• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Constantin: În timpul mandatului meu, PNDR a fost decis împreună cu fermierii!

    agrointeligenta.ro -

    Ne aflăm într-un moment în care putem și din punct de vedere financiar, dar și din punct de vedere politic, să rezolvăm probleme structurale pe care le are agricultura românească. Este opinia exprimată de deputatul PNL Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, care a participat la începutul lunii la Congresul Fermierilor 2021. În cadrul evenimentului organizat la București de Asociația Forța Fermierilor, Daniel Constantin a subliniat că situația în care se află acum agricultura României, pe partea de fonduri europene, se aseamănă foarte mult cu momentul în care a preluat mandatul de ministru.

    ”Am fost în contact și am avut oarecum decizia în câteva momente importante, spun eu, perioada 2002-2004 am fost în Ministerul Agriculturii, am fost până în 2006, dar în acea perioadă s-a negociat aderarea României pe Capitolul 7 – Agricultură. Am fost în 2009 Director General al APIA, îl salut și pe domnul director general (n.r. actualul director general APIA, Adrian Pintea), când s-au efectuat primele plăți directe în România. A fost în perioada 2012 – 2015 un moment, spun eu, similar cu acesta, pentru că atunci s-a negociat, eram cu Daniel Botănoiu, George Turtoi și foarte mulți colegi și am negociat un document strategic, așa cum este și viitorul PNS, despre care se discută în această perioadă. Și de ce spun că este important și mă alătur și eu mesajelor pe care le-au transmis antevorbitorii mei, pentru că este un moment în care putem și din punct de vedere financiar, dar și din punct de vedere politic, să rezolvăm probleme structurale pe care le are agricultura românească”, a declarat Daniel Constantin.

    Numeroase întâlniri cu fermierii pentru PNDR 2014-2020

    ”Vreau doar să vă reamintesc că în anul 2014, în acord cu dumneavoastră, și au fost foarte multe întâlniri atunci, foarte mulți lideri îi văd și acum în sală și îi felicit și mă bucur că duc mai departe aceste obiective ale fermierilor. Amintesc doar câteva dintre ele: În 2014 am hotărât ca PNDR-ul 2014-2020 să aloce pentru infrastructura secundară 435 de milioane de euro, față de 60, cât am avut în perioada 2007-2013. Și lucrurile trebuie să meargă mai departe. Tot în PNDR-ul 2014-2020 am rezolvat, spun eu, cel puțin am început să rezolvăm o problemă cu care se confruntă crescătorii de animale. Am introdus pentru prima dată sprijinul cuplat, la crescătorii de vaci de lapte, la crescătorii de vaci de carne și mă bucur că astăzi, la lapte – sigur mai avem mult de lucru, dar în zona crescătorilor de vaci pentru carne, cred că România a realizat un progres pe care nu-l poate contesta nimeni, uitându-vă și pe cifrele pe care le avem la export. Am dat doar 2 exemple, sigur că sunt mult mai multe care s-au făcut în acea perioadă și de asta mă alătur și eu și dumneavoastră și celor care sunt la decizii astăzi să ne unim forțele, să încercăm să avem un PNS care să rezolve problemele structurale pe care le are agricultura românească. Și în continuare cred că trebuie să punem accent pe câteva lucruri pe care le-ați evidențiat și dumneavoastră, dincolo de irigații”, a spus fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.

    Legea irigațiilor, un proiect nefinalizat

    În cadrul discursului său, actualul deputat PNL a menționat Legea irigațiilor pe care a inițiat-o și susținut-o ca ministru, dar care astăzi a rămas încă neimplementată decât parțial. ”În 2015, am propus Legea Irigațiilor, care s-a adoptat și promulgat pe 15 noiembrie 2015. Legea prevedea că trebuie să înceapă în 2016 și să termine în 2020. Nici n-a început în 2016, nici nu s-a terminat în 2020. Deci în continuare cred că trebuie să ne preocupăm (…) Regret însă și eu că în acest document de o importanță capitală, spun eu pentru economia României, care este PNRR, nu avem o alocare nu numai pentru irigații, pentru agricultură. Și fără să critic pe nimeni, nu știu unde este vina, ce s-a întâmplat, dar este primul document strategic după 1989 în care agricultura nu este abordată, nu este în topul priorităților pe care le are țara noastră. Am încredere, însă, pentru că trebuie să fim și optimiști, și nu e doar o încredere pe care o am eu, dar și discuțiile pe care le-am avut pornind de la premierul Cîțu și la alți oameni de decizie, că investițiile în zona de irigații vor continua și va trebui să ducem nu numai acele sume pe care le-am avut pentru infrastructura secundară, care sunt deja contractate, trebuie lucrările duse la capăt, dar și acel miliard de euro care s-a alocat în anul 2015, să-l ducem mai departe prin alocări financiare și să reușim să realizăm aceste investiții”, a subliniat Daniel Constantin.

    Primul an în balanță comercială pozitivă după 1989 – în mandatul lui Daniel Constantin

    O mândrie a fostului ministrul al Agriculturii a fost că în mandatul său, România a reușit, pentru prima dată după 1989, să aibă mai multe exporturi decât importuri.

    ”Am avut pentru prima dată după 1989 balanță comercială pozitivă, am exportat mai mult decât am importat. Astăzi avem deficit 2 miliarde de euro. Acestea sunt problemele structurale pe care trebuie să le rezolvăm și poate PNS avea un rol prin ceea ce înseamnă promovarea produselor românești. Și nu vorbesc doar în străinătate, dar vorbesc și pe piața românească, acolo unde trebuie să ne recâștigăm piața. 70% din piața de desfacere în România, astăzi, este reprezentată de hipermarketuri. Și acolo, cred că, spunea domnul președinte Chesnoiu (n.r Adrian Chesnoiu, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor) mai devreme, cred că cu toții trebuie să avem o abordare mai constructivă, nu de a pedepsi pe cineva, ci de a întări rolul dumneavoastră”, a precizat Daniel Constantin.

    Daniel Constantin, alături de doi dintre vicepreședinții Asociației Forța Fermierilor – Florin Platon (stânga) și Valentin Popa (dreapta)

    O altă prioritate a agriculturii românești trebuie să fie legumicultura, consideră liderul PNL.

    ”Cred că ar trebui să fie o prioritate și în ceea ce mă privește o să fac tot posibilul ca acest lucru să se întâmple, ca în viitorul Program Național Strategic, problema legumiculturii să fie rezolvată. Nu spun doar abordată, ci rezolvată. Cred că sunt soluții, s-a tot vorbit de depozite, s-a tot vorbit de comercializare în comun, am contribuit și eu alături de colegi la facilitățile fiscale pentru cooperative. Nu sunt suficiente. Ele trebuie completate de programe cu finanțare 90% nerambursabile și credite suplimentare, astfel încât să rezolvăm acele depozite acolo unde există bazine și nu acolo unde vrea cineva să facă o afacere. Și lucrul acesta cred că putem să îl facem!”, a spus Daniel Constantin.

    Daniel Constantin, alături de președintele Asociației Forța Fermierilor, Vlad Macovei

    A inițiat IMM Agro Invest pentru sprijinirea fermierilor

    Daniel Constantin a fost cel care i-a propus premierului Florin Cîțu ca programul IMM Invest să fie completat și cu o componentă dedicată finanțării agriculturii. Sprijinul a venit într-un moment în care fermele au fost lovite de secetă, iar sumele alocate au ajutat producătorii să aibă capital de lucru pentru a merge mai departe. ”Închei cu un alt mesaj – finanțarea. Cred că finanțarea este foarte importantă. Eu m-am bucurat că anul trecut am avut o idee, cu câțiva fermieri am fost la un președinte de bancă și a rezultat acel program pe care îl cunoașteți și dumneavoastră, programul care se numește Agro Invest și care a pornit printr-o alocare. L-am prezentat premierului Cîțu, era ministru de finanțe la momentul respectiv. În 3 zile l-a prezentat public. Diferența este că între momentul prezentării și momentul implementării am avut acea secetă, oamenii au avut nevoie de finanțare și banii de acolo care s-au acordat, vreau să vă spun că eu știu foarte bine de la Fondul de garantare că sunt peste 4 miliarde de lei garanții care se acordă în momentul de față, dar banii aceia aș fi vrut să se ducă mai mult către zona de investiții, să aducă plus valoare și mai puțin către zona de capital de lucru acolo unde s-au dus, pentru că a existat această necesitate de a se finanța”, și-a încheiat fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, cuvântarea din cadrul Congresului Fermierilor 2021.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!