Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine din România, AGCTR: 30 de ani de activitate pentru zootehnia românească
agrointeligenta.ro -Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine din România – AGCTR, aniversează anul acesta 30 de ani de la înființare, 30 de activitate în slujba zootehniei românești. Prima organizație profesională recunoscută de către asociațiile de profil din Austria, Franța și Germania, AGCTR continuă să reprezinte interesele a peste 10.000 de membri care dețin un efectiv de aproape 110.000 de capete de bovine. Din acest an, AGCTR este și membră a Asociației Forța Fermierilor.
O scurtă istorie a AGCTR a fost făcută de președintele organizației, ing. Toader Neață Împăratu, în cadrul Paradei Taurilor 2021, evenimentul anual pe care AGCTR îl organizează alături de alte asociații – Asociația Crescătorilor de Vaci din rasa Bălțată Românească de tip Simmental și Asociația Bruna Schwyz Maramureș, și de Semtest Craiova.
”Mulțumesc pe această cale colaboratorilor noștri, mulțumesc celor două asociații că suntem împreună și că vrem să facem ceva frumos pentru fermierii din România, mulțumesc colaboratorilor mei că astăzi avem peste 30 de ani activitate. Și aș vrea ca, astăzi, dacă facem 30 de ani, adică zilele acestea am făcut 30 de ani, să vă arăt la 30 de ani de unde am plecat și unde am ajuns. Această asociație a fost înființată în anul 1991, am fost recunoscuți ca prima asociație profesională de către organizațiile de profil din Austria, Franța și Germania. În anul 1992 am inițiat și realizat un program de colaborare cu Asociația Crescătorilor de Taurine Fleckvieh Simmental din Austria, prin care am primit gratuit un număr de 300 de juninci pe care le-am dotat membrilor crescătoriilor noastre din județe”, amintește președintele AGCTR începuturile organizației.
”În 1997 am realizat privatizarea serviciilor de însămânțări artificiale, acțiune consemnată în Ordin de ministru nr.40/1997, preluând operatorii de la rețeaua de stat, asumându-ne o responsabilitate deosebită fără ca actorii politici care s-au succedat în conducerea ministerului să ne acorde sprijin. În schimb, s-a creat atmosferă de invidie, că AGCTR vrea să desființeze ANARZ, au venit cu contramăsuri determinând unii operatori să se înscrie ca practicanți independenți sau să se angajeze în primăriile comunale. De aici, dezordine, rezultate catastrofale, ameliorarea compromisă, acreditări pentru firme de difuzare de material seminal fără criterii de profesionalism, comerț haotic, afaceri necontrolate”, a menționat președintele AGCTR ”aportul” mediului politic care încă de la început ”a lucrat” pentru dezbinarea sectorului.
În anul 2004, AGCTR a făcut primul pas în introducerea sistemului național codificat de individualizare a taurinelor, conform reglementărilor UE, asigurând cu eforturi proprii aprovizionarea cu crotalii produse prin cooperare cu firma Allflex din Franța. ”Am realizat dotarea și punerea în funcțiune a laboratorului de inscripționare a crotaliilor realizând individualizarea unui milion de bovine în 2006. În anul 2006 când au apărut fondurile europene pentru susținerea activității de individualizare, activitatea a fost preluată abuziv de către minister și predată rețelei veterinare din subordine. Am elaborat Programul Național de Ameliorare a Taurinelor pentru perioada 2002-2010, în acord cu reglementările acceptate în țările UE. Am realizat prin forțe proprii dotarea și punerea în funcțiune a 2 laboratoare zonale pentru calitatea laptelui, introducând pentru prima oară determinarea conținutului de proteine din lapte. Laboratoarele funcționează și au funcționat în ANARZ, în OARZ-ul de Iași (n.r. Oficiul pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie Iaşi) la Cluj”, a mai precizat liderul AGCTR.
Inginerul Neață Împăratu a amintit că AGCTR a participat cu aparatură și specialiști la modernizarea și dezvoltarea Sistemului Național de Prelucrare-Computerizare a Informațiilor, tehnici în vederea folosirii împreună cu ANARZ a Băncii de Date pentru estimarea valorii de ameliorare la bovine. ”Am realizat primul pas în privatizarea COP pentru început în 18 județe, asigurând personalul, aparatura și celelalte mijloace și resurse materiale necesare. Am privatizat activitatea de aprovizionare, conservare și distribuire a AMSC-ului prin specialiști, operatori angajați sau o convenție de colaborare. Am înființat la nivelul AGCTR o societate comercială cu personalitate juridică și filialele județene în scopul aprovizionării membrilor, crescători cu animale de rasă, echipamente și instalații pentru activități de fermă, furaje, semințe, expoziții, licitații de animale, cursuri de pregătire profesională, vizite documentare în țară și străinătate, în principal expoziții agricole din Austria, Franța, Germania, Olanda, Danemarca”, a mai spus președintele organizației.
Profesionalizare a reprezentat întotdeauna o prioritate în cadrul AGCTR. ”Au fost înființate prin Filiala Prahova o școală permanentă cu cursuri de scurtă durată pentru operatori. În sprijinul crescătorilor Filiala din Maramureș, s-a realizat în anul 2006 o unitate de prelucrare și procesare a laptelui de vacă din zonă, producând sortimente de cașcaval. Am editat lucrarea privind aprecierea conformației corporale prin descrierea liniară a caracterelor de exterior la taurine și instruirea unui număr de 12 specialiști în Germania pe aceste probleme. Am organizat și asigurat instruirea teoretică și practică în Germania a 3 specialiști din filialele noastre județene pentru controlul calitativ al laptelui în laboratoarele zonale din București și Iași. Am participat activ pe plan național și regional la organizarea de: expoziții zootehnice cu standuri, animale și tehnologii, printre care Indagra, Agraria la Cluj, la Arad, Vaslui, Sighet, Vrancea, Călărași și altele. Am editat anual lucrarea intitulată ”Creșterea și ameliorarea taurinelor în România” un raport de sinteză asupra principalelor realizări înregistrate în creșterea taurinelor. Am editat lucrarea intitulată ”Tehnica însămânțării artificiale la taurine” în trei ediții și cursuri periodice pentru pregătirea profesională pentru operatorii de însămânțări în cadrul filialelor județene Dolj, Cluj, Arad. Am participat permanent cu 7 până la 10 reprezentanți ai AGCTR-ului în componența consiliilor pe produs pentru lapte și carne la dezbaterile organizate la nivelul ministerelor pentru acordarea subvențiilor crescătorilor„, a amintit Toader Neață Împăratu.
Implicarea AGCTR pentru susținerea sectorului de creștere a bovinelor s-a regăsit și în participarea organizației la elaborarea celor mai importante acte normative din zootehnia românească. ”Am participat activ conform documentelor existente, la elaborarea sau revizuirea de acte normative privind acordarea de subvenții și prime crescătorilor de taurine. Am contribuit efectiv la elaborarea Legii Zootehnice în nr.72 din 2002 la capitolul ”Reproducția și ameliorarea”, armonizat cu reglementările UE. Am participat la elaborarea Tratatului de ameliorare și taurine, a lucrării, intitulat ”Program de ameliorare genetică în zootehnie” coordonate de profesor doctor Gheorghe Georgescu și prof.dr. Horia Grosu”, a amintit președintele AGCTR.
Pentru liderul organizației de crescători de bovine, fiecare moment, dar și fiecare persoană care a susținut eforturile asociației, au contat enorm. ”Am vrut să amintesc aceste lucruri care s-au petrecut în cei 30 de ani, de unde a plecat această asociație și unde am ajuns. Am ajuns la ceea ce ați văzut dumneavoastră mai înainte, în Paradă – acești tauri fabuloși. De am ajuns aici, ați văzut, am trecut prin multe, multe, multe etape. Au fost și piedici, bineînțeles, ca peste tot, dar vreau să reamintesc că am avut persoane care au fost alături de noi, care ne-au susținut și nu ne-am dat bătuți și rezultatele s-au văzut. Le mulțumim tuturor fermierilor care sunt alături de noi, avem în jur de 10.000 de fermieri. În Registru avem în jur de 100.000 – 110.000 de capete cu care lucrăm și sperăm ca alături de Semtest Craiova, alături de colegii noștri, să parcurgem multe, multe etape, cu plusuri la capitolul ameliorare românească”, a încheiat ing. Toader Neață Împăratu.
Coordonatoare a Registrului Genealogic pentru rasa Bălțată cu Negru Românească – BNR, Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine din România, a fost prezentă în cadrul Paradei Taurilor, ediția 2021, cu mai multe exemplare spectaculoase – atât tineret, cât și tauri care deja sunt folosiți în programul de ameliorare și care furnizează genetică de top pentru fermele din România.
Tăurași de 8 luni din rasa Bălțată cu Negru Românească: Amadeus, Verdi, Vivaldi și Wagner
Taurul Jedi din rasa Bălțată cu Negru Românească
Taurul Max din rasa Bălțată cu Negru Românească
Taurul Best din rasa Bălțată cu Negru Românească
Taurul Domingo din rasa Bălțată cu Negru Românească
Taurul Charlie din rasa Bălțată cu Negru Românească
Taurul Oman din rasa Bălțată cu Negru Românească