de către vizitatori, iar pentru doritori, dintre vizitatori, au fost disponibile măști gratuite și dezinfectant.
Numărul de participanți a depășit pragul de 20.000 de persoane
Conform estimărilor făcute de forțele de ordine care au monitorizat atât traficul, cât și fluxul de persoane, peste 20.000 de oameni au luat parte în aer liber la cea mai mare sărbătoare din oieritul românesc. Majoritatea participanților a fost reprezentată de crescători de animale, mai ales oieri, care au venit din toate colțurile țării pentru a lua parte la evenimentul organizat anual de Asociația Crescătorilor de Ovine ”Dacia”, organizație membră a Asociației Forța Fermierilor, și de cunoscutul fermier Dumitru Andreșoi.
Adrian Oros a fost ”sărit” de pe lista de invitați
Însă a lipsit totuși ceva. La restul edițiilor prezența ministrului în funcție al Agriculturii, devenise o obișnuință, una bună de altfel, fiindcă era locul în care putea comunica direct cu crescătorii de oi din această zonă de țară, dar și din alte colțuri ale României.
În 2021 deținătorul portofoliului actual al Agriculturii a fost sărit de organizator, Dumitru Andreșoi, care s-a declarat îndurerat de prestația lui Adrian Oros, despre care crede că a luat o serie de decizii care au făcut rău fermierilor, dar și că nu le-a apărat interesele îndeajuns, atunci când a avut ocazia.
Aflat pe scenă, la microfon, cel mai mare crescător de oi din Uniunea Europeană, a declarat că ultimii aproape doi ani au însemnat o învrăjbire artificială, de către clasa politică a fermierilor mari și mici. Dumitru Andreșoi, care este președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, din Hunedoara și-a făcut mea culpa, scuzându-și renunțarea în ultimii doi ani la combativitatea-i caracteristică în relația cu autoritățile și a promis că va recupera timpul pierdut, urmând să încerce să coaguleze opiniile valide dinspre toate organizațiile profesionale de agricultori și să militeze pentru inserarea celor mai importante dintre acestea în viitorul Plan Național Strategic, care urmează să fie finalizat până la finele anului pentru a fi depus, într-o primă formă, la Bruxelles.
Singurii invitați oficiali de la nivel central au fost Adrian Chesnoiu, președintele comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților și Adrian Pintea, directorul general al Agenției de PIăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA. Ambii sunt fani declarați ai Sărbătorii ”Țurcana – Regina Munților”.
Adrian Chesnoiu a precizat că ”Brandul Andreșoi e unul care ar trebui exportat în fiecare județ al României”, iar Adrian Pintea a punctat că fermierul hunedorean este ”dovada vie a unei povești de succes în domeniul oieritului, care a investit și a reușit să treacă la o altă etapă de dezvoltare, prin investițiile efectuate în producția vegetală”.
Gheorghe Neață, Director general coordonator al Registrului Genealogic din cadrul Asociației Dacia, a declarat că țurcana ocupa înainte de revoluție 10% din efectivul de ovine la nivel național, crescând în prezent la 80%. În opinia acestuia, creșterea se datorează calităților acestei rase, ce țin nu doar de sporul mediu zilnic care surclasează alte rase, cât și capacității ei de a valorifica resurse de hrană din zona pășunilor montane, care altfel ar rămâne nevalorificate.
Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Dobrogea (ACOD), este un alt apropiat de cursă lungă al lui Dumitru Andreșoi care participă de ani buni la această sărbătoare. ”Am fost lăsați să creștem oi fiecare pe meleagurile lui, însă ce mă atrage mereu spre această Sărbătoare, chiar dacă e departe de Dobrogea mea, este frumusețea exemplarelor expuse, care arată că munca și investițiile în genetică de calitate, dau roade în timp”, a spus Polifronie despre evenimentul de la Costești.
Ion Câmpian, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Bistrița Năsăud, a declarat că ”Țurcana – Regina Munților”, eveniment organizat din resurse proprii de către fermierul hunedorean Dumitru Andreșoi, reprezintă o mostră de implicare în comunitatea locală, dar mai ales a oierilor care cresc rasa țurcană. ”Îl cunosc pe Dumitru Andreșoi de când era un mic crescător de oi, căruia i-a surâs norocul datorită sufletului său mare și a ajuns ceea ce este astăzi. E iubit de oamenii cu care lucrează. Nu înseamnă că e iubit de toți, fiindcă acolo unde este succes, există și invidie. Însă reușitele lui în activitate vorbesc de la sine, iar popularitatea de care se bucură această Sărbătoare a Țurcanei, spune totul”, a apreciat Câmpian.