• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul grâului 2021 – noi recorduri în octombrie! Cu cât se vinde acum tona de cereale!

    agrointeligenta.ro -

    Prețul cerealelor au crescut brusc săptămâna trecută, iar analiștii spun că majorarea cotațiilor nu se va opri aici. Sunt așteptat noi recorduri de preț pe fondul revizuirilor – în scădere, a volumelor de culturi și a stocurilor de cereale din SUA. Majoritatea comercianților de cereale consideră că acest lucru va îmbunătăți perspectivele de export pentru fermierii europeni. În plus, o suprafață semnificativ mai mică de grâu de iarnă este raportată din Rusia din cauza vremii capricioase.

    Prețul grâului MATIF – 264,25 euro pe tonă

    Prețul grâului MATIF pentru contractele cu livrare în luna decembrie a ajuns la 264,25 euro pe tonă. Prețul înregistrat vineri, pe 1 octombrie, este cu 11 euro mai mult decât cu o săptămână înainte și cu aproximativ 20 de euro mai mult decât acum două săptămâni, potrivit unei analize realizate publicate de agrarheute.com.

    Pentru contractele cu livrare în luna martie 2022, prețul grâului a fost 258,50 euro – ceea ce reprezintă, de asemenea, o creștere de 11 euro. Pentru următoarea recoltă de grâu (22 septembrie), prețurile de pe piața futures au atins pragul de 234,50 de euro pe tonă au fost cotate pe piața futures.

    Grâul de panificație – 262 de euro la Hamburg

    Piața de cereale din Germania este de asemenea bulversată. Grâul de panificație s-a vândut vineri, pe 1 octombrie, cu 262 de euro pe tonă – adică cu 11 euro mai mult decât săptămâna precedentă. Pentru livrarea din decembrie, la Hamburg s-au oferit 267 de euro pe tonă. Prețurile pentru orz furajer la portul de export din Hamburg au fost vineri de 239 de euro pe tonă – adică chiar cu 15 euro mai mult decât în ​​săptămâna precedentă. Pentru secară, comercianții din Hamburg au oferit 228 de euro pe tonă – o creștere de 6 euro față de săptămâna precedentă.

    Prețul grâului în portul Rouen – 267 euro/tonă

    În portul francez Rouen, cea mai importantă piață de comerț cu ridicata franceză, grâul de panificație a fost cotat vineri la 267 de euro pe tonă – o creștere a prețului de 11 euro. Prețurile FOB pentru exportul de grâu în Rouen au fost de 318 euro pe tonă. Orzul furajer a fost livrat la Rouen cu 244 de euro pe tonă – adică cu 5 euro mai mult decât în ​​Hamburg din cauza exporturilor puternice din China.

    Ieri, luni – 4 octombrie, prețurile de pe piața europeană a instrumentelor derivate pentru grâu se mișcă inițial lateral. Motivul este tranzacționarea înainte de piață aproape neschimbată în SUA.

    Cererea internațională foarte bună și exporturile dinamice europene ar putea menține prețurile grâului pentru o vreme. „Grâul va continua să fie o marfă căutată în întreaga lume. Acest va dirija piata în această iarnă și în primăvară, până când vom vedea un nou ciclu de recoltare care ar putea fi disponibil pentru export”, a declarat analistul Craig Turner la agenția de știri AFP.

    Rapoartele USDA au impactat puternic toate bursele

    Piețele au fost foarte sensibile la rapoartele din partea Departamentului Agriculturii (USDA) joi trecut. Acolo, datele privind recolta finală și stocurile de grâu au fost cu mult sub așteptările analiștilor. Prețurile grâului au ajuns apoi la cel mai înalt nivel de la mijlocul lunii august. În acea perioadă, prețurile au atins cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani.

    Exporturile europene de cereale – în creștere

    În porturile europene din Rouen și Hamburg, încărcarea grâului și a orzului a accelerat semnificativ de la mijlocul lunii septembrie. Pe lângă exporturile semnificative către Algeria și Maroc, Franța raportează din nou exporturi mari către China. Regatul Mijlociu ar fi cumpărat, de asemenea, cantități mari de grâu furajer francez în ultimele două săptămâni. Algeria este, de asemenea, foarte activă ca cumpărător, ceea ce este deosebit de benefic pentru originile sale franceze.

    Analiștii raportează, de asemenea, o accelerare a activităților de export din Marea Neagră, care se aplică atât Ucrainei, cât și Rusiei.

    Cererea pe piața europeană este inconsistentă. În timp ce industria de măcinare continuă să facă achiziții pe fondul unei oferte deosebit de restrânse, cererea producătorilor de furaje s-a calmat recent oarecum din cauza ofertei mai mari de calități de furaje.

    Perspectivele bune de recoltă din Australia ar putea, de asemenea, să mențină piața ocupată.

    2,53 de milioane de tone de cereale – exportate de România în țările terțe

    Până la 26 septembrie, Comisia Europeană raportează exporturi de grâu din Europa de 7,2 milioane de tone – adică cu 1,9 milioane de tone mai mult decât anul trecut la aceeași dată. Conform datelor oficiale de raportare, cu toate acestea, doar 531.500 de tone au plecat din Franța către țări terțe (aici, este posibilă înregistrarea întârziată extinsă, deoarece exporturile și vânzările rapide sunt raportate din porturile franceze).

    Până în prezent, 743.600 de tone de grâu au plecat către piețele terțe din Germania și 2,53 milioane de tone din România. Bulgaria urmează după România ca exportator de 1,27 milioane de tone. Ambele țări din Europa de Est au un port la Marea Neagră și, prin urmare, un mare avantaj la export.

    Germania ocupă locul trei în clasamentul european al celor mai mari exportatori de grâu, înaintea Lituaniei, Letoniei și Poloniei. Principalii cumpărători de grâu european au fost până acum Algeria, Coreea de Sud, Egipt, Africa de Sud și Vietnam.

    În cazul orzului furajer, Comisia Europeană raportează exporturi europene în valoare totală de 2,4 milioane de tone până la 29 septembrie – adică cu 260.000 de tone mai mult decât în ​​același timp anul trecut. Franța a vândut până acum 641.500 de tone către țări terțe, 355.000 de tone au fost exportate din Germania și 1,25 milioane de tone de orz au fost deja exportate din România în țări terțe.

    Până în prezent, principalii cumpărători de orz european au fost China, Arabia Saudită, Turcia, Iordania și Irak.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit!

    Ultimele știri

    NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină