• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ordin MADR pentru crescătorii de animale care încasează subvenția mare din zootehnie!

  agrointeligenta.ro -

  Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a pus în dezbatere un nou ordin privind fermele care au animale de rasă și societățile de ameliorare. În fapt, prevederile ”noului” ordin sunt aceleași din forma pusă în dezbatere în luna mai.

  Draftul publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este un Ordin pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare. Actul se află în dezbatere publică timp de 10 zile, interval în care fermierii și asociațiile din zootehnie pot transmite propuneri de modificare a prevederilor.

  ”Scopul prezentului ordin este de a stabili dispoziții specifice pentru aplicarea în România a Regulamentului (UE) 2016/1012 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016, privind condițiile zootehnice și genealogice pentru ameliorarea, comerțul și intrarea în Uniune a animalelor de reproducție de rasă pură, a porcilor de reproducție hibrizi și a materialului germinativ provenit de la acestea și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 652/2014 și a Directivelor 89/608/CEE și 90/425/CEE ale Consiliului și de abrogare a anumitor acte în domeniul ameliorării animalelor (ʺRegulamentul ameliorării animalelorʺ) și regulamentele de punere în aplicare a acestuia, precum și a legislației zootehnice naționale”, se arată în proiectul publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii miercuri, pe 29 septembrie, chiar în timp ce Oros își depunea demisia la Guvern.

  Același scop declarat era prevăzut și în draftul din 25 mai când crescătorii de animale s-au arătat nemulțumiți de modificările pe care vrea să le impună ANZ și MADR. Mai mult, oierii și crescătorii de caprine au refuzat să stea la masa discuțiilor pe marginea acestui act normativ, acuzând conducerea MADR și ANZ că are ”interese” și că reglementările în vigoare sunt foarte clare, iar pentru cele care vor să fie instaurate cu forța sunt deja procese pe rol.

  Doar asociațiile de crescători de bovine au participat la o ședință organizată la ANZ. În cadrul discuțiilor, fermierii cu vaci de lapte și vaci de carne și-au exprimat dezacordul complet față de noul ordin, semnalând inclusiv că regulile impuse se ANZ prin noul ordin se bat cap în cap cu legislația națională dar mai alea cu Regulamentul European 1012.

  CITIȚI ȘI: Ultimul mare tun pe care îl pregătește Adrian Oros ca ministru: Liber la ”căpușarea” zootehniei!

  De precizat că ordinul din zootehnie este scos de la sertar într-o perioadă agitată la MADR. Adrian Oros și-a înregistrat ieri, 29 septembrie, demisia din funcția de ministru al Agriculturii, iar directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie face parte din persoanele apropiate lui Oros. Mai mult, pe rol se află mai multe procese deschise asociațiile din sectorul de creștere a ovinelor, deschise MADR și ANZ, toate fiind câștigate de fermieri până la stadiul actual.

  Iată forma de proiect la Ordinul pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare. Actul se află în dezbatere publică timp de 10 zile, interval în care fermierii și asociațiile din zootehnie pot transmite propuneri de modificare a prevederilor.


  Te-ar mai putea interesa

  Vin banii pentru crescătorii de animale! MADR suplimentează sumele pentru plățile prin APIA! Subvenție pentru tona de grâu procesată! Măsură pe termen scurt pentru fermieri și procesatori! APIA: Ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor. Listă documente. Termen cereri: 15 decembrie!

  Ultimele știri

  Ministrul Adrian Chesnoiu despre Legea porcului: ”Nu se va aproba! Nu o susțin!” În Germania, FrieslandCampina a crescut prețul laptelui până la nivelul de 43,72 eurocenți/litru Lizină în hrănirea porcilor. Probleme cu stocurile, crescătorii caută înlocuitori