George Cățean, ministru desemnat al Agriculturii: ”Plafonarea ar trebui să existe la nivel de plăți directe”
agrointeligenta.ro -Plafonarea subvențiilor APIA ar trebui să existe, este poziția ministrului desemnat al Agriculturii, George Cățean. Limitarea plăților directe pentru fermele românești este prevăzută și în programul de guvernare propus de USR și cabinetul propus de premierul desemnat Dacian Cioloș.
Programul de guvernare propus transmis de USR în Parlament împreună cu lista de miniștri desemnați face referire și la plafonarea subvențiilor APIA, mai exact se intenționează ”plafonarea subvențiilor în cazul beneficiarilor care depășesc un anumit nivel de
subvenționare”.
Punctul de vedere al guvernului propus a fost susținut de ministrul desemnat George Cățean în fața parlamentarilor din comisiile reunite pentru agricultură, dar și în cadrul unui interviu acordat Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
„Din punctul meu de vedere, plafonarea ar trebui să existe la nivel de plăți directe și nu spun asta din anumite motive, ci din perspectiva de a avea resursa financiară pe care putem să o mutăm către investiții. (…) Ne lipsesc 1,2 miliarde de euro de pe Pilonul II de investiții. Poate prin plafonare putem să asigurăm bugetul care ne lipsește sau o parte din bugetul care ne lipsește sau să mutăm către Pilonul II, astfel încât investițiile să nu ducă lipsă de buget în ceea ce înseamnă viitoarea programare financiară”, a declarat George Cățean, ministru desemnat al Agriculturii.
Întrebat dacă are în vedere un plafon pentru subvențiile APIA, George Cățean a declarat: ”Poate că un 500.000 de euro ar fi o limită maximă de care o entitate ar trebui să beneficieze în ceea ce înseamnă plățile directe, dar nu aș vrea să arunc acum această sumă, ci aș vrea să facem împreună calcule, aș vrea să facem împreună câteva studii, atât pentru plata redistributivă cât și pentru plafonare, și nu în ultimul rând aș vrea să facem împreună consultare pentru că sunt decizii care se duc direct către dumneavoastră, către sectorul agricol”.
Vă reamintim că în cadrul noii Politici Agricole Comune, statele membre pot opta pentru plafonarea subvențiilor, a plăților directe, iar banii care sunt reduși din plățile fermelor mari să fie redirecționați pentru sprijinirea fermelor mici și mijlocii.