Bursa locurilor de muncă în agricultură: Inginerii agronomi, reprezentanţii de vânzări şi cercetătorii sunt cei mai vânaţi. Vezi ce salarii se oferă!
agrointeligenta.ro -Piața locurilor de muncă în agricultură continuă să fie una destul de ofertantă, mai ales pentru candidații care au studii de specialitate. Potrivit studiului Manpower privind „Perspectivele angajării de forţă de muncă”, citat de economica.net, cei mai căutaţi specialişti în agricultură, dar şi oamenii cel mai greu de găsit, acum, pe piaţa românească sunt inginerii agronomi, reprezentanţii de vânzări, cercetătorii şi tehnicienii de utilaje agricole.
”Zonele geografice cu cele mai multe posturi disponibile sunt, de câțiva ani încoace, tocmai cele cu cel mai mare potențial în exploatarea agricolă. Pe primele locuri din punct de vedere al cererii de personal se situează, în ordine, județele Brăila, Galați, Ialomița, Tulcea, Constanța și județele din zona Moldovei”, a declarat Andrei Cornea, consultant recrutare în cadrul ManpowerGroup.
Indiferent de zonă, profesioniștii cei mai căutați de către angajatorii din România sunt inginerii agronomi. Ei sunt însă destul de greu de recrutat, ne spun recrutorii ManpowerGroup.
Inginerii agronomi sunt greu de găsit
Totuși, recrutorii nu reuşesc să găsească ingineri agronomi pentru posturile ofertate acum de marii angajatori de profil din România. Pe de o parte, mulţi dintre cei care s-au specializat în agricultură au propriile afaceri și nu sunt disponibili spre angajare de către terți. Pe de altă parte, inginerii agronomi disponibili pentru angajare nu au o serie de competențe obligatorii ca să poată performa într-o multinaţională.
„Deși România are un istoric bogat din punct de vedere al agriculturii, foarte mulți dintre cei licenţiaţi în agronomie sunt fie slabi pregătiți, fie, dacă își stăpânesc bine domeniul, le lipsesc anumite competențe esențiale pentru lucrul într-o companie multinațională, cum ar fi cunoașterea limbii engleze sau utilizarea PC-ului. Astfel, plaja de candidați rămâne destul de restrânsă, iar companiile ajung deseori în situația de a recruta studenți din ani terminali, în a căror specializare să investească,”, a explicat Andrei Cornea.
Inginerii agronomi implicați direct în activitatea agricolă se pot aștepta pentru început la salarii nete cuprinse între 1.800 și 2.500 lei, în timp ce candidații cu circa cinci ani de experiență sunt remunerați cu circa 3.000 – 4.000 lei net pe lună, au spus recrutorii ManpowerGroup.
Reprezentanții de vânzări specializați în utilaje agricole pot câștiga și 9.000 lei pe lună
Reprezentanţii de vânzări specializați în utilaje sau produse agricole sunt, de asemenea, foarte căutaţi acum, de către angajatorii români, însă puţini oameni care aplică pentru postul de reprezentant de vânzări specializat în utilaje sau produse agricole întrunesc exigenţele impuse de angajatorii din domeniu. Motivul – candidaţii dispuşi să muncească în astfel de posturi au solide competenţe tehnice, de specialitate, dar nu sunt oameni de vânzări. Nu ştiu cum să-şi promoveze şi să-şi vândă produsele.
În România, în vânzări agricole, remunerațiile pot să oscileze între 2.600 și 9.000 lei net lunar, la care se adaugă bonusurile și comisioanele din vânzări. Salariile diferă funcţie de produsul de care sunt responsabili și de nivelul de senioritate și coordonare, în domeniul vânzărilor agricole, potrivit economica.net.
În cercetare, un laborant cu experiență poate avea un salariu de 6.000 de lei
Un alt domeniu agricol aflat în căutare de candidați este cel al cercetării, ne-au spus recrutorii Manpwer.
„În ultimii cinci ani, datorită investițiilor străine în stațiile de cercetare din România, se caută din ce în ce mai des laboranți în agricultură, pentru analiză și cercetare. Și aici se întâlnește o discrepanță mare între piața de candidați disponibili și cererea din partea angajatorilor care ajung deseori să recruteze laboranți din alte industrii cărora le oferă ulterior training-ul necesar”, a declarat Andrei Cornea.
Un începător este ofertat cu salarii cuprinse între 2.000 de lei net şi 2.500 de lei net pe lună, în vreme ce unui laborant cu circa cinci ani experienţă i se oferă acum 5.000 de lei – 6.000 de lei net pe lună, însă numărul acestor candidați experimentați este destul de mic în România, ceea ce le crește potențialul de angajare și nivelul de salarizare, spun recrutorii Manpower.
Se angajează și personal cu studii medii
În ultimul an şi jumătate, Manpower a recrutat şi personal cu studii medii, precum și personal necalificat pentru angajatorii mari din agricultură. Printre cele mai căutate posturi deschise muncitorilor necalificați se numără cel de ambalator manual. Circa 50 de oameni aplică pentru un post vacant de ambalator, au spus oficialii Manpower.
Salariul net oferit de angajatori pentru postul de ambalator manual ajunge la 800 de lei net, iar singura cerință este o bună condiție fizică.
Cele mai multe locuri de muncă din agricultură pentru absolvenţii de studii, disponibile în ultimul an şi jumătate pe piaţă, au vizat mecanici utilaje și tehnicieni mecanici. Aceştia din urmă sunt foarte greu de găsit de piaţa românescă.
„Sunt multe companii din domeniul agricol care și-au deschis stații de prelucrare sau cercetare, iar tehnicienii pentru aceste stații sunt greu de găsit. Pe lângă experiența de lucru cu utilaje industriale, acești tehnicieni trebuie să aibă și cunoștințe în domeinul electric și hidraulic și să cunoască destul de bine limba engleză. Există însă foarte puțini candidați eligibili pentru aceste poziții, mai ales pentru că sistemul educațional nu mai produce tehnicieni cu expertiză în această arie”, a explicat Andrei Cornea pentru economica.net.