• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Roşia – fruct sau legumă? Argumente pro și contra

    agrointeligenta.ro -

    Roșia este un fruct sau o legumă. Indiferent dacă roșia este văzută ca o legumă sănătoasă sau un fruct suculent, importanța tomatelor nu este contestată nicăieri în lume.

    Dacă roșia este un fruct sau o legumă reprezintă o chestiune ce a făcut de-a lungul timpului obiectul a numeroase dezbateri. Pentru ambele categorii există argumente solide, astfel că ambele tabere sunt puternice.

    Nimeni nu contestă importanța roșiilor, un aliment extrem de valoros.

    O roșie de dimensiuni medii conține circa 25 calorii și un conținut sărac în grăsimi. Roșiile sunt surse importante de vitamine (A, C), acid folic, lycopen (substanță cu rol antioxidant) și minerale.

    Cultură de roșii

    Ce este roșia

    Roșia, cunoscută și ca pătlăgica roșie sau tomata, cu denumirea științifică Solanum lycopersicum, este o plantă perenă, crescută adesea în climate temperate ca o plantă anuală, atingând frecvent între 1 și 3 m înălțime, cu un trunchi mai mult ierbos, care crește de cele mai multe ori, ca orice altă plantă cățărătoare, pe tulpinile altor plante, pe bețe sau garduri.

    Tomata este o plantă din familia Solanaceae, apropiată pe linie genetică de alte culturi ce provin, de asemenea, din Lumea Nouă: tutun, ardei, cartof, vânătă și physalis alkekengi.

    Roșia este o plantă originară din sudul Americii de Nord și nordul Americii de Sud, având un areal natural de extindere din centrul Mexicului până în Peru.

    Roșia ca fruct

    Roșia ca fruct. Argumente

    Roșia este un fruct din punct de vedere botanic. Argumentele pentru care roșia este un fruct țin de modul în care se formează. La fel ca orice fruct, tomata apare si se dezvolta din pistilul unei flori fecundate și care conține semințele.

    Rolul fructului este de a forma semințe pentru înmulțirea plantei, iar acest îndeplinit și de roșie. După acest criteriu, din punct de vedere botanic, alături de roșii, alte fructe sunt dovleceii, mazărea sau vânăta. La fel și cerealele – care sunt de fapt semințe, sunt fructe. Pentru simplificare, orice produs vegetal cu semințe poate fi considerat un fruct.

    Din categoria legumelor rămân salata și varza – frunze, morcovul și sfecla – rădăcină, țelină – tulpină sau conopida – muguri.

    Roșia ca legumă

    Roșia ca legumă. Argumente

    Roșia este o legumă din punct de vedere al utilizării. Foarte rar roșiile sunt consumate ca un fruct – adică să fie consumate direct. Tomatele sunt de obicei incluse în cadrul rețetelor culinare.

    Roșia este o legumă și pentru că nu are un conținut crescut de zaharuri, aspect specific fructelor. Gustul tomatelor este similar legumelor, nu fructelor.

    Roșia – fruct sau legumă. Legislație în lume

    Dacă roșia este o legumă sau un fruct au existat de-a lungul timpului numeroase discuții. s-a ajuns chiar să existe rezoluții în acest sens.

    Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii, în mod unanim, a decis în anul 1893, că la colectarea taxelor vamale roșiile trebuie considerate legume. Totuși, Curtea a trecut în revistă faptul că din punct de vedere botanic, roșiile sunt fructe.

    În anul 2001 Uniunea Europeană a decis oficial că roșia este fruct, și nu legumă.

    Roșia – fruct sau legumă. Legislație în România

    În România, roșia este considerată o legumă, inclusiv din punct de vedere legislativ. În cadrul schemelor de sprijin cuplat pe care le încasează fermierii prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, cultura de tomate este asimilată altor culturi de legume cultivate în spații protejate (sere sau solarii) sau în câmp, pentru comercializare.

    De asemenea, în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru cultura de legume sunt incluse și roșiile pentru care se plătește un ajutorul de stat de 2.210 euro pentru anul de cerere 2021.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului