• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Buda, europarlamentar: Comisia Europeană trebuie să asigure sustenabilitatea economică pentru fermieri!

    Angelica Lefter -

    Fermierii europeni trebuie susținuți pentru a obține durabilitate și sustenabilitate pentru afacerile lor, mai ales în contextul în care ei aplică norme de bunăstare sporite, este de părere europarlamentarul român, Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

    Susținerea fermierilor, verificarea importurilor de carne și atragerea consumatorului către produse ecologice, au reprezentat temele și problemele pe baza cărora s-a discutat în cadrul audierii publice intitulată ”Bunăstarea animalelor: sprijin, condiții favorizante și astimulente pentru a consolida poziția de lider a UE și a garanta sustenabilitatea economică pentru fermieri”, după cum a informat oficialul Daniel Buda, într-un mesaj postat pe contul său Facebook.

    ”Comisia Europeană trebuie să asigure sustenabilitatea economică pentru fermieri, în contextul respectării normelor de bunăstare a animalelor! În cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, a avut loc o audiere publică privind „Bunăstarea animalelor: sprijin, condiții favorizante și astimulente pentru a consolida poziția de lider a UE și a garanta sustenabilitatea economică pentru fermieri”. Am intervenit în cadrul dezbaterii și am atras atenția asupra a trei probleme principale: durabilitatea fermierilor, calitatea importurilor de produse de origine animală, creșterea atractivității și accesabilității produselor ecologice. Este esențial ca de la nivel european, să asigurăm durabilitatea fermierilor europeni în contextul aplicării unor norme înalte de bunăstare a animalelor”, a menționat Daniel Buda.

    În intervenția sa din cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, europarlamentarul român a punctat că există în Parlamentul European o comisie de anchetă privind bunăstarea animalelor și se lucrează intens la rezolvarea principalelor probleme reperate.

    ”Bunăstarea animalelor este un subiect foarte important. Avem și o comisie de anchetă privind bunăstarea animalelor în cadrul Parlamentului European și lucrăm intens la identificarea unor soluții în această zonă. Există trei mari probleme la care trebuie să răspundem: în primul rând, durabilitatea fermierilor, cum devin aceștia sustenabili și cum pot să dureze în timp afacerile lor în condițiile în care aplică norme de bunăstare sporite, dat fiind că acestea sunt costisitoare. În al doilea rând, importurile de produse de origine animală este un subiect ce trebuie abordat în profunzime deoarece știm foarte bine că nu este un control foarte riguros. Îndemn pe această cale Comisia Europeană să se asigure că nu intră în UE carne și alte produse care nu sunt la aceleași standarde de calitate ca cele din UE. A treia chestiune foarte importantă este legată de cum atragem consumatorul în această direcție, a produselor ecologice”, a menționat europarlamentarul.

    În același context, Daniel Buda, i-a întrebat pe reprezentanții Comisiei Europene ”dacă s-au realizat studii de specialitate care să demonstreze științific legătura între calitatea cărnii și respectarea condițiilor de bunăstare a animalelor. Altfel zis, dacă o carne provenită de la animale care au întrunit condiții înalte de bunăstare este superior calitativă față de o carne care provine de la alte animale?”. Răspunsurile nu au întârziat să apară.

    Olga Kikou, șefa Biroului European Compassion in World Farming

    Astfel, Olga Kikou, șefa Biroului European Compassion in World Farming, a transmis că sunt din ce în ce mai multe organizații nonguvernamentale care se ocupă de bunăstarea animalelor, dar și publicații care tratează cu interes acest subiect, al bunăstării animalelor.

    Totodată, aceasta a menționat că ar fi utilă în acest sens o legislație pe specii și mai multe fonduri pentru fermieri, mai ales în perioada de tranziție.

    ”În ultimii ani, am asistat la o creștere a numărului de ONG care lucrează pe bunăstarea animalelor în Europa. Cetățenii europeni salută angajamentul Comisiei cu privire la Inițiativa Sfârșitul Erei Cuștilor. Sunt tot mai multe publicații științifice pe chestiunea bunăstării animalelor. Există din ce în ce mai multe informații pe această temă. Cetățenii vor să vadă o reformă sporită în sistemul nostru alimentar. Avem diete nesănătoase, cu un aport din ce în ce mai mare de proteină animală. Costurile sunt din ce în ce mai crescute și pentru fermieri. Venitul pentru micii fermieri este mic. Alt cost ascuns pentru planetă este chestiune ce privește degradarea mediului, emisiile, defrișările. Vrem să existe legislație pe specii, legislație specifică și vrem să îmbunătățim situația în ce privește regulile curente, vrem o actualizare a regulilor în ce privește alinierea lor la ultimele dovezi științifice. Susținem mai multe fonduri pentru fermieri, mai ales în perioada de tranziție. Avem strategia Farm to Fork, o mare oportunitate”, a punctat Olga Kikou, șefa Biroului European Compassion in World Farming.

    Luc Mounier, Profesor pe componenta de bunăstare a animalelor, VetAgro Sup

    La rândul său, Luc Mounier, Profesor pe componenta de bunăstare a animalelor, VetAgro Sup, șef al unității pentru bunăstarea animală, a prezentat situația din Franța pe acest segment atât de important pentru fermieri și consumatori.

    ”Mă ocup de catedra de bunăstare a animalelor. Reglementarea din Franța derivă din standardele internaționale și europene. În ce privește legislația din Franța, există actori naționali și regionali. Avem cam 5000 de controale anuale în exploatații, avem inspecții periodice în abatoare. Lucrăm cu EFSA. Din 2017, avem noi reglementări europene și Franța a înființat un centru național de referință pentru bunăstarea animalelor, ce are rol de oferirea de expertiză, informarea publicului de specialitate, dar nu numai. Avem o nouă strategie privind bunăstarea animalelor, care este în elaborare”, a spus Luc Mounier.

    Andrea Gavinelli, Șef al Unității pentru Sănătatea Animală, DG Sante

    Andrea Gavinelli, Șef al Unității pentru Sănătatea Animală, DG Sante, a transmis că este important ca legislația să fie îmbunătățită deoarece consumatorii vor garanția că animalele sunt bine tratate.

    ”În ce privește importurile de produse animale, consumatorii vor să aibă garanția că animalele sunt bine tratate. Această percepție depășește costul anumitor produse. Trebuie să vedem ce facem cu legislația actuală și cum o putem îmbunătăți”, a conchis Andrea Gavinelli, Șef al Unității pentru Sănătatea Animală, DG Sante.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor