• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ultimul mare tun pe care îl pregătește Adrian Oros ca ministru: Liber la ”căpușarea” zootehniei!

    Roxana Dobre -

    Ministrul Adrian Oros și camarila lui instalată în birourile Ministerului Agriculturii din Piața Universității au pregătit un nou tun prin care să căpușeze zootehnia, un sector deja lovit din toate părțile în mandatul lui Oros. Ultimul tun, dacă este să luăm în considerare informațiile  care circulă tot mai intens despre schimbarea ministrului Adrian Oros în perioada imediat următoare având în vedere promisiunile neonorate față de fermieri dar mai ales faptul că până acum nu s-a scris niciun rând din Planul Național Strategic, în timp ce alte țări se află deja la al doilea draft de consultare cu fermierii.

    Pe ultima sută de metri a mandatului său, ministrul Oros, prin Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) este decis să dea liber ”căpușării” zootehniei și a banului public ce ține de acest sector. Într-o mare discreție, fără obișnuitele anunțuri și poze postate pe Facebook, asociațiile din sectorul zootehnic au fost chemate la discuții. Nu pe tema Planului Național Strategic – care se pare că nu interesează pe nimeni din ”gașca Oros”, ci pe un nou ordin de ministru pe care ar urma să îl semneze pe modelul ordinului lui Daea cu porcii: ”azi semnez și mâine plec”.

    Ionică Nechifor

    Liderii oierilor au refuzat să meargă la întâlnirea cu șeful ANZ

    Prima întâlnire pe care cei de la ANZ au organizat-o a fost cu crescătorii de ovine, numai că aici nu le-a ieșit: niciun lider din oierit nu a dat curs invitației primite, organizațiile din acest sector fiind deja în proces cu ANZ și MADR pe un alt ordin aprobat la fel de dubios.

    ”Domnul Bela Vaida (directorul ANZ – n.r.) invită pe cine vrea, însă fiindcă nu respectă ceea ce a fost stabilit de comun acord cu secretarul de stat Antal Barabasi și Registrele Genealogice, noi nu am dat curs invitației. Faptul că, în viziunea domniei sale, noi nu contăm, ne arată cât de departe suntem de a construi un PNS -PAC benefic fermierilor”, ne-a declarat Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine MOLDOOVIS.

    Zoltan Haller

    Proiectul de ordin, prezentat crescătorilor de taurine

    A doua întâlnire a avut loc astăzi, marți – 24 august, cu asociațiile din sectorul de creștere a taurinelor. Având în vedere draftul de ordin pus în fața crescătorilor, spiritele s-au aprins rapid. Deși actul normativ ar urma să fie asumat de MADR și de Adrian Oros, fermierilor li s-a vândut povestea că textul ar fi încă ”o necunoscută” pentru șeful MADR și armata sa de consilieri, ceea ce pare greu de crezut având în vedere că proiectul este lansat pe site-ul autorității competente încă din luna mai. Pesemne izul penal al ”afacerii” i-a făcut pe mai-marii din minister să facă pe ”nevinovații” și să lase ”treaba murdară” pe seama conducerii ANZ.

    ”S-a pus carul înaintea boilor în sensul că ANZ-ul ca și autoritate competentă în zootehnie este subordonată Ministerului Agriculturii dar nu are o poziție clară din partea ministerului pe această propunere de ordin de ministru. ANZ este inițiatoarea ordinului dar nu cunoaște poziția ministerului, este ceva de neconceput. Noi am cerut să se amâne orice fel de discuție și întâlnire pe tema acestui ordin până când MADR își va spune punctul de vedere în privința legalității acestui document și al aspectelor tehnice care sunt trecute în ordin. Mai mult, documentul vine într-un moment în care ANZ are peste 10 procese iar multe dintre obiectele acestora au legătură cu ceea ce se încearcă să se legifereze prin acest ordin. Deci normal ar fi fost să se aștepte să se termine procesele care sunt pe rol și după aceea să vi și să propui un alt document prin care se încearcă tocmai să se reglementeze ilegalitățile care au fost făcute de ANZ și care sunt contestate în Instanță”, ne-a declarat Zoltan Haller care a participat la ședința de astăzi din partea Asociației de Crescători de Vaci din rasa Bălțată Românească tip Simmental.

    Fermierii au cerut amânarea discuțiilor, propunerea le-a fost refuzată

    Propunerea de amânare a discuțiilor până MADR se pronunță pe textul proiectului de ordin a fost respinsă. ”E adevărat că nu s-au acceptat aceste propuneri de amânare venite din partea asociațiilor participante la întâlnire, astfel că am intrat pe o discuție punctuală pe fiecare articol și punct/literă iar colegii care reprezintă societățile de ameliorare au avut aceeași poziție ca și noi în sensul că această propunere de ordin duce o la exagerare a condițiilor pe care fermierii trebuie să le respecte, pentru că până la urmă crescătorii de animale sunt beneficiarii finali ai tuturor actelor normative pe care le elaborează ANZ și Ministerul Agriculturii, și le îngreunează viața sau cel puțin încearcă să facă asta. Sigur că, așa cum am menționat, se încearcă legiferarea unor ilegalități făcute de ANZ, în persoana directorului general, și vă dau un exemplu: există o propunere în ordin, cred că este vorba despre art.7, care spune că pot fi recunoscute societăți de ameliorare și programe de ameliorare care nu sunt aprobate conform regulamentului european. Adică tot ce a făcut anul trecut prin diverse tertipuri acum încearcă să le legifereze printr-un ordin de ministru, ceea ce nu este corect și nu vom accepta acest lucru”, a mai spus Haller care a completat că fermierii așteaptă cu nerăbdare și poziția MADR pe această speță.

    Mai mult, Haller spun că regulile impuse se ANZ prin noul ordin se bat cap în cap cu legislația națională dar mai alea cu Regulamentul European 1012. ”Suntem foarte curioși de poziția MADR pentru că din formulările pe care le-au folosit inițiatorii acestui ordin, respectiv ANZ-ul, sunt în contradicție totală cu legislația națională și europeană. Se fac niște confuzii extraordinar de mari pornind de la ce înseamnă definiția unei monte naturale autorizate, care definiție spune foarte clar prin Ordinul 180 că ”monta autorizată naturală se face cu reproducători care sunt de rasă pură”. Iar un animal de rasă pură este unul care are origine cunoscută de cel puțin două generații. Iar astăzi prin ordinul pe care l-am dezbătut, exact contrariul se susținea și sigur că aceste aspecte nici legal și nici tehnic nu pot să funcționeze”, a mai punctat acesta.

    Potrivit reprezentatului Asociației de Crescători de Vaci din rasa Bălțată Românească tip Simmental, asociațiile de profil sunt hotărâte să acționeze în judecată ANZ dacă ordinul propus va fi aprobat în forma care este prezentată pe site și care a fost discutată, și respinsă, de crescători. ”Noi cei prezenți, atât Registrele cât și asociațiile am transmis că dacă se va merge mai departe cu acest ordin, în forma care este acum publicată pe site-ul ANZ, și care ne-a fost prezentată, vom fi iarăși nevoiți să ajungem în Instanță și să contestăm acest ordin. Nu numai noi ca organizația o să îi acționăm în judecată, ci toate organizațiile vor face front comun pentru că acest ordin atentează la tot ce înseamnă definiția societăților de ameliorare și desfășurarea unui program de ameliorare așa cum este definit în Regulamentul 1012 în sensul că societățile de ameliorare sunt independente să își definească programul de ameliorare și să îl pună în derulare. Pentru că din nou se dovedește că cineva încearcă în mod forțat să legifereze ceva ce nu este legal și nu este corect”, explică Haller.

    ”Se dorește reducerea la tăcere a tuturor societăților de ameliorare indiferent la ce specie ne referim”

    Argumentele crescătorilor de animale nu au reușit să convingă conducerea ANZ care le-a transmis acestora că va merge mai departe cu proiectul iar mâine acesta va fi publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii. ”Reacția ANZ a fost că mâine ordinul va fi postat pe site-ul Ministerului Agriculturii pentru transparență decizională, și nu avem decât să venim cu argumente după ce va fi publicat acolo. Nu știu dacă toate observațiile noastre pe care le-am prezentat astăzi vor fi luate în considerare, pentru că oricum a fost un simulacru de întâlnire. Nu m-ar mira dacă ar spune că cei prezenți au fost de acord cu ceea ce s-a discutat”, a mai spus Haller.

    Conform acestuia, un alt exemplu de aberație din acest ordin de ministru este articolul 14 care obligă asociațiile care doresc să participe la vreo expoziție sau să își diseminezi rezultatele pe car le obțin în urma activității trebuie să ”ceară voie” la ANZ. ”Adică este o imixtiune în activitatea societăților care până acum nu a existat. Se dorește reducerea la tăcere a tuturor societăților de ameliorare indiferent la ce specie ne referim. Este de neacceptat și sunt convins că și colegii de la ovine vor avea o reacție prin care vor respinge aprobarea acestui act normativ care este propus de către ANZ”, a mai spus Zoltan Haller.

    Dumitru Grigorean

    Dumitru Grigorean (ACBCR): ”Principalul scop al acestui ordin este să sperie și să șantajeze asociațiile”

    De aceeași părere, că noul ordin este folosit ca un ”instrument” împotriva celor care critică ANZ și MADR, este și președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR), Dumitru Grigorean, care de asemenea a participat la discuțiile de la București.

    ”Cred că principalul scop al acestui ordin este să sperie și să șantajeze asociațiile: nu tăceți din gură, criticați MADR sau ANZ, vă retragem recunoașterea ca societate de ameliorare! Adică altfel nu se justifică, cel puțin la noi la rasă de carne unde peste 90 la sută dintre animale le avem trecute în secțiunea principală, sunt rase aduse din Franța, valoroase ca să le facem ce? Să le trecem printr-un program național într-un caiet cu reguli „românești” ca la noi? Adică e bună Europa asta că ne dă subvenții, că ne-a dat un Regulament european dar bine că noi nu putem să îl aplicăm. Suntem un stat paralel în zootehnie. Se spune spre exemplu în proiect ca toate animalele care sunt în RG să fie microcipate, supuse verificării suplimentare prin aplicarea unui microcip, ori asta este aproape imposibil de aplicat așa ceva. Adică vorbim de sute de mii de capete. Plus că eficiența acestor microcipuri nu s-a dovedit foarte mare, știm de la cabaline unde se aplică și după 4 ani deja nu se mai pot citi. Știm că acestea se aplică în zona gâtului și pot ”migra” pe sub piele și să ajungă în alte părți. Adică hai să introducem o obligație suplimentară care din punct de vedere tehnic este foarte greu de pus în aplicare și ineficientă. Și încă un lucru foarte grav, am văzut că se insistă foarte mult pe retragerea recunoașterilor societăților de ameliorare, chiar și dacă nu respectă această microcipare. Dar nu se spune cine o poate face, cine suportă costurile sau dacă există logistică pentru un astfel de proiect”, a punctat indignat Grigorean.

    Noul ordin de ministru funcționează în paralele cu Regulamentul european 1012

    Crescătorilor de animale le este cu atât mai greu să înțeleagă logica noului ordin susținut de ANZ, cu atât mai mult cu cât în vigoare există deja un Regulament European, 1012, care reglementează foarte clar care sunt condițiile pentru acreditarea și funcționarea societăților de ameliorare. ”Deci ce vor dumnealor să facă acum înseamnă regres total, adică în cazul nostru tot ce am făcut în 3 ani de când am preluat Registrul Genealogic sau mai exact de când aplicăm Regulamentul 1012, tot la presiunea ANZ, se va duce pe apa Sâmbetei. Pentru că repet, am fost obligați de ANZ să respectăm regulamentul ”la sânge” ori tocmai când am început să intrăm într-o linie dreaptă, să se vadă rezultatele vine tot ANZ, dar cu o altă conducere, și dă peste cap totul. Adică apariția acestor programe de ameliorare naționale, care să nu respecte absolut nimic din Regulamentul 1012, înseamnă sfârșitul evoluției până astăzi. Probabil vor fi cel puțin două Registre Genealogice și se va merge pe un registru paralel, la aceeași rasă”, a mai explicat Dumitru Grigorean.

    Conform acestuia, în noul ordin se face referire și la faptul că o asociație poate să desfășoare un program de ameliorare fără aprobarea autorității competente, adică ANZ.  ”Adică să respecte probabil doar filiația, sau doar un părinte, nici nu îmi seama de aberații se pot naște după aprobarea acestui ordin. Cel puțin la rasele acestea unde există un efectiv mai mare, gen Bălțata, ar putea fi județul și RG de exemplu. Ori asta înseamnă abateri de la principii și reguli, adică regres total. Cu siguranță sunt și anumite interese dar aici vorbim doar de bănuieli, nu vreau să intru în amănunte. Dar eu aș avea o întrebare oarecum retorică, oare de ce în Franța la rasele acestea două la care avem noi Registrul, știm că RG la Limousine a fost înființat în 1886 și la Charolaise circa 2 ani mai târziu și de atunci există câte o singură societate de ameliorare de atâta timp și de aceea s-au obținut rezultate și cele două rase au ajuns foarte răspândite în toată lumea. Probabil că au fost reguli clare de la început, făcute de fermieri, iar statul nu a intervenit absolut deloc pentru că nu a fost nevoie. Adică ameliorarea nu se face oricum și este grea atât pentru asociațiile care vor să aibă rezultate cât și pentru fermieri, ca să mai intervină și statul. Și probabil odată cu noul ordin, regulile mai simple îi vor atrage pe fermieri dar în aceste condiții vorbim că în 3-4 ani terminăm tot ce am obținut până acum și sfârșim chiar cu totul ameliorarea”, mai spune cu amărăciune președintele ACBCR.

    Cum justifică șeful ANZ  ”nevoia” unui noi act

    Am întrebat: care este logica unui astfel de act – povestește Dumitru Grigorean. ”În afară de faptul că tot spune că fermierul trebuie să aibă dreptul să opteze și că trebuie lăsat unde vrea el la Registru, alte argumente nu am înțeles de la domnul Vaida. Bine, dânsul nici nu a stat la toată discuția, a participat doar prima parte, aproximativ o oră, o oră și jumătate după care a avut o altă întâlnire”, a mai spus acesta.

    Este important de precizat că și în prezent există libertatea ca grupurile de crescători să înființeze un Registru Genealogic pentru o anumită rasă sau să deruleze un program de ameliorare.

    ”Noi nu contestăm dreptul altor crescători de a-și face Registru. Și în cazul raselor noastre dacă un grup suficient de mare de crescători vrea să înființeze registru pentru Charolaise, sunt liberi să o facă. Apropos că și aici este o lacună, deoarece în noul ordin se specifică faptul că pentru înființarea unui Registru Genealogic trebuie să fie un ”număr suficient de animale” dar nu se specifică acel număr, poate ANZ consideră că 10 sunt suficiente, sau 100 sau 1000. Dacă acreditarea altor societăți de ameliorare se face în baza Regulamentului 1012, cu respectarea strictă a acestuia, așa cum s-a procedat și la noi, suntem total de acord să existe și alte Registre. Deci acest ordin va funcționa în paralel cu Regulamentul European 1012 dar care este logica? Este clar că va fi mult mai greu pentru asociațiile care sunt deja recunoscute conform Regulamentului 1012 și va fi foarte ușor pentru cei care vin acum din urmă și vor încerca să se acrediteze. Nu se poate să fii pentru unii mumă și pentru alții ciumă. Noi știm că și acum au fost acreditate societăți de ameliorare care nu au nici măcar personalitate juridică, conform legislației. Nu au nici sediu. Aveau până nu demult sediu într-un portbagaj de mașină, am aflat că nici acolo nu mai au dar sunt conducători de registre. Adică…”, mai spune dezamăgit Grigorean.

    Crescătorii nu contestă autoritatea ANZ

    Dumitru Grigorean a vrut să sublinieze că Registrele și crescătorii nu contestă autoritatea sau controalele efectuate de ANZ. Din contră. Vor ca autoritatea competentă să își facă treabă legal, tehnic dar mai ales egal și corect pentru toate asociațiile.

    ”Eu vreau să subliniez clar un lucru: noi nu contestăm atribuțiile sau controalele ANZ. Că și astăzi am spus foarte clar: noi nu suntem împotriva controalelor autorității competente dar cu condiția să merite titulatura de autoritate competentă ceea ce în cazul de față nu este valabil, cel puțin în cazul conducerii, care a dat dovadă de incompetență majoră. Dar nu să inventăm acum condiții și reguli după bunul plac, după atâția ani în care noi ne-am chinuit să implementăm Regulamentul 1012. Iar acum vine ANZ-ul și spune că nu e bine ce am făcut, că dau drumul ”la liber„  să facă fiecare cam ce vrea. Nu am văzut nicio susținere totală din partea altor asociații, din contră nimeni nu acceptă așa ceva. Noi mai avem o minimă speranță că MADR va corecta ceea ce noi am transmis. Dacă ordinul va apărea în această formă în mod categoric asociațiile vor acționa în judecată ANZ-ul”, a conchis președintele ACBCR.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!