• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Liceele agricole din România atrag candidați, dacă sunt promovate! 2.500 de absolvenți de gimnaziu au optat în acest an să își continue studiile la un liceu cu profil agricol din România

    agrointeligenta.ro -

    Liceele agricole din România atrag candidați, dacă sunt promovate! Un număr de 2.500 de absolvenți de gimnaziu vor studia începând din acest an la un liceu cu profil agricol din România, cele mai mari rate de ocupare a locurilor disponibile, de 99-100%, fiind înregistrate la o serie de unități școlare care au beneficiat de granturi pentru promovare. Printre cele mai căutate specializări au fost cele de tehnician veterinar, tehnician economic, tehnician analize produse alimentare sau tehnician horticultor, cu rate de ocupare frecvent de peste 90%. În acest context, consorțiul “Creștem prin Educație Agricolă” (CEA) face apel la autorități să aloce în mod strategic resurse pentru susținerea învățământului agricol, pentru a sprijini dezvoltarea sectorului cu resursă umană calificată.

    Aproape 2.500 de absolvenți de gimnaziu au optat în acest an să își continue studiile la un liceu cu profil agricol din România, potrivit datelor centralizate de Fundația World Vision România în cadrul programului „Creștem prin Educație Agricolă”, derulat de un consorțiu cu același nume format din organizațiile World Vision, Junior Achievement România, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj și Centrul Român de Politici Europene. Ratele cele mai ridicate de ocupare a locurilor disponibile, în multe cazuri de 100%, au fost înregistrate la mai multe unități școlare care au beneficiat de sprijin pentru dezvoltare și promovare sub formă de granturi provenite din surse private.

    Rate de ocupare de 99-100% pentru liceele care au primit granturi de dezvoltare și promovare

    Opțiunea pentru o carieră în domeniul agriculturii, care oferă în acest moment perspectiva unei calificări pentru care există cerere pe piața muncii și, în consecință, a unui loc de muncă sigur și bine remunerat, convinge mai ales în măsura în care este promovată în rândul candidaților, arată datele colectate de consorțiul „Creștem prin Educație Agricolă”. Astfel, o serie de licee cu profil agricol care au beneficiat de granturi pentru dezvoltare și promovare oferite de Romanian-American Foundation – de exemplu liceele cu profil tehnologic agricol din Prejmer, Reghin, Brănești și Tecuci – au înregistrat rate de ocupare a locurilor disponibile de 99-100%. Printre cele mai căutate specializări au fost cele de tehnician veterinar, tehnician în activități economice (tehnician economic), tehnician analize produse alimentare sau tehnician horticultor, în cazul cărora ratele de ocupare au depășit de cele mai multe ori 90%.

    „Asistăm la o situație paradoxală. Datele din teren demonstrează că acolo unde există resurse pentru susținerea învățământului agricol prin investiții în dezvoltare și promovare, oferta de locuri la licee este acoperită integral sau aproape integral de cerere”, afirmă Crenguța Bărbosu, Senior Program Manager World Vision România.

    Veniturile salariale din domeniul agricol au crescut în primul semestru al acestui an cu 46% față de a doua jumătate a lui 2020. Estimările oficiale arată că vom avea un an agricol excepțional, cu o creștere de două cifre a producției și un nivel record al recoltei de grâu. Toate semnalele arată că agricultura are mari șanse să devină un motor de creștere economică și o șansă extraordinară de carieră pentru tineri. Cu toate acestea, chiar și în condițiile deficitului semnificativ de forță de muncă din acest sector, învățământul agricol este încă ignorat în strategiile de dezvoltare economică.

    „Din punctul nostru de vedere, al consorțiului «Creștem prin Educație Agricolă», planificarea dezvoltării învățământului tehnologic – și în special a celui cu profil agricol – ar trebui să fie o prioritate constantă cel puțin pentru următorii 12-16 ani. E foarte greu să schimbăm de la un an la altul perspectiva învechită asupra învățământului agricol ca fiind în cel mai bun caz o opțiune de rezervă. Le mulțumim partenerilor și finanțatorilor noștri, care au înțeles importanța demersului nostru de susținere a liceelor agricole. În același timp, facem apel la autorități să aloce în mod strategic resurse pentru susținerea învățământului agricol, astfel încât să putem susține dezvoltarea sectorului agricol și cu resursă umană bine calificată. Liceele agricole sunt cele care le asigură tinerilor un loc de muncă bine plătit, aproape de casă”, a mai spus Crenguța Bărbosu.

    Aproape 97% dintre fermierii din România nu au absolvit nicio școală în domeniu. Majoritatea agricultorilor au căpătat experiență prin muncă, foarte puțini dintre ei având studii de specialitate. Agricultura este, în România, un domeniu de viitor, care nu generează șomaj și oferă salarii competitive, în creștere continuă. În cadrul liceelor agricole, cei 2.500 de elevi vor beneficia de educație teoretică și practică în fermele care au încheiat parteneriate cu unitățile de învățământ.

    Una dintre principalele probleme cu care se confruntă liceele agricole o reprezintă lipsa de promovare și de informare în rândul elevilor de gimnaziu și a familiilor acestora. Astfel, peste zece licee agricole din întreaga țară au lansat inițiative de promovare în rândul potențialilor candidați, cu ajutorul unor granturi de promovare oferite de Romanian-American Foundation. Printre acestea se numără Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brănești (jud. Ilfov), Colegiul pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei” Prejmer (jud. Brașov) și Colegiul Național de Agricultură și Economie Tecuci (jud. Galați), care au avut o rată de ocupare de 100%.

    Învățământul agricol, la aceeași masă cu noile tehnologii și mediul de business

    Programul ”Creștem prin Educație Agricolă” (CEA) pune la aceeași masă învățământul agricol cu noile tehnologii și mediul de business, pentru a susține performanța profesorilor și managerilor din licee. Împreună cu ei creștem reputația educației agricole, atât în rândul elevilor, cât și în rândul partenerilor privați. Sprijinim liceele agricole pentru ca acestea să ofere programe educaționale relevante pentru economia locală axate pe formarea viitorilor fermieri și întreprinzători mici și mijlocii din agricultură și să creeze modele de bună practică care pot fi extinse la nivelul țării. Prin campanii de comunicare aducem tineri talentați și dedicați în liceele înscrise în program. Inițiativele consorțiului CEA se adresează tuturor celor 57 de licee tehnologice cu profilul agricultură din întreaga țară.

    Programul este finanțat de Romanian-American Foundation (RAF) și derulat de un consorțiu de organizații din care fac parte: Fundația World Vision România, Junior Achievement România, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj și Centrul Român de Politici Europene.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd