• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul pesticidelor – în creștere. Cum arată piața la acest moment

    agrointeligenta.ro -

    Prețurile pentru produsele de protecție a plantelor au crescut puternic la nivel mondial. Ca și în cazul îngrășămintelor, există probleme masive de producție și de livrare într-un număr mare de regiuni. Situația s-ar putea înrăutăți și, la acest moment, nici plata în avans nu mai poate garanta livrarea cantităților conform clauzelor de contractare.

    Problemele din China și SUA afectează piața mondială de pesticide

    China, cel mai mare exportator mondial de erbicide, fungicide și insecticide, a raportat prețuri record pentru cele mai importante produse de protecție a plantelor, iar tendința este de scumpire continuă. Rapoarte similare vin din SUA, unde producătorul german Bayer AG este unul dintre cei mai mari furnizori de agenți de protecție pentru culturile agricole. În acest context, fermierii vor trebui, evident, să ia în calcul o penurie de produse chimice agricole, creșterea prețurilor și blocaje în piață, spun reprezentanții industriei și comercianții.

    Cauzele tuturor problemelor menționate sunt lanțurile de aprovizionare întrerupte, costurile de transport foarte mari și problemele logistice semnificative. Apoi, există creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie, lipsa forței de muncă și stocurile limitate. Unele companii raportează o creștere de zece ori a costurilor de transport. Luate împreună, aceste probleme fac aprovizionarea mai dificilă, cresc prețurile și fac lanțul de aprovizionare deosebit de susceptibil la cele mai mici întreruperi, arată o analiză de piață semnată de dr. Olaf Zinke în cadrul publicației Agrarheute.com.

    Aproape toată flexibilitatea din lanțul de aprovizionare a dispărut, a declarat Sam Taylor, director executiv al RaboResearch la serviciul online american DNT. Aceasta înseamnă că orice întrerupere mică – o schimbare a culturii, o furtună puternică, o fabrică cu probleme – va avea efecte în cascadă neobișnuit de mari . „Orice lucru care nu a afectat în trecut lanțul de aprovizionare, acum are efecte imediate  din cauza întârzierilor mari care s-au acumulat”, spune Taylor.

    Prețul glifosatului în China, la un prag record pentru ultimii 10 ani

    În China, producția de produse agrochimice a fost din nou întreruptă la mijlocul lunii septembrie, a spus Taylor. Noile reglementări de mediu ale guvernului chinez au obligat provincia Yunnan să reducă producția națională de fosfor galben la 10% din capacitatea normală până în decembrie. Cu toate acestea, între 40% și 45% din producția Chinei de fosfor galben este produsă în provincia Yunnan, care intră în producția finită de fosfat și glifosat, a spus Taylor.

    În plus, reglementările înăsprite de mediu ale Chinei în pregătirea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing 2022 vor avea probabil ca rezultat restricții privind aprovizionarea globală cu substanțe chimice vegetale, a mai spus Taylor.

    Fabrica Bayer din SUA, afectată de uraganul Ida

    În plus, Bayer Crop Science, cel mai mare producător american de glifosat și alte substanțe agrochimice, a avut probleme de producție din cauza efectelor uraganului Ida. Întreruperea aprovizionării a dus prețul pentru glifosat în SUA cel mai ridicat nivel din 2008 și până acum.

    În China, prețul glifosatului s-au situat recent între 8.000 de dolari și 10.000 de dolari pe tonă – la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani. Prețurile pentru erbicidul glufosinat, care devine din ce în ce mai important la nivel internațional, au explodat și în China. În septembrie, glufosinatul a fost vândut cu puțin sub 46.500 de dolari pe tonă – adică aproape de două ori mai mult decât la începutul anului.

    Prețurile fungicidelor și insecticidelor au crescut într-o manieră la fel de alarmantă : Trifloxistrobin (fungicid) costă în jur de 87.000 de dolari pe tonă, iar imidaclopridul (insecticid) costă în jur de 24.000 de dolari pe tonă.

    Prețurile ar putea continua să crească până în 2022

    Din cauza incertitudinii  privind producția din China, prețurile pentru glifosat, glufisinat și alte produse de protecție a culturilor sunt de așteptat să continue să crească în următoarele șase luni. Ca urmare, prețurile agrochimicelor și îngrășămintelor vor rămâne aproape sigur foarte ridicate în sezonul 2022 și este probabil să continue să crească.

    „Cred că fermierii trebuie să fie conștienți de deficit – au existat lipsuri de câteva ingrediente active în trecut, dar ar putea exista probleme majore de aprovizionare în anul viitor și ar putea afecta deciziile fermierilor cu privire la cultivare și practicile agricole”, a spus Analist Rabobank.

    Criza de glifosat îi determină pe fermieri să își schimbe strategiile

    Fermierii din SUA se confruntă deja cu deficite semnificative de glifosat, fiind întocmite planuri de combatere a buruienilor care nu mai conțin erbicidul cel mai utilizat din țară.

    Prețurile vor reflecta această criză. Pe lângă lipsa de produse și transportul scump, fermierii și companiile se confruntă și cu cerințele de reglementare și cerințele mai stricte pentru utilizarea fondurilor. Toate aceste probleme îi determină pe mulți fermieri să încerce să plătească în avans substanțele chimice pentru a-și asigura aprovizionarea. În același timp, mulți fermieri păstrează stocurile rămase și nu le returnează furnizorilor lor – conform SUA.

    Plățile anticipate nu asigură mărfurile

    Fermierii care plătesc anticipat din cauza viitoarelor acorduri de aprovizionare ar trebui să își revizuiască cu atenție contractele pentru clauze de „forță majoră” care permit companiilor să fie acoperite în situația unor circumstanțe excepționale neprevăzute – lucru care se întâmplă din ce în ce mai des, spune analistul Rabobank. Comercianții din SUA spun, de asemenea, că plățile anticipate (în prezent) nu mai garantează livrarea. Prin urmare, mulți fermieri plătesc numai pentru produse chimice care sunt accesibile fizic sau care sunt livrate prompt.

    Analiștii Rabobank consideră că lanțurile de aprovizionare vor avea nevoie de cel puțin încă un an sau doi pentru a-și reveni, iar unii analiști se tem, de asemenea, că prețurile la pesticide și la îngrășăminte nu se vor „normaliza” mult timp de acum încolo.

    Ca urmare a acestei evoluții, fermierii – în special din SUA – cumpără semințele și substanțele agrochimice de care au nevoie mult mai devreme decât în ​​anii precedenți pentru a-și asigura aprovizionarea pentru sezonul următor, pe fondul problemelor în curs de desfășurare a lanțului global de aprovizionare, a declarat Liam Condon, manager al SUA. Bayer AG vizavi de Reuters.

    Bayer a fost nevoită să-și închidă fabrica din Louisiana după ce uraganul Ida a lovit coasta Golfului la sfârșitul lunii august, exacerbând problemele legate de logistică și lanțul de aprovizionare. În ceea ce privește dezvoltarea în continuare a prețurilor la produsele agrochimice, Condon a spus: „Strategia noastră a fost întotdeauna să transmitem în mod clar inflația pe piață.” În traducere, aceasta înseamnă: creșterea în continuare a prețurilor pentru fermieri.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!