A explodat prețul covrigilor! Cât a ajuns să coste un covrig simplu!
Roxana Dobre -Explozia din ultima perioadă a prețurilor la energie electrică și gaze dar și la grâu a dus la creștere prețului pentru ”gustarea preferată a românilor”.
Prețul unui covrig a ajuns în luna ianuarie 2022 să fie dublu față de anul trecut. Dacă până acum consumatorii plăteau 1 leu pentru un covrig simplu, din luna ianuarie ei scot 2 lei pentru o astfel de gustare iar în curând va ajunge la 2,5 lei, prețul crescând în funcție de sortimentul pe care îl aleg: cu semințe, cu nucă sau variante mai cu ciocolată și alte umpluturi.
Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN) a avertizat că preţul pentru materia primă, respectiv grâul, a crescut de la recoltare până în acest moment de la 800 lei/tonă la 1.450 lei/tonă, gazele naturale au înregistrat o creştere de preţ de 5-6 ori în ultimul trimestru, iar energia electrică a fost mai scumpă de 4-5 ori numai în ultimul trimestru.
Facturilor crescute la energie electrică și gaze dar și prețul grâului au dus la creșteri de prețuri
Specialiştii se aşteaptă ca preţul tuturor produselor de panificaţie, de la covrig şi pâine, la merdenele şi cozonaci să crească din nou. Zilnic, peste 40% dintre români obișnuiesc să ia micul dejun în drum spre serviciu, arată un studiu recent. Pentru ei, prima oprire e mereu la patiserie, deși covrigul nu mai costă de mult 1 leu, iar merdeneaua costă 5 lei, dublu față de cât costa în urmă cu un an.
”În luna decembrie am achitat o factură la energie electrică de 28.000 de lei. În aceeași perioadă a anului precedent factura a fost de 12.000 de lei. Am fost obligați, din păcate, să majorăm prețurile produselor de la 1 ianuarie, astfel încât să putem suporta pierderile generate de mărirea de prețuri la materia primă și la energia electrică. Anul trecut am reușit să suport mărirea de prețuri din profit, dar neavând o predictibilitate în această zonă și neavând o previziune directă pe bugetul din 2022, la 1 ianuarie am fost obligat să măresc prețurile la majoritatea produselor”, a spus Cristian Chițu, proprietar patiserie pentru www.digi24.ro.
Chiar și în perioadă de criză, afacerile cu produse de patiserie s-au dovedit cele mai rezistente în ultimii doi ani. Numărul de simigerii a crescut de 6 ori în 10 ani. Cele mai multe covrigării, după București, sunt în județele Argeș și Arad. În Capitală, anul trecut au fost deschise peste 70 de unităţi noi, în pofida pandemiei de COVID-19.