• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plata subvențiilor APIA – în pericol să fie blocată! Anunț în Parlament!

    agrointeligenta.ro -

    Anunț făcut în Parlament în cadrul audierilor pentru un nou Guvern. Fermierii riscă să aibă subvenţiile APIA blocate dacă Guvernul nu respectă programul şi calendarul european pentru elaborarea unui Planul Naţional Strategic (PNS). Acest document ar trebui să fie prioritatea numărul zero pentru noi, iar până în septembrie 2022, acest plan trebuie să fie finalizat, a declarat, ieri, marţi – 19 octombrie, George Căţean, ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii, la audierile din Comisiile de specialitate din Parlament.

    „Planul Naţional Strategic ar trebui să fie prioritatea numărul zero pentru noi. Cele aproximativ 20 de miliarde de euro pe care le vom avea la dispoziţie până în 2027 trebuie să aibă un plan. Avem un deadline, septembrie 2022, ca acest Plan Naţional Strategic să fie finalizat. Cu toţii ar trebui să ne propunem ca în 2023 să nu fim în situaţia în care să nu putem să dăm plăţile directe pe Pilonul I sau să nu putem deschide măsuri care să vizeze investiţia în agricultură şi dezvoltare rurală”, a spus George Căţean, citat de Agerpres.ro.

    Acesta susţine că prin debirocratizare s-ar putea face fluxuri mult mai uşoare de accesare a finanţărilor din fonduri nerambursabile.

    „Tot pentru finanţare cu fonduri nerambursabile consider că debirocratizarea este un element important şi cred că putem face fluxuri mult mai uşoare de accesare a acestor finanţări, poate şi o agenţie unică care să aducă finanţări în mediul rural ar putea fi o soluţie în viitor. Nu în ultimul rând, încurajarea fermelor de familie ar trebui să fie un obiectiv important pentru PNS. Într-adevăr, de pe pilonul II ne lipsesc aproximativ 1,3 miliarde de euro faţă de vechea programare financiară, dar cred că împreună putem găsi soluţii pentru a suplini lipsa acestui buget”, a precizat Căţean.

    Menţinerea mediului rural populat este un alt obiectiv enunţat în audieri de ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii.

    „Un alt element important este PNRR şi sunt aici câteva obiective pe care le veţi găsi în programul de guvernare: menţinerea mediului rural populat. Sunt crescut la sat, în momentul de faţă locuiesc într-un sat şi îmi doresc ca aproximativ 46% din populaţia care se găseşte la sat să fie activă în mediul rural. Pentru asta avem nevoie de învăţământul profesional şi tehnic adaptat cerinţelor muncii, avem nevoie de ferme demonstrative (…), avem nevoie de retehnologizarea şcolilor cu profil agroalimentar. Să nu uităm că şi în sectorul agricol, la fel ca în alte sectoare, avem o mare lipsă pentru ceea ce înseamnă forţa de muncă”, a explicat Căţean.

    Nu în ultimul rând, el a menţionat că şi-ar dori ca din 2023 să menţină primele de instalare pentru tinerii fermieri, cu un grant maxim de 100.000 de euro, dar să fie finanţate şi activităţile non-agricole care se desfăşoară în mediul rural.

    „Putem veni şi cu o serie de beneficii fiscale pentru o anumită perioadă de timp pentru entităţile care îşi încep activitate în mediul rural. De mai bine de un deceniu vorbim de cooperare şi asociere în agricultură. Da. Este nevoie. Este nevoie mai ales pentru acele entităţi mici, pentru ferme de familie care au numai de câştigat de pe urma asocierii, dar pentru asta este nevoie de un cadru legislativ care să fie încurajator şi aici putem lucra împreună. Este nevoie de beneficii fiscale, poate că am putea să le particularizăm şi mai mult şi mai ales este nevoie de încurajare pe asociere”, a adăugat George Căţean, ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!