• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăieri în verde la pomi fructiferi. Cum și când se fac – perioade

    Roxana Dobre -

    Tăieri în verde la pomi fructiferi – când și cum se fac. Perioada optimă pentru tăieri în verde la pomi se suprapune cu culesul sau cu finalizarea acestuia. Din acest motiv, vara nu este un anotimp lipsit de tăieri.

    Vara nu este un moment de repaus pentru pomicultori deoarece acum este momentul oportun pentru a efectua tăierile de întreținere, așa-numitele tăieri în verde. După ce a fost formată coroana pomilor, ea trebuie menținută prin tăieri de întreținere și fructificare.

    Ce sunt tăierile în verde la pomi fructiferi

    Tăierile (operațiunile) în verde sunt lucrări speciale și absolut necesare în ciclul biologic anual al pomilor, începând chiar cu momentul formării coroanei pomilor. Prin efectul pe care îl determină prin schimbarea poziției punctului de creștere, al unghiului față de axa verticală imaginară a pomului, a poziționării ramurilor în plan orizontal și buna iluminare și aerisire a interiorului coroanei pomilor, tăierile în verde au efect determinant în păstrarea echilibrului între creșterea și dezvoltarea pomilor, pe de o parte și obținerea de producții constante și controlate.

    Deosebit de importantă este și alegerea datei la care se vor efectua operațiile în verde. La măr, de exemplu, perioada optimă este sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august. La aceasta dată mugurii terminali ai mlădițelor scurte își încetează creșterea. Aceste operațiuni (tăieri) permit îndepărtarea porțiunilor de lemn și vegetație care sunt bolnave.

    Ordinea în care se fac tăierile în verde la pomi

    Tăierile în verde, tăierile de rodire și fructificare în verde, se fac vara la speciile sâmburoase, imediat după recoltarea fructelor. Ne referim aici la speciile cireș și vișin care deja s-au recoltat și bineînțeles, cei care au fost mai harnici, au și făcut tăierile de rodire și fructificare, spune ing. Marius Roman.

    Pe parcursul lunilor iulie și august se recoltează pomii din specia cais, iar recoltarea se face eșalonat în funcție de soi. Soiurile mai extratimpurii, semitimpurii și tardive, pe parcursul lunilor iunie, iulie și august. Și cam aici ne regăsim noi, la iulie, august și este indicat ca imediat după ce recoltăm fructele din specia cais să aplicăm tăierile.

    Tăierile în verde la prun sunt dictate de perioada de maturare a fructelor. Marea majoritate a soiurilor de prun sunt cu maturare pe parcursul lunilor august, septembrie, eventual cele care s-au maturat cele mai timpurii, cu maturare în iulie, la fel, este indicat să intrăm la tăieri.

    Astfel, cu privirea la ordinea în care se fac tăierile în verde la pomic, ele se execută pe măsură ce recoltăm fructele, iar recoltatul se face eșalonat în funcție de soi, deci pe măsură ce speciile acestea, cireș, vișin, cais, prun, au fost recoltate, se intră la tăierile de rodire și fructificare, a menționat pomicultorul.

    Tăieri de vară la pomi

    Principalele tăieri care pot fi făcute vara, în verde

    De ce se fac tăieri în verde la pomi, vara, ne-a explicat ing. Marius Roman. Acesta ne-a precizat că rolul acestor tăieri este acela de a menține coroana, dar și de normare a viitorului rod. Totodată, sunt eliminate ramurile uscate și rupte.

    La tăierile în verde la pomi se urmărește să se mențină forma de coroană, să se aerisească la interior coroana pomilor – în acest scop se elimină sau se scurtează ramurile care au creștere către interiorul coroanei, ramurile care au creștere către verticală, lăstarii lacomi, așa cum se mai numesc.

    La tăierile în verde se face și normarea rodului, adică normarea formațiunilor de rod, a ramurilor de rod sau chiar a formațiunilor de rod care sunt amplasate pe ramuri de semischelet sau ramuri de rod. Se elimină ramurile rupte, fie mecanic, fie de la vânt, fie de la diverși alți factori. Se elimină ramurile uscate sau ramurile care sunt bolnave și imediat după ce se fac aceste tăieri de rodire și fructificare se aplică un tratament fitosanitar, a specificat specialistul.

    Alegerea lăstarilor pentru formarea coroanei – se face la pomii plantaţi toamna sau primăvara. În luna iunie pe vergile scurtate la 60-80 cm se aleg trei lăstari uniform repartizaţi în jurul trunchiului la 10-12 cm unul de altul pentru a forma coroana în formă de vas – cea mai corespunzătoare pentru prun, cais, piersic, uneori chiar la măr şi cireş. Dacă dorim coroană în formă de palmetă se alege un lăstar pentru ax şi doi pe direcţia rândului pentru şarpante.

    Restul lăstarilor se suprimă cu foarfeca sau chiar cu mâna dacă sunt ierbacei. Cu această ocazie se îndepărtează şi lăstarii porniţi din portaltoi.

    Ciupitul lăstarilor – este operaţiunea de îndepărtare a vârfului erbaceu împreună cu 4-5 frunze tinere. Ciupitul se face atât la lăstarii aleşi pentru formarea coroanei atunci când ei depăşesc 60-70 cm, cât şi la alţi lăstari ai pomilor tineri, scopul principal fiind ramificarea, adică formarea lăstarilor anticipaţi.

    Perioada optimă este luna iunie. Ciupitul întârziat din luna iulie sau august are drept scop diferenţierea mugurilor de rod pe porţiunea de lăstari rămasă şi o mai bună maturare a lemnului.

    Plivitul lăstarilor  – reprezintă lucrarea de îndepărtare a lăstarilor de prisos şi se face atât la pomii tineri cât şi la cei pe rod. Se îndepărtează lăstarii concurenţi, iar pe ramurile de semischelet se răresc la 10-15 cm (asta mai ales la pomii tineri). La pomii maturi sau în declin se îndepărtează total lăstarii lacomi dacă coroana este prea deasă sau se răresc la 20-30 cm când coroana este rară, aceştia urmând apoi să fie scurtaţi în vederea transformării lor în ramuri de semischelet.

    Rărirea fructelor – Aceasta se recomandă la toate speciile, dar se practică la măr, păr, piersic, mai rar la prun şi cais şi aproape niciodată la cireş şi vişin. Prin rărirea fructelor se creează condiţii favorabile de creştere a fructelor rămaşe, acestea ating dimensiunile impuse pentru categoriile extra şi I, acumulează mai multe zaharuri, se colorează mai bine având astfel calităţi gustative deosebite. La măr şi piersic această lucrare este strict obligatorie.

    Tot în rândul operaţiunilor în verde pot fi cuprinse şi lucrările impuse de igiena culturală: tăierea vârfurilor atacate de făinare, a vârfului lăstarilor de cireş atacaţi de păduchii negri, a ramurilor şi a lăstarilor afectaţi de monilioză, de arsura bacteriană, de alte boli şi dăunători.

    De reținut! Tăierea în verde nu se va aplica pomilor în primul an de la plantare, ajutându-i să treacă peste stresul plantării. Cu toate acestea se pot ciupi vârfurile lăstarilor concurenți dacă aceștia au 15 -20 cm.

    La fiecare trecere prin livadă trebuie să aveţi cu dumnevoastră foarfeca pentru a îndepărta lăstarii inoportuni sau ramurile în curs de uscare.

    Atenţie! Dacă unii pomi sunt virozaţi, foarfeca trebuie dezinfectată la trecerea de la un pom la altul.

    Efectuând operaţiuni în verde conştiincios şi la timp veţi obţine fructe de calitate, în fiecare an, iar pomii vor fi mai viguroşi şi sănătoşi și nu în ultimul rând veți avea mai puțin de muncă la tăierea din iarnă sau primăvară.


    Te-ar mai putea interesa

    Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Ciparea tractoarelor pentru o putere mai mare. Avantaje și riscuri ANM: Alertă meteo condiții extreme în mai județe din țară! Președinte Erdogan îi îndeamnă pe turci să boicoteze alimentele la suprapreț, pe fondul scăderii inflației