• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rivan, soiul care face primele cireșe de mai în livada ing. Marius Roman

    Angelica Lefter -

    Rivan este soiul cu primele cireșe de mai în livada ing. Marius Roman. Încă înainte de mijlocul lunii mai, Rivan oferă fructe gustoase, coapte și dulci.

    Soiul de cireșe Rivan este la acest moment cultivat numai pentru consumul familiei, iar fructele nu sunt comercializate. Sunt șanse mari ca această varietate de cireș să fie ameliorată și să ajungă să facă parte din livada de 12 hectare fondată de proprietarul Pepinierelor Roman din Afumați.

    Soiul de cireșe Rivan – caracteristici

    Caracteristicile soiului de cireșe Rivan îl fac dificil de comercializat. Deși are primele fructe coapte în livadă, acestea nu sunt nici mari și nici nu au o rezistență foarte bună. Avantajul major al lui Rivan este că fructifică cel mai devreme, dar este și foarte productiv.

    ”Este un soi care nu este atât de comercial, în sensul că într-adevăr el se maturează foarte, foarte devreme. Au fost ani în care s-a maturat și la 2 mai, cel mai devreme, în alți ani la 6,7,8,9 mai, până la 10 mai, deci în prima decadă a lunii mai, în funcție de cum este anul de călduros sau mai puțin călduros. Este un soi care se pretează pentru grădini familiale pentru că cireașa are 5-6 grame, este un mic mai mare decât o vișină, sau poate chiar cât o vișină. Interesant este că este foarte timpuriu și îți poți satisface pofta, când în piață este 150 de lei kilogramul, tu poți avea cireșe la tine în grădină”, a explicat pomicultorul.

    Soiul de cireșe Rivan nu este încă unul comercial

    Marius Viorel Roman a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că soiul de cireș Rivan nu este unul comercial, deci nu se găsește în plantația de cireși aflată în localitatea Coșereni, județul Ialomița, la aproximativ 35 de kilometri de București, și care se întinde pe 12 hectare. Asta nu l-a împiedicat, totuși, pe pomicultor să se gândească la o multiplicare a soiului care să facă parte chiar din livada extinsă.

    ”Nu este un soi comercial, deși, în condițiile actuale, cred că ar reprezenta un interes pentru cultivatori pentru că chiar dacă am pune niște suprafețe mai mici, ieși cu fructele acestea pe piață. Nu sunt atât de mari, dar cu 20-30 de lei pe kilogram, față de cele care vin din import și sunt 150 de lei kilogramul și nici acelea nu au gust, cred că poate reprezenta o oportunitate. Cel mai timpuriu soi pe care noi îl avem în livada comercială este Early Lory, care în condițiile din județul Ialomița, unde avem noi plantația, se maturează în jurul datei de 20 mai, estimăm”, adăugat pomicultorul ialomițean.

    Intenția specialistului este ca pe viitor să multiplice soiul Rivan astfel încât pe viitor acesta să poată fi achiziționat de toți cei care îl vor în grădini sau livezi.

    ”Am multiplicat și anul acesta, dar pe viitor vom multiplica și mai mult pentru a ne extinde noi plantațiile și cu acest soi, dar și pentru doritori, fie că sunt persoane fizice care vor să își extindă livada, fie persoane juridice, care vor să înființeze livezi de cireși”, a menționat Marius Viorel Roman.

    Livada unde îți culegi cireșe câte vrei

    Marius Viorel Roman vine cu un proiect interesant. El a anunțat că după data de 20 mai, deci după ce se coc primele cireșe în livadă, va demara și în acest an campania ”Recoltează singur”. Cu alte cuvinte, doritorii pot veni în livadă pentru a face o cură cu cireșe, dar și pentru a cumpăra fructele la un preț acceptabil.

    ”După 20 mai avem recoltarea fructelor și pe tot parcursul maturării și celorlalte soiuri, organizăm campania ”Recoltează singur”, unde familiile pot veni chiar și cu copiii să-și recolteze singuri cireșele. La final, după ce fac și o cură de cireșe, își cumpără câte cireșe vor. Nu există o taxă de participare și nici impusă o anumită cantitate, plătește la prețul pe kilogram, la cât va fi stabilit”, ne- spus ing. Roman.

    Prețurile cireșelor românești, minim 20 de lei pe kilogram

    Condițiile acestui an fac ca producția de cireșe să fie foarte slabă la marea majoritate a soiurilor, cu mici excepții, dar și acelea înseamnă că potențialul este undeva la 30% – 40% din potențialul de rod al soiului.

    ”În contextul în care costurile sunt foarte mari, pentru că într-o plantație comercială modernă unde se obțin fructe de o calitate foarte bună, pentru a obține o calitate bună în ceea ce privește dimensiune, aspect, calitate, colorit, acel fruct lucios, asta înseamnă să aplici o tehnologie foarte complexă și cheltuielile sunt foarte mari. Din punctul meu de vedere, pe soiurile timpurii, ca să poți să fii eficient și ca să poți să mergi mai departe, cireșele ar trebui să se vândă, cel puțin din fermă, cu 20 de lei pe kilogram, un preț minim, iar la soiurile târzii, undeva la peste 12 lei pe kilogram, dar anul acesta cred că va fi tot 20 de lei, pentru că, din păcate, soiurile târzii sunt mai afectate decât soiurile timpurii în ceea ce privește producția. În foarte multe din ferme producția este zero, iar acolo unde este, este undeva la 10% – 20%, deci sunt fructe foarte puține. Dacă nu vor veni din vest ca să acopere acest gol și poate acolo clima a fost mai bună și sunt producții, și dacă informațiile mele nu sunt eronate, nu cred că vom avea cireșe în piață sub 20 de lei kilogramul anul acesta”, a punctat inginerul pomicol Marius Viorel Roman.

    Despre livada pe care deja o deține, cea de 12 hectare din Coșereni, județul Ialomița, specialistul a mai spus că este una modernă, înființată în sistem super-intensiv, care reunește 10 soiuri și în total 19.000 de pomi. Livada de cireși, pe care o numește ”Paradisul cireșelor”, a intrat în anul 5 de la înființare, iar de acum înainte speranța este că se vor produce cireșe pentru partea de sud a țării, dar și pentru a intra cu fructele în supermarketuri.


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol