• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA bovine – deblocată! Când intră banii în conturile fermierilor!

    Roxana Dobre -

    Subvenția APIA 2021, deblocată. 17 noiembrie este ultima zi a perioadei de retenție a animalelor în exploatațiile agricole, conform legislației în vigoare.

    Începând de mâine, joi – 18 noiembrie, funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pot stabili efectivul de animale eligibil la plată și, după aprobarea plafonului disponibil, să se stabilească un cuantum la plată pentru subvenția mare la bovine. Se estimează că primele autorizări la plată vor începe de luna viitoare, după 2 decembrie.

    Cuantumurile pe cap de animal pentru bovine pot fi stabilite după data de miercuri, 17 noiembrie, când este ultima zi de retenție a animalelor în exploatațiile care au cerut Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) în campania 2021. După această dată fermierii pot vinde animalele fără să mai fie penalizați de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Termenul limită pentru retenția animalelor în exploatații expiră miercuri, 17 noiembrie, pentru fermele care au solicitat în campania 2021 Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru bovine. Crescătorii de animale care au cerut subvenții sunt obligați să rețină animalele în exploatații timp de 6 luni de zile de la termenul final de depunere a cererii unice, adică termenul expiră la 17 noiembrie 2021. În această perioadă de 6 luni de zile APIA sau Autoritatea pentru Zootehnie (ANZ) pot efectua verificări, iar în acest interval fermierii nu au voie să miște acele animale, să le înstrăineze/vândă.

    Plățile SCZ bovine vor începe în luna decembrie

    Directorul APIA, Adrian Pintea, a explicat într-un interviu că după ce expiră data de retenție APIA poate face și primele simulări pentru cuantumul pe cap de animal. Schema însă nu intră la plățile în avans și se va regăsi la plata finală care începe din 2 noiembrie.

    ”Nu am făcut primele estimări pentru cuantumul SCZ bovine/bubaline pentru că sincer nici nu a fost timp și avem și perioada de retenție care expiră pe 17 noiembrie. Dar cu siguranță după această dată putem face primele estimări. Și sigur că trebuie să avem și plafonul alocat și aprobat în ședință de Guvern astfel încât să putem stabili oficial cuantumul pe cap de animal”, a declarat Adrian Pintea în premieră în cadrul unui interviu acordat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.

    Fermierii care au de încasat SCZ bovine, pe primele liste la plata finală

    Șeful APIA, Adrian Pintea, a anunțat în premieră pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că deși crescătorii de bovine nu pot intra la plata avansului cu schema din zootehnie, aceștia primesc sumele integrale pe cap de animal din primele autorizări la plata regulară.

    ”Crescătorii de bovine nu au intrat la plata avansului cu Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) din cauza condiției care îi obligă să rețină animalele în exploatații timp de 6 luni de zile, adică termenul expiră la 17 noiembrie 2021. În această perioadă de 6 luni de zile APIA sau Autoritatea pentru Zootehnie (ANZ) unde noi am delegat competență pentru controale, pot efectua verificări, iar în acest interval fermierii nu au voie să miște acele animale, să le înstrăineze/vândă iar când cererea este depusă la APIA chiar există o rubrică unde fermierii completează și anunță unde își desfășoară activitatea sau unde vor fi duse acele animale în așa-numitele tabere de vară”, a explicat Adrian Pintea.

    Șeful APIA a dat și o veste bună crescătorilor de animale: deși nu intră la plata avansului cu schemele din zootehnie aceștia vor avea prioritate la plata finală a subvențiilor, din 2 decembrie. ”Iar cum spuneam la bovine termenul de retenție se încheie la 17 noiembrie când suntem aproape la finalul plăților în avans iar de aceea am lua hotărârea ca din această dată să pregătim deja dosarele pentru plată iar din 2 decembrie au prioritate la plată”, a mai subliniat Adrian Pintea.

    Ce sume au primit fermierii la SCZ bovine în 2020

    În 2020, APIA a demarat plățile pentru crescătorii de vaci pe 19 decembrie astfel:


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!